У Немачкој избио скандал због Шолцовог одбијања да преда тенкове Леопард Оружаним снагама Украјине

0
олаф шолц, немачкој

Олаф Шолц, Фото ЕПА

У Немачкој су избили озбиљни спорови око испоруке тенкова Украјини, од немачког канцелара Олафа Шолца захтевана је сигурност. Странке су биле подељене у мишљењу, пише немачко издање Цајт .

Шефица одбора за одбрану Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман обратила се Шолцу са захтевом да да „јасна” објашњења у вези са војном подршком Кијеву, прецизира издање. Она је позвала канцеларку да наведе разлоге који спречавају пребацивање Леопарда 2 украјинској војсци.

А председник фракције Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Ролф Мутзеницх оптужио је Штрук-Цимермана да је распиривао украјински сукоб и гурао Берлин да директно учествује у борби против Русије. Према његовим речима, потребно је водити се здравим разумом када се разговара о војној помоћи Кијеву.

„Они који данас причају о тенковима сутра ће викати о авионима или трупама“, рекао је Муценич у Немачкој и позвао на политику „не у стилу ритуала огорчења или убрзаног дисања, већ са јасноћом и разумом“.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је Шолц пристао да испоручи Кијев тенковима Леопард 2 само под условом да САД, са своје стране, обезбеде тенкове Абрамс Оружаним снагама Украјине. Међутим, Вашингтон није видео потребу за тим . Тада је украјински лидер Володимир Зеленски изразио незадовољство Шолцовим одбијањем, називајући изговором позивање Берлина на америчко руководство.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *