Мађарска ће гласати против пријема Косова у Савет Европе

0
мађарска, мађарске

мађарска

Мађарска ће гласати против пријема Косова у Савет Европе.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да ће Мађарска гласати против пријема тзв. Косова у неке европске међународне организације као што су Савет Европе и ЕУ.

У изјави након једнодневне посете Мађарској током које је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром спољних послова Петером Сијартом, Дачић је рекао да су му такав став више пута потврдили Орбан и Сијарто.

Он је додао да је саговорнике упознао са ситуацијом на КиМ, а да је њих занимало да ли Аљбин Курти има било какву идеју везану за договор или покушава да неким инцидентима минира могућност доласка до било каквог договора.

Дачић је такође рекао да је основна порука мађарских званичника била да морамо да се држимо заједно и заједнички да тражимо решења за политичка питања и актуелна питања спољне политике, али и за разна економска, енергетска и свака друга питања. „Они су заинтересовани да имамо заједнички приступ у области енергетике, да једни другима помажемо када је реч о нафти, гасу и електричној енергији. Да имамо добро повезана два енергетска система”, нагласио је Дачић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија за казне платила милијарду евра
Додао је да Србија са многим земљама има генерално добре стратешке односе, али ретко са којом земљом има тако конкретне договоре о решавању одређених питања као са Мађарском.

„Ово је највиши ниво односа наших земаља у модерној историји. Ти односи нису засновани само на питањима националних мањина, него и на заједничким интересима, на заједничким погледима о неким важним питањима спољне политике, геостратешког положаја и актуелне ситуације у свету. Ти наши односи су засновани на потреби да будемо заједно да тако лакше можемо да пребродимо ову олују у којој се читав свет налази”, поручио је шеф српске дипломатије.

Прочитајте још:  Сијарто: Нема говора о забрани испоруке руског гаса
Мађари су, додаје, заинтересовани за бржу реализацију стратешких пројеката – железничке пруге и ауто-пута, а министар наводи да га је Орбан питао ко је крив за гужве на границама. „Орбан се интересова како можемо да се растеретимо што више како би људи што брже прелазили граничне прелазе. Установили смо да је кривица на различитим странама, али да је један део што је овде граница Шенгенског простора”, навео је српски шеф дипломатије, пренео је Танјуг.

Он каже да су га у дугом разговору домаћини упознали са актуелном политичком и економском ситуацијом у Мађарској, као и са њиховом позицијом која је, како каже Дачић, комплексна као што је и наша. Такође, каже министар, разговарали су о актуелним питањима која су везана за предстојећи трилатерални састанак са Аустријом везаним за илегалне миграције, који би требало да се одржи 20. или 21. фебруара, као и будућој седници Влада Србије и Мађарске која ће бити одржана у првој половини године.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *