Вучевић: Запад ЗСО види као добровољно ватрогасно друштво

0
вучевић, србин

Косовска Митровица (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да га брине што Запад Заједницу српских општина (ЗСО) види као неку невладину организацију, отприлике као “добровољно ватрогасно друштво”.

Он је то рекао за “Јуроњуз Србија”, одговарајући на питања о појачаном инсистирању Запада да се ЗСО формира, а што је и један од кључних захтева Београда.

“Брине ме када чујем да Фондација Фридрих Еберт пише статут ЗСО. Немачка невладина организација пише статут ЗСО, а не пишу Срби са КиМ”, рекао је Вучевић.

Упитан ко треба да пише тај статут и да ли Београд већ има написан статут, он је рекао да Канцеларија за Косово и Метохију има капацитете, али да морају да се питају Срби са Косова.

“Није поента да се то формира да би се формирало. У Бриселском споразуму су дефинисане ствари које би требало да се разраде кроз статут, ми не причамо о невладиној организацији. ЗСО мора да има надлежности које су дефинисане кроз Бриселски споразум”, казао је министар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да се пре свега инсистира на њиховим надлежностима по питању безбедности, структуре полицијских снага, судској надлежности, административним одлукама, извршној и законодавној власти.

Вучевић је говорио и о односу САД према Србији, као и о његовој ранијој изјави да је у последња три месеца по питању КиМ позиција САД била коректнија него неких европских држава, додајући да они нису напустили своју званичну политику и агенду у контексту независности “Косова” и да ту не треба да буде заблуде.

Министар је последњу кризу на КиМ оценио као веома напету и додао да је само један инцидент, онај у Штрпцу, могао можда да доведе до сукоба.

Прочитајте још:  МИЛОШ КОВИЋ: Кратка историја геноцида на Косову и Метохији!

“Сва срећа да Стефан и Милош Стојановић у тој несрећи нису погинули. Када тако погине једно дете – народ устане. Неко опали метак на косовску полицију или ови узврате… Незаустављиво”, рекао је он.

Додао је да се нада да је Кфор способан да заштити Србе на КиМ и подсетио да они гарантују да је то тако.

На питање у каквим је Србија односима са Кфором, министар је рекао да су односи коректни и да је комуникација свакодневна.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *