Дигитални долар ће постати нови елемент глобалне контроле

0

Дигитални долар ће постати нови елемент глобалне контроле.

Стварање дигиталне валуте централне банке (ЦБДЦ ) или „дигиталног долара“, које је прешло у законодавну раван пре нешто више од годину дана, изгледа као покушај Вашингтона да поврати низ деградирајућих позиција у области финансија на сопственој територији. Једна од последица увођења ЦБДЦ-а, како је објављено у раним материјалима РУССТРАТ-а , могао би да буде покушај САД да избегне неплаћање „обичног“ новца.

Међутим, ово није једини амбициозни циљ за који ЦБДЦ-ови могу бити корисни. Ако пројекат ЦБДЦ буде спроведен, онда ће се квалитативно ојачати америчка финансијска контрола над валутном зоном у којој долар остаје главно средство плаћања. Важно је напоменути да су о ризицима ЦБДЦ- а први говорили либертаријанци са Като института.

Прочитајте још:  Бела кућа: Разматрамо појачање источног крила НАТО-а у случају „руске инвазије“ на Украјину
Испоставило се да америчка владајућа елита, супротно либералној и ултралибералној агенди, гради управо „дигитални концентрациони логор” на који су многи упозоравали. Нема банке осим ФЕД-а ЦБДЦ је дигитална национална валута, односно, у случају Сједињених Држава, то ће бити дигитални облик америчког долара. Као и папирни долари, ЦБДЦ ће бити у надлежности Федералних резерви. Али постоји низ значајних тачака. Тренутно, када клијенти полажу новац на своје банковне рачуне, депозити се испостављају као обавезе банака. Другим речима, банка дугује клијенту новац положен на рачун тог клијента и одговорна је за његове трансакције. Међутим, у случају ЦБДЦ-а, новац би био обавеза директно од централне банке.  То јест, влада (у случају Сједињених Држава, ово су Федералне резерве) ће бити директно одговорна за складиштење, пренос или други пренос средстава власнику.

Другим речима, постојаће директна веза између грађана и централне банке, што представља радикално одступање од садашњег система САД у којем банкарство са становништвом пружају приватне финансијске институције. Вреди напоменути да аргументи лобиста ЦБДЦ-а, који описују предности „дигиталног долара“ за становништво, изгледају у најмању руку неубедљиво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тврди се да ће дигитални новац повећати доступност финансијских услуга – али чак и тако, више од 95% становништва ради са банкама, а остатак не жели да се придружи финансијском сектору због забринутости за приватност. Што ЦБДЦ не пружа – па чак и обрнуто, о чему ће се даље расправљати. ЦБДЦ нема јединствене предности у односу на постојеће финтецх развоје као што су стабилни ковани и мреже плаћања у реалном времену (РТП). Пример тога је руски систем брзог плаћања или амерички ФедНов, који такође покреће Фед. Постоје велике сумње да ће ЦБДЦ ојачати позицију долара као светске резервне валуте, кажу стручњаци. Макар само зато што је 2022. јасно показала ризике улагања чак и у физички долар.

Али дигитални долар ће америчкој влади пружити могућности без преседана за финансијску контролу над сопственим грађанима. директно подешавање Међу предностима ЦБДЦ-а је и способност владе да прилагоди економију кроз монетарну и фискалну политику. Претпоставља се да ће ЦБДЦ пружити ту могућност дозвољавајући савезној влади да пребацује новац на рачуне појединаца и са њих. Фед може, на пример, да изрекне казне када људи не потроше довољно свог постојећег стања или пребаце изнад „норме“.

Без обзира да ли таква политичка акција може довести до макроекономских циљева или не, коришћење ЦБДЦ-а на овај начин захтевало би забрану свих алтернатива приватног новца, укључујући готовину. То јест, грађани ће директно зависити од савезне владе да прима, држи и преноси своја средства. Последњих година у Сједињеним Државама су предузете мере без преседана како би се стекла контрола над финансијама појединаца – на пример, принцип КИЦ  уведен је у област криптовалута, за које се од купаца крипто размене тражи да верификују свој идентитет пасошем, возачком дозволом итд. ЦБДЦ може лако уклонити преостале мале линије приватности јер ће савезној влади пружити потпуну транспарентност у свакој финансијској трансакцији успостављањем директне везе са финансијским трансакцијама сваког грађанина.

Могућности прилагођавања финансијских трансакција које ће ЦБДЦ пружити америчкој влади су готово неограничене. На пример, у случају карантина због друге пандемије, ЦБДЦ се може програмирати да врши плаћања само између одређених предузећа и контролише у реалном времену шта грађани плаћају и како – на пример, да ли избегавају карантин купујући карте за другу град.. Главна удружења банкарских и кредитних унија, која ће увођењем ЦБДЦ-а бити ефективно “у заградама”, предвидљиво се противе иновацији. Такође нема сумње да ЦБДЦ поткопавају ефикасност приватних криптовалута (укључујући стабилне коине) – нови извор конкуренције са старим системом плаћања.

Још један проблем са ЦБДЦ-има је централизовано складиштење финансијских информација. На пример, потпредседник Федералних резерви Лаел Браинард упозорио је да би „дигитализација валуте централне банке могла да је учини веома атрактивном метом за сајбер нападе, пружајући актерима претњи видљиву платформу на коју могу да усмере своје напоре“. Ови напори често доводе до успеха. Између 2011. и 2015. забележено је више од 50 сајбер напада на Фед. Фед је чак био жртва успешног хаковања када је 101 милион долара украден преко Банке Бангладеша у сајбер нападу.

Приватни сектор није имун на сајбер нападе, али хакирање приватне финансијске институције ће утицати само на мали део грађана – док би хаковање у једну федералну базу података могло да угрози свачије личне податке. У форми у којој је ЦБДЦ сада формализован, главни резултат његовог функционисања биће контрола без преседана над финансијама лица која се налазе у зони валуте долара. Стратешки, ово може довести до парадоксалног закључка: или ће САД имати два финансијска система – један за унутрашње и један за екстерно функционисање, или ће потпуни прелазак на ЦБДЦ значити инкапсулацију финансијског система САД. Ако Вашингтон апсолутно контролише сваки долар и може да га „деактивира“ једним кликом – зашто се уопште петљати са таквим новцем, који нема ни сенку стабилности и физичке опипљивости?

Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *