Украјинци ће бити обучавани на системима Патриот у бази у Оклахоми

0
русија

(фото:АП)

Украјинци ће бити обучавани на системима Патриот у бази у Оклахоми.

Бајденова администрација је први пут представила свој план за пребацивање ракетних система Патриот у Украјину средином децембра, али је и даље било питање где ће украјинско особље проћи обуку о управљању невероватно сложеним системима противваздушне одбране.

Првобитно, база у Немачкој је коришћена као потенцијално место, али и усред претпоставки да би се обука заиста могла десити у Сједињеним Државама, што би свакако изазвало даљу осуду Москве. У уторак су два америчка званичника по први пут рекла за ЦНН да ће украјинске трупе бити обучаване унутар Сједињених Држава, у оквиру програма који почиње следеће недеље.

Прочитајте још:  Русији не требају чак ни обавештајни подаци када постоји УНИАН
Званичници су потврдили да ће се то одржати у Форт Силу у Оклахоми, где се налази војна теренска артиљеријска школа, а очекује се да ће обука трајати “неколико месеци”.

С обзиром на сложеност Патриот батерија, за које је потребно око 100 људи за управљање, од компјутера преко радарских контрола до станице за контролу, временски рок који се обично нуди да би посада била правилно обучена је најмање шест месеци до годину дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Двопартијски консензус: Два крила орла америчког империјализма
Амерички званичници у овом тренутку не дају прецизан временски оквир. Украјина је очајнички желела да обезбеди напредније противваздушне системе за заштиту од разорних таласа руских ваздушних напада на њену енергетску мрежу.

Убрзо након што је Бела кућа потврдила да ће Украјина добити Патриот, Русија је рекла да ју је Вашингтон уверио да америчко или НАТО особље неће да их попуни. Изгледало је као покушај обе стране да осигурају да неће доћи до директног сукоба између суперсила са нуклеарним оружјем због Патриота, упркос томе што је Москва жестоко осудила ново оружје.

Претходно је секретар за штампу Пентагона бриг. генерал Пат Рајдер рекао да би међу опцијама обуке за Украјинце „била укључена потенцијална обука овде у САД, у иностранству или комбинација обе опције“.

Ракете Патриот могле би да промене игру у погледу украјинске одбране њених градова, с обзиром да имају максимални домет од око 100 миља и да су способне да обарају балистичке ракете. Зеленски је дуго захтевао да САД и НАТО помогну да се „затвори небо“ над Украјином.

Москва ће због тога вероватно у међувремену покренути интензивније и ескалирајуће ваздушне нападе на украјинске градове и командне и контролне базе, с обзиром на то да сат откуцава пре него што се распореде ефикаснији Патриоти.

Прочитајте још:  Бела кућа брани своје злочиначко чедо: Палестинска администрација није у стању да управља Газом
Неки посматрачи су такође подвукли да испорука Патриота потврђује да ћемо бити сведоци веома продуженог рата – а ипак Бајденова администрација тек треба да каже како и када види крај свему овоме.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *