Последњи дани пре хаоса?

0
МАКРОН

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Ints Kalnins)

Последњи дани пре хаоса?

Макрон води Француску до друштвене експлозије

Неколико дана пре објављивања планиране пензионе реформе француске владе, гомиле „жутих прслука” изашле су на улице француских градова у знак протеста против Макронових антисоцијалних реформи, посебно због планираног повећања старосне границе за одлазак у пензију. Французи су изузетно незадовољни растом цена у земљи.

Осам великих радничких синдиката и један број студентских синдиката рекли су да су спремни да организују штрајкове и протесте широм земље ако се реформски планови не промене.

Премијерка Елизабет Борн последњих месеци није штедела труда да помири Французе са постепеним повећањем старосне границе за одлазак у пензију на 65 година, како Макрон инсистира.

Синдикални савез је најавио да су велики штрајкови и демонстрације планирани за јануар 2023. године. Синдикати очекују да им се придружи већина становништва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Фото: РЕУТЕРС/Пхилиппе Војазер

Председник Европске конфедерације синдиката (ЕТУЦ) и председник Француске демократске конфедерације рада Лоран Берже рекао је да ће „без даљег дијалога између институција, синдиката и цивилног друштва Европа бити сведок хаоса и успона крајње деснице”. Бергер је напоменуо да је неопходно „довести у питање систем који данас постоји, а који успоставља исту старосну границу за одлазак у пензију за све”. Он сматра да се Влада не консултује темељно са синдикатима о подизању старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 65 година по питању буџетске и финансијске реформе.

Други највећи синдикат у Француској, Генерална конфедерација рада (ЦГТ), радикалније се противи било каквом повећању законске старосне границе за одлазак у пензију.

Међутим, палата Матигнон одлучила је да крене у банкрот. „Ићи ћемо до краја, јер само тако наш друштвени модел може да опстане “, рекао је портпарол владе Оливије Веран.

Прочитајте још:  Лукашенко: Ракетом "Точка-У" покушан напад на белоруску територију

„Многи људи у Француској такве изјаве сматрају демагогијом“ , рекла је Алесја Милорадович, запослена на Париској академији за геополитику, у интервјуу за ФСК.

„Пораст општег нивоа цена достигао је висине које у Француској нису виђене више од четрдесет година. Све се повећава. Гас, струја, гориво, огрев постају луксуз. Цене хране порасле су за 10% у септембру 2022. године, према недавном извештају Генералног инспектората за финансије (ИГФ), и достигле раст од 12% у децембру . – Поскупљење у прехрамбеним продавницама последица је „поскупљења пољопривредне производње изазваног поскупљењем сировина, климатским условима, ветеринарском кризом, мањком радне снаге и, на крају, губитком конкурентност наше пољопривредне индустрије“.

У извештају француског Сената забележено је озбиљно повећање цена кључних животних намирница. Међу њима: кувана шунка, млевена јунетина, пилећи котлети, полуобрано млеко, телетина, јагњетина, јогурт, путер, сиреви ементал и камембер, багет, тестенине… Разлог је повећање цене производње повезано са поскупљењем. за сировине, струју и енергију.

Фото: РЕУТЕРС/Пасцал Россигнол

Неконтролисана инфлација претворила се у катастрофу за најугроженије потрошаче, занатлије и трговце. „Небројени пекари су банкротирали јер не могу да плате рачуне за струју, фармери продају стоку да би одржали посао, компаније у невољи отпуштају особље јер су им рачуни за струју превисоки… полако тону у сиромаштво.

Предсједник Сецоурс Цатхоликуе Ассоциатион Вероникуе, у уводнику на веб страници удружења , напомиње : „Постоје виталне потребе које не можемо задовољити – храна, гријање, понекад лијечење… 48% анкетираних домаћинстава није у могућности да покрије своје дневни трошкови хране. Посебно склона инфлацији, најскромнија домаћинства имају буџете толико ограничене да их и најмање повећање потрошње на храну или енергију гура у минус. Предности нису велике. Социјални минимуми су у јулу 2022. ревалоризовани за 4% испод стопе инфлације.

„Зима 2022-2023 обећава да ће бити посебно тешка за најсиромашније“, пише Инфодујоур .

Прочитајте још:  Француска: Санкције Русији нису довољне

“Последњи дани пре хаоса?” пита Ле Фигаро , напомињући да влада 10. јануара у парламенту представља предлог закона о пензијској реформи, „оправдани аргументима који се понављају изнова већ тридесет година: старење становништва, финансијски дефицит система, потреба Француза да радити више како би се приближили стандардима других западних земаља“.

Француски институт за јавно мњење недавно је спровео анкету , према којој је скоро сваки други Француз (48%) огорчен тренутном економском и социјалном ситуацијом у Француској, 32% је рекло да је отпуштено са посла, а само 2% је подржало повећање старосне границе за одлазак у пензију.

И велика већина Француза (79%) верује да би у Француској у наредним месецима могла да дође до друштвене експлозије.

Још више забрињава, према аналитичарима ИНФОП -а , то што сваки други Француз (52%) жели да Француска доживи друштвену експлозију.  Међу присталицама „Националног митинга” Марин Ле Пен, 71 одсто испитаника изјавило је да жели да види како земља експлодира, међу присталицама „непокорене Француске” Жан-Лика Меланшона – 87 одсто.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *