Суморне прогнозе Европске централне банке (ЕЦБ): Плате ће и даље да падају

0

Суморне прогнозе Европске централне банке(ЕЦБ): Плате ће и даље да падају.

Реалне плате у еврозони знатно су ниже него у претпандемијском раздобљу и вероватно ће се још више смањити у следећим месецима због брзог раста цена, упозорила је данас Европска централна банка (ЕЦБ).
Пандемија је изазвала велике поремећаје на тржишту рада због строгих мера током пандемије и потражње за радном снагом, посебно у секторима у блиском контакту са купцима.
Нагли опоравак привреде након ублажавања мера и несташица радне снаге подстакли су снажан раст плата, у поређењу са историјским трендовима, посебно у сектору снабдевања, транспорта и угоститељства, наглашава ЕЦБ.

Убрзана инфлација створила дубок јаз

Још у 2020. реалне и номиналне плате расле су готово идентичним темпом, што се нагло променило у првом тромесечју 2021. године када су цене почеле да расту убрзаним темпом, подсећа ЕЦБ.
„У почетној фази пандемије инфлација је била врло ниска, одражавајући слабе ценовне притиске, значајан негативан утицај цена енергије и остале факторе, попут привременог смањења индиректних пореза ради подстицања привреде“, наводе из ЕЦБ.
У 2021. инфлација је убрзала због поскупљења енергије и проблема у набавци добара и услуга у окружењу, отварања привреда после укидања пандемијских ограничења, а резултат је био све дубљи јаз између реалних и номиналних плата.
Номиналне плате порасле су слабије од потрошачких цена па се куповна моћ грађана смањила и у другом тромесечју прошле године била око 3,6 одсто нижа него у четвртом тромесечју 2019. године, непосредно пре почетка пандемије ковида 19, навела је ЕЦБ у Економском билтену.

Реалне плате су ниже него пре пандемије

„Реалне плате сада су знатно ниже него што су биле пре пандемије и вероватно ће се додатно смањити у следећим месецима“, закључује ЕЦБ.
„То би могло да подстакне синдикате да у следећим рундама преговора захтевају већа повећања плата, посебно у секторима с нижим платама“, нагађају у ЕЦБ.
Процењују да ће номиналне плате врло снажно да расту и у следећим тромесечјима, у поређењу са историјским нивоима.
„То одражава робусна тржишта рада на која до сада нису у већој мери утицали успоравање привреде, подизање минималних плата и благо приближавање плата високим стопама инфлације“.
У средњорочној перспективи раст плата би требало да „закочи“ због очекиваног успоравања привреде и неизвесне привредне прогнозе, каже се у тексту.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=NGBVa2HshdU&t=1956s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *