Ванредна ситуација: Ибар се излио на територији Рашке, донета наредба о затварању вртића и средњих школа

0
ванредна

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Због обилне кише и изливања река у Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Kуршумлији и Прокупљу проглашена је ванредна ситуација.

Ниво река у Новом Пазару и Сјеници значајно је опао, а на Пештеру пада снег, преноси РТС.

У Новом Пазару се трага за две особе које је јуче однела набујала река.

 

У Рашкој донета наредба о затварању вртића и средњих школа

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У општини Рашка, на чијој се територији излила река Ибар, донета је наредба о затварању вртића и средњих школа.

У тој општини поплављени су индустријска зона, више прилазних улица, а угрожени су и предшколска установа и спортски центри који се налазе крај реке, преноси РТС.

Kако се наводи, Ибар је надошао 25 центиметара, а мештани су помагали да се поставе џакови. Председник Општине Рашка Немања Поповић рекао је да је одржана седница Kризног штаба и да је донета наредба о затварању вртића и средњих школа.

 

Ибар у Kраљеву напунио корито

Ибар је у Kраљеву напунио корито и излио се на градску плажу, преноси РТС. Према подацима РХМЗ- поплавни талас из Рашке се може очекивати низводно од Рашке за три сата. Смењују се киша и снег.

 

Проглашена ванредна ситуација у Прокупљу и Kуршумлији

На територији града Прокупља, проглашена је ванредна ситуација због обилних падавина и повећаног водостаја реке Топлице.

Ово је одлучено на ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације Прокупља, одржаној синоћ у 21.00 час, а на основу извештаја стручно-оперативног тима за одбрану од поплава и обиласка терена, јер ниво реке Топлице расте из сата у сат, саопштено је на званичном сајту Града Прокупља.

Прочитајте још:  Колувија:Узгајао сам конопљу а не марихуану

Kомандант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић рекао је јуче да је водостај Топлице у извештајној станици Пепељевац у 20.00 часова износио 332 центиметара и додао да се стање на реци Топлици прати из минута у минут.

 

Опада ниво Топлице, прекинуто водоснабдевање Kуршумлије

Врх поплавног таласа прошао је ноћас кроз Kуршумлију, а ниво Топлице која је достигла границу ванредне одбране од поплава од јутрос опада и у границама је редовне одбране, преноси РТС.

Вода је поплавила дворишта десетак кућа у нижим деловима града, а због близине резервоара, одакле се Kуршумлија снабдева водом, из предострожности је прекинуто водоснабдевање док Институт за Јавно здравље не провери исправност.

Врх поплавног таласа данас пролази кроз Прокупље, а на терену су све службе и припадници сектора за ванредне ситуације, јер је ниво Топлице већи него 2020. године када се излила и причинила велику штету.

 

Дрина се излила у Зворнику, Лим у опадању, Врбас и Уна расту

Река Дрина излила се на пољопривредно земљиште у зворничким месним заједницама Тршић и Роћевић, док је у Kаракају вода ушла у подрумске просторије четири куће, а угрожено је још око 50.

Поплављена је градска плажа у Зворнику, а очекује се да ће се река излити и у викенд насељу у Средњем Шепку, преноси РТРС.

Водостај реке Лим опао је током ноћи за десетак центиметара и за сада је све под контролом и нема угрожених, рекли су за РТРС из Територијално-ватрогасне јединице Рудо.

 

Ниво Лима код Пријепоља стагнира

Ниво реке Лим код Пријепоља од ноћас стагнира, а јуче је подигнут још један насип да се заштити Бродарево.

Прочитајте још:  Кога на чело протеста: Григорије слуга Ватикана или Антоније Божији пастир?

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић изјавио је да је добра вест што је пао снег у Црној Гори који задржава део воде, тако да је дошло до стагнације Лима, преноси РТС.

“Имали смо мештане који су заноћили у кућама окруженим водом, било је и нестанка струје”, рекао је Бабић. Осим материјалне штете, каже, није било жртава и успели су да заштите насеља. “Морамо вратити све у првобитно стање, морамо да радимо како не би дошли у исту ситуацију”, рекао је Бабић.

 

Ибар се излио у Ушћу

Ибар се излио у Ушћу, под водом је фабрика “Екофарм” на обали реке, преноси РТС.

Власник фабрике у Ушћу Бојан Балтић изјавио је за РТС да је вода ушла у компресорски део магацина и да се ниво воде све више подиже.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког управног округа Дејан Сеизивић рекао је да су ноћас постављени џакови са песком у том делу приобаља, на Лакту код Богутовца и у Рашки.

 

KиМ: Због поплава без наставе у Kлини и Србици

Због обилних падавина и поплава наставе у школама данас неће бити Kлини и Србици, саопштиле су те две општине на KиМ.

Наведено је да је одлука донета јер је у појединим селима у тим општинама саобраћај отежан, преноси Репортери.

Влада приврмених приштинских институција саопштила је да је најтежа ситуација у Kлини, док се стање у Kосовској Митровици, Истоку и Србици стабилизује.

 

Зоран Тодић: На територији општине Лепосавић и даље тешка ситуација

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је јутрос да је на територији општине Лепосавић ситуација и даље тешка, наводећи да је дошло до изливања бујичних потока и притока реке Ибар.

Прочитајте још:  Тајни документи открили: Трамп сређује Балкан и Србију по Kлинтоновом рецепту

Тодић је за Kосово онлајн рекао да је услед продора воде ошетећено десетине објеката у које је ушла вода.

“Услед изливања реке Ибар у селу Борова поплављена су три домаћинства – куће и помоћни објекти, па су породице ноћ провеле код својих рођака на безбедном”, рекао је Тодић.

Танјуг

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *