Анкара отказала посету Стокхолму због плана за спаљивање Курана

0
Анкара, амбасаде

Турска Анкара (EPA-EFE/Erdem Sahin)

Због протеста у Стокхолму, Анкара отказала посету шведском мистру одбране.

Анкара је отказала предстојећу посету шведског министра одбране Пала Јонсона Турској, као одговор на дозволу Шведске да дозволи за данас планирано спаљивање Курана, исламске свете књиге, у близини турске амбасаде у Стокхолму.

„Са жаљењем смо сведоци да нису предузете никакве мере као резултат ових подлих и гнусних дела против Турске и нашег председника Реџепа Тајипа Ердогана. Стога је у овом тренутку посета шведског министра одбране Јонсона Турској 27. јануара постала бесмислена. Зато смо отказали посету”, саопштио је турски министар одбране Хулуси Акар новинарима у петак после састанка НАТО-а у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, преноси Анадолија.

Прочитајте још:  Турска се не обазире на упозорења Русије и САД: Шаље 1.800 нових војника у Либију против Хафтара
 Овај потез који је најавио Акар уследио је након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске странке Страм Курс, добио дозволу да данас спали Куран испред турске амбасаде у Стокхолму, наводи турска агенција. Шведски министар иностраних послова Тобијас Билстром изразио је раније забринутост да дозвола за ове демонстрације ризикује даље одлагање Анкаре да ратификује кандидатуру Шведске за НАТО.

Он је такође додао и да би ипак било „веома неприкладно” да се некој особи ускрати право на протест. Акар је саопштио да је неприхватљиво да се овај инцидент прећуткује и да је „било неопходно предузети мере предострожности”. Истичући подршку Турске политици отворених врата НАТО-а, Акар је додао да је све што је потребно „испуњење обавеза из меморандума који је Анкара потписала са Шведском и Финском” односно да Стокхолм и Хелсинки „ураде свој домаћи задатак”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нова криза тресе Медитеран: Турско-грчки сукоб ескалира, ратне игре око Kипра
 Активиста крајње деснице из Данске, који има и шведско држављанство, добио је дозволу полиције да организује протест испред турске амбасаде у Стокхолму, где намерава да спали Куран, свету књигу ислама. У међувремену, и протурске и прокурдске групе планирају демонстрације у шведској престоници.

Прокурдске и анти-НАТО групе организовале су у Стокхолму антитурске демонстрације које су разбеснеле турску владу, посебно због тога што је лутка са ликом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана накратко била окачена испред градске куће на протесту прошле седмице. Шведска и Финска поднеле су захтев за улазак у НАТО у мају, а Турска и Мађарска су једине земље Алијансе које још нису одобриле њихов приступ, преноси Танјуг.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *