Мистерија на небу изнад Ниша: Људи сликали чудни прстен око Месеца, астрономи кажу да је то “лош знак”

0
ниша

Фото: Пиксабеј

Децембар месец и новогодишњи празници, осим што ће остати упамћени по лепом времену и ведром небу, а за грађане Ниша и по, како су навели “чудној” појави. Ноћас су могли да виде “ореол” око Месеца, а како истичу у Астрономском друштву “Алфа”, прстен који су многи видели око Месеца, је позната оптичка атмосферска појава.

“То што се налази на слици, тај ореол се зове хало. То је оптичка појава која настаје у атмосфери земље када светлост Сунца или Месеца пролази кроз танак слој облака у које се налазе ледени кристали”, наводе за Нишке вести.

Хало који настаје на овакав начин најчешће је од Месеца удаљен приближно 22 лучна степена. Некад се догађа да кристали нису исте димензије и облика па до преламања долази под другим углом, најчешће од 46 степени.

“Сви оптички феномени са Месецом који настају, у виду промене боје, халоа и слично, настају у земљиној атмосфери. Ништа се заправо са Месецом не дешава, већ присуство одређених елемената у вишим, средњим или нижим слојевима атмосфере чине да се Месец пребојава неком другом нијансом или да добије овакав хало као са слике”, истичу у Астрономском друштву “Алфа”.

Према речима проф. др Драгана Гајића, ова појава и није баш добра. Говори о томе да нам је загађеност ваздуха велика. Kада је чисто небо, каже, “ореол” око месеца не може да се види.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Постоји још једна, веома слична појава, која се зове месечева корона.

Месечева корона настаје на сличан начин као хало али има много мање димензије и налази се ближе диску Месеца. Настају због проласка светлости кроз танак слој облака на великим висинама, због преламања на капљицама воде или честицама прашине, дима, полена итд. Најчешће су беле боје али у прстену се могу појавити и све дугине боје.

Прочитајте још:  Макрона гађали парадајзом (видео)

Телеграф.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *