Може ли БРИКС постати алтернатива НАТО-у?

0
брикс

Може ли БРИКС постати алтернатива НАТО-у?

Лидери БРИКС-а могу створити одбрамбени савез, али за то је неопходно елиминисати противречности у законодавству Бразила и Јужне Африке.

 

Бразилски председник Лула да Силва, који је ступио на дужност 1. јануара, најавио је потребу јачања БРИКС-а. Истовремено је дозволио не само економско, већ и војно-политичко зближавање између Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке. Ову изјаву одмах су пренели локални медији. По њиховом мишљењу, ова изјава сведочи о плановима за стварање одбрамбеног савеза у оквиру БРИКС-а.

Председникова изјава уследила је усред превирања која су захватила Бразил. Почели су након што је Лула да Силва поништио уредбу свог претходника о приватизацији државне имовине. Конкретно, радило се о отказивању приватизације таквих стратешких компанија као што су нафтни и гасни монополист Петробрас, национална поштанска служба Корејос, бразилски телекомуникациони холдинг, водећи одбрамбени инжењерски комплекс Нуклеп, федерална служба за обраду података Серпр итд.

После ове одлуке, присталице бившег шефа државе Жара Болсонара напале су Врховни савезни суд, зграду Националног конгреса и Председничку палату. Подржали су их гувернери неколико јужних држава. Као одговор, нови председник је прогласио ванредно стање и употребио силу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Формално, Вашингтон је осудио нереде и прогласио да су они на страни актуелног председника. Истовремено, овим изјавама се не може веровати.

Изненађујућом „случајношћу“ опозициони лидер Болсонаро отишао је у Сједињене Државе непосредно пре него што су нереди почели. У време његовог боравка у Сједињеним Државама, присталице бившег председника су добиле налог да дестабилизују државу.

Американци су ти који имају мотиве за организовање оваквих акција. На крају крајева, америчке компаније су биле главни кандидати за куповину бразилске државне имовине.

Американци имају још један тежи разлог.

Још 2014. године земље БРИКС-а су почеле да формирају јединствен финансијски систем. Створили су банкарску институцију под називом Нова развојна банка. Функције ове организације, легално регистроване у Кини, укључују улагање у заједничке инфраструктурне пројекте. Истовремено, чланице БРИКС-а договориле су механизам узајамног гарантовања обавеза, захваљујући коме је Нова развојна банка могла да емитује хартије од вредности. Један од покретача ових акција био је Лула да Силва, који је тада предводио владајућу партију у Бразилу.

Прочитајте још:  ОЗБИЉНА ПРЕТЊА РУСИЈЕ НАТО: Можда ћемо морати да распоредимо нуклеарне ракете у Европи
У Бразилу су 2016. године на власт дошли политички противници да Силве – Мишел Темер, а потом и Жаир Болсонаро. Они су заправо замрзли даљу реализацију заједничких пројеката у оквиру БРИКС-а.

Повратком на власт Луле да Силве, неминовно ће се интензивирати учешће Бразила у активностима блока. До данас се разматра стварање платног система БРИЦС независног од СВИФТ-а. Следећи корак је увођење заједничке електронске валуте.

Након спровођења ових планова, БРИКС ће постати моћна алтернатива ММФ-у. И то не може бити забринутост за финансијске групе које контролишу Фед. Они су заинтересовани да поткопају БРИКС.

Русија, Кина и Индија имају нуклеарно оружје. Војне доктрине Руске Федерације и Кине експлицитно наводе могућност узвратног нуклеарног удара у случају угрожавања њихове безбедности, укљ. покушаји дестабилизације изнутра. Бразил и Јужна Африка немају ништа слично. Из тог разлога, финансијске групе повезане са Фед-ом виде две земље као главне мете своје политике поткопавања БРИКС-а изнутра.

Није случајно да су се немири у Бразилу поклопили са покушајима да се с власти скине јужноафрички председник Сирил Рамафос. Прозападни опозициони Демократски савез поднео је парламенту нацрт резолуције о опозиву шефа државе. Када је ова иницијатива пропала, опозиција се обратила Уставном суду. У случају неуспеха, а овај покушај је био запрећен акцијама непослушности.

Прочитајте још:  У Финској су најавили спремност на „непријатне мере” Русије због одлуке о уласку у НАТО
Све ово убедљиво показује да се формирање финансијских алтернатива ММФ-у и ФЕД-у не може ограничити само на економске мере. Потребна је ближа безбедносна сарадња. Између три чланице блока – Русије, Кине, Индије – таква сарадња је већ успостављена у оквиру ШОС. На реду су Бразил и Јужна Африка.

Један детаљ: за ближу сарадњу у оквиру БРИКС-а потребно је приближити правне системе.

Узмимо пример. Бразил и Јужна Африка су чланови Међународног кривичног суда (МКС). Члан 5 бразилског устава каже: „Бразил је под јурисдикцијом Међународног кривичног суда“. Такође се наводи да је статут (Римски статут) МКС-а (буквално) „еквивалентан амандманима на Устав Федеративне Републике Бразил“.

Међународни кривични суд је међународно кривично тело које је створио Запад. Налази се у Хагу (Холандија). Кључну улогу у томе имају правници из Енглеске и ЕУ. С тим у вези, Русија, Кина и Индија не признају надлежност Хашког суда.

Прочитајте још:  Да ли НАТО заиста припрема нуклеарне ударе на Крим и Минск?
У априлу 2014. године, тужилаштво МКС је отворило истрагу о акцијама Русије у Украјини. Она је у марту 2022. званично признала Москву кривом за „агресију“ на Кијев. Истовремено, тужилаштво МКС је овластило расписивање потерница за све умешане у ову „агресију“. Скоро сви државни службеници Русије, укључујући и највише руководство Руске Федерације, подлежу овој одлуци.

Од бразилских и јужноафричких власти се тражи да сарађују са тужилаштвом МКС. То значи да морају да хапсе високорангиране руске појединце у случају да се нађу у њиховој јурисдикцији. О каквом синдикату можемо говорити у овој ситуацији?

С обзиром на ове чињенице, Бразил и Јужна Африка би требало да се повуку из надлежности МКС-а, да ревидирају све законодавне норме које ометају или могу ометати сарадњу унутар БРИКС-а.

Јуриј Городненко, РенТВ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *