Преминуо свргнути папа Бенедикт XVI

0
бенедикт

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Бивши папа Бенедикт XVI преминуо је у 96. години у манастиру Мајке цркве у Ватикану. Био је први папа после Гргура XII 1415, који се повукао с положаја. Сматран је за чувара традиционалних вредности и римокатоличанства које се опире новом светском поретку и његовим главним материјалним и нематеријалним одредницама.

“Јозеф Рацингер био је последњи херојски катихетскибедем отпора нихилистичким силама релативистичког турбоглобализма. И због тога је замењен новим папом, кога Тајмс није тада случајно славио као личност године 2013”, писао је чувени италијански филозоф Дијего Фузаро о смени на челу цркве.

Док је Бенедикт XVI био поглавар, Римокатоличка црква се суочавала с бројним оптужбама о деценијском злостављању деце од стране свештеника. Сматра се да су управо секс-сакндали били повод за његово повлачење, прво након што је папа Гргур XII 1415. године био приморан да поднесе оставку како би окончао поделу унутар католичке цркве познату и као Западна шизма.

Раније ове године бивши папа је признао да су направљене грешке у решавању случајева злостављања док је био надбискуп Минхена између 1977. и 1982. године.

Чак и када је био кардинал, Бенедикт XVI покренуо је промене црквеног канонског права, укинута је застарелост сексуалних преступа, проширен попис злочина против деце, али ни то није спасло Римокатоличку цркву од педофилских скандала. Највећи је избио 2010 када је посебна комисија започела истрагу о ирским свештеницима оптуженим за педофилију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, образложење за абдикацију била је “болест” папе Бенедикта XVI, иако никоме није сметао папа Војтила “који се једва држао у колицима”. Бројна су мишљења да су папу Франциска заправо поставили амерички глобалисти и зато су га на Западу звали и “Обамин папа”.

Прочитајте још:  Власи поручио Абазовићу: Немој са црквено-руском формацијом, боље са ДПС

“Ова нечувена антиисторијска и антихришћанска смена папе је дубок пад Римокатоличке цркве налик паду ‘најлепшег божјег анђела’ и указује на то да пурпурне мантије у Ватикану следе више Бога Сороша од Исуса Христа”, писао је својевремено сад покојни Драган Мраовић.

Мраовић је често подсећао да је папа Рацингер пореклом Лужички Србин. На тај закључак га је навело његово презиме (нем. Raizen, Raitzen, Rascier), што Ватикан пак никада није демантовао.

Папа и Срби
Папа Бенедикт XVI вратио је на “ватикански прозор” поздрав верницима на српском језику који је укинуо папа Војтила, а изјавио је да и Срби на Космету морају да имају иста права као и сви други.

Одбио је да призна једнострано проглашење независности Косова и Метохије, што је изазвало опречне реакције, како међу верницима и великодостојницима СПЦ, тако и међу познаваоцима политике Ватикана. Да ли је Света Столица својим гласом против независности дала историјску подршку или на овај начин изражава своју “дволичну углађеност”?

Католички лист “Глас Концила” пренео је у фебруару 2008. да је “део међународне заједнице допустио ограничену независност Косову, иако се зна да она тешко и болно погађа српски народ, који то подручје сматра својом националном и црквеном колевком”.

Поменимо и да је забранио одржавање геј параде у Риму.

Бивши папа Бенедикт XVI рођен је у месту Марктл у Баварској 1927. године, световно име било му је Јозеф Алојзије Рацингер.

Важио је за папу изузетно контроверзне прошлости, пошто је у младости био члан “Хитлерове омладине” (Хитлерјунд). Био је активан и током Другог светског рата у противваздушној јединици надлежној за одбрану фабрике БМW авио-мотора у Минхену. Након тога послат је у Мађарску, где је био у антитенковској дивизији. Дезертирао је 1945. године.

Прочитајте још:  Пресечен пут Лисичанск - Северск, опкољено пет хиљада украјинских војника

Завршио је студије на Теолошком институту на Универзитету у Минхену. А годинама је предавао теологију на немачким универзитетима, да би га 1977. године папа Павле VI именовао за надбискупа Михнена и Фрајзинга.

Говорио је десет језика и био је носилац седам почасних доктората.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *