4000 америчких војника из елитних јединица пребачено у Румунију

0
румунију

Пентагон у Румунију пребацио групацију од око 4,000 падобранаца из састава елитне 101-ве ваздушно-десантне дивизије: Циљ ових снага је оспособљавање румунске војске за озбиљније војне операције.

Вашингтон наставља да гради ланац русофобичних земаља у источној Европи – једна од њих је свакако и наш источни сусед Румунија. САД су усвојиле нову стратегију за Црноморски регион у 2023. години у којој Румунија има водећу улогу. Тако да је заједничка обука 101. ваздушно-десантне дивизије и румунских војника логичан развој догађаја.

Интеракција војски САД и Румуније готово у потпуности пресликава ситауцију какву рецимо имамо са Пољском. Пентагон је у Пољску пребацио елитну 1-ву пешадијску дивизију, и помогао Пољацима и Румунима у набавци велике количине савременог наоружања.

Из руског гледишта милитаризација Пољака може бити опасна, док обука Румуна оживљава аналогије са Другим светским ратом.

Поготово у контексту чињенице да Американци улажу напоре да оспособе румунску обалску одбрану која је везана за Црно море.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гледајући историјски контекст, руске процене су да румунска војска без обзира на опремљеност и обуку не може да има квалитетну борбену вредност која би могла да угрози нпр. полуострво Крим. Са друге стране забрињава гомилање елитних јединица Војске САД на тло Румуније  које су практично изашле на границе Русије.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *