Шта год то било: Ово је први небинарни свештеник у Великој Британији

0
свештеник

Први родно небинарни свештеник Енглеске цркве је Бинго Алисон (36), који има троје деце и који верује да га је Бог упутио да открије „истину“ о свом родном идентитету.

Бинго Алисон, који се дефинише као “gender-queer” (који обухвата различите врсте рода) и користи заменице попут “њих/они”, доживео је, како тврди, просветљење пре седам година док је читао Постанак 1:27 у Старом завету, преноси Дејли Мејл .

Викар треће генерације из Западног Јоркшира наводи да је раније имао „веома конзервативан и традиционалан“ поглед на живот након што је одгајан да верује да је бити геј „грешно“.

Али свештеник, који ради у Ливерпулу, сада се јасно изјашњава о родним питањима и користи друштвене мреже да шири своју поруку, укључујући објављивање селфија са натписима да Исус „воли бљештаве сенке за очи“.

Алисон говори о свом “15-годишњем путу” да прихвати свој пол у интервјуу за “Ливерпул Ехо”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Моји ставови су били веома традиционални и свакако врло конзервативни. Неки би их могли назвати фанатичнима, а и било је много незнања и којечега – рекао је Алисон.

– Нисам одвојио време да учим из искустава других људи. Дефинитивно сам био у значајном порицању и нешто од тог порицања је изашло као порицање идентитета других људи – каже Алисон.

Алисон је јавности открио свој родни идентитет пре седам година, на пола пута кроз програм обуке викара Енглеске цркве.

Навео је како језик који је библија првобитно користила у Постанку 1:27 говори о “од мушкости до женскости”, а не “мушкарци и жене”.

Прочитајте још:  Легализација истополних бракова у православним земљама: Нек се спреме Црна Гора и Кипар

– Седео сам тамо усред ноћи када сам схватио да ћу можда морати да окренем свој живот наопачке, то је било продубљујуће духовно искуство – каже.

Алисон наводи да је упознао само две отворено геј особе и ниједну транс особу, а било је тренутака када је доводио у питање свој нови родни идентитет.

Сада посећује школе и разговара са омладинским групама како би охрабрио друге ЛГБТQ+ људе да увек могу да нађу своје место у цркви.

У говору о томе да цркве буду инклузивније, Алисон је рекао да је хришћанство историјски криво за давање приоритета ставовима „богатих, белаца, стрејт, цисродних, способних, неуротипичних мушкараца“.

Објашњавајући да су и они аутистични и диспраксични, Алисон наводи: „Ја сам страствена око потпуног укључивања неуродивергентних људи у живот и веру Цркве, посебно у наше приповедање и препричавање прича из Библије.

– Историја библијског тумачења препуна је мишљења богатих, белих, стрејт, цисродних, способних, неуротипичних мушкараца који претпостављају да сви у одломцима које читају мисле као они и доживљавају свет као они.

– Пристрасности које ово ствара искључују свакога ко не одговара да се у потпуности баве Библијом и често доводе цркву до тога да пропусти виталну перспективу свих врста библијских наратива. Дакле, ако су учењаци библије имали тенденцију да буду неуротипични и претпоставили су да су сви о којима су читали у Библији слични њима, осим ако нису другачије обавештени, шта би се десило ако бих претпоставио супротно? – наводи Алисон, а преноси Дејли Мејл.

– Шта ако је неуродивергентна херменеутика почела са претпоставком да су, осим ако није другачије обавештено, одређени ликови неуродивергентни?

Прочитајте још:  Аудио књиге: Ханс Кристијан Андерсен; Патуљак код бакалина (Видео)

Алисон каже да се током свог образовног рада стално изнова одушевљава колико су млађи људи ‘отвореног ума’.

(Daily Mail)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *