Пословна пратња и журке: Како је прошао економски форум у Давосу

1
давосу

Олаф Шолц (Фотографија © Гетти Имагес / Дурсун Аидемир / Анадолу Агенци)

Неразвијени политички партијаши. Тако је бивши председник Дмитриј Медведев, назвао учеснике Светског економског форума у ​​Давосу, који је од 16. до 20. јануара трајао у Швајцарској. Или, како се то понекад назива, Давос Форум. Некада главни економски догађај године, дегенерисао се, по речима другог цитата Медведева, у праву срамоту.

А емотивна позиција бившег председника је сасвим разумљива. Очигледно је већ да се некада најважнији светски економски догађај изродио у некакав клуб, који сања о прошлости и обрачунава ситне рачуне током кризног цунамија који је захватио све.

Сама тема овог форума је формулисана као „сарадња у фрагментираном свету“ – али је требало назвати, пре, „недостатак сарадње у фрагментираном свету“. Један број политиколога и економиста каже да се свет распада, да су државе све мање спремне да заједнички решавају заједничке проблеме, радије се фокусирајући на једностране, себичне акције.

То се манифестовало у периоду епидемије корона вируса, када су скоро сви један по један спасавани, па и сада. “Идеологија форума се заснивала на идеји да светска економија одређује развој света, укључујући политичке процесе. И, наравно, у садашњим условима та идеја је упитна. Видимо да геополитика гура економију у Оно што неке земље прихватају одлуке које нису сасвим рационалне, најблаже речено, са економске тачке гледишта, али оправдане са становишта њихових геополитичких интереса“, каже Андреј Кортунов, генерални директор Руске интернационале. Савета за послове.

Давос је покушај да се окупи форум управо глобалне елите, која себе види као владајући слој, владајућу класу целог света. И то је одражавало међународну структуру која је условно постојала од краја 20. века до пандемије “ , рекао је Фјодор Лукјанов, главни уредник часописа Русија у Глобал Аффаирс. — Сада се све променило, а постоји ли глобална елита у том смислу? Светска елита – да. Односно, лидери који управљају државама, процесима, али целим светом као објектом управљања, по мом мишљењу, ово је већ прошло.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Дачић и Боцан-Харченко разменили честитке поводом 185 година дипломатских односа Србије и Русије

Да се ​​стари свет руши, слажу се и западни политичари. „Глобални свет, у чије смо постојање некада веровали и који је повезан са идејом о оснивању некада неолибералног тхинк танка у Давосу, све се више распада на приватне и моћне интересе“, каже немачки министар економије Роберт Хабек. .

Почетак рецесије

Штавише, у специјалном извештају форума, који је објављен непосредно пре његовог отварања, такође није било места посебном оптимизму. „Скоро две трећине водећих економиста сматра вероватном глобалну рецесију 2023. Од њих 18 одсто сматра да је то врло вероватно“, наводе аутори документа . А глобална рецесија није само економска криза. То су социјалне тензије, унутрашње политичке турбуленције и, на крају, повећање и продубљивање војних сукоба у свету услед смањења снабдевања храном.

Чини се да је Давос требало да исправи ситуацију. Договарати заједничке мере за спас привреде, тражити излаз из кризе, сарађивати на спречавању рецесије. Али они нису разговарали ни о чему од наведеног – напротив, Давос форум је наставио да фрагментира свет. Тако су, посебно, у позадини предстојећег економског цунамија, светски лидери разговарали не о општем спасу, већ о спасењу специфичног неонацистичког режима у Кијеву – разговарали су о томе ко и како треба да да тенкове и тешка оклопна возила Зеленском за рат са Русијом.

Она иста Русија чији би јефтини енергенти, атрактивно тржиште и политичка воља дали непроцењив допринос спасавању европских економија од рецесије. Односно, они су заправо пуцали у ноге и друге делове тела светске економије. Штавише, на Давоском форуму су чак поделили и сопствене редове. Дакле, шпански премијер Педро Санчез одлучио је да организује лов на вештице – рекао је да у Европи постоје „скривене присталице Владимира Путина” који су „хвалили његове методе” и против којих се сада треба борити. Крајње је време, очигледно, за ово.

Прочитајте још:  Највећи светски радио телескоп суспендован због сајбер напада

Није изненађујуће што се скептично мишљење о Давосу као о некој врсти глобалног форума управљања држи не само у Русији. „ВЕФ брзо постаје неизабрана светска влада коју људи нису тражили нити желели“, твитовао је милијардер Елон Маск, додајући да није отишао на „досадни“ догађај. И онда покренуо гласање о томе да ли Давос треба да влада светом? Скоро 90% од милион испитаника одговорило је са „не“.

Руководство форума се, по свему судећи, увредило Маска и изјавило да Американца (за тренутак једног од водећих светских бизнисмена) нико није позвао на форум. Можда. Међутим, на „досадну” манифестацију нису ишли ни они који су увек били позивани, односно шефови држава.

Дакле, један број лидера земаља Глобалног Југа није дошао. Председник Јужне Африке одлучио је да остане код куће и бави се енергетским проблемима своје земље, а лидер Кине није послао чак ни премијера, већ вицепремијера. Нису дошли ни западни лидери. Амерички председник Џозеф Бајден остао је код куће, као и његов алтер его, амерички милијардер Елон Маск, који је критиковао рад Светског економског форума, образлажући своје одбијање да учествује на том догађају. А шеф Француске Емануел Макрон био је превише заузет. Генерално, од целе Г7, постојао је само један шеф државе – немачки канцелар Олаф Шолц.

Посебне публикације извештавају да је пратња у Давосу оба пола била резервисана пре догађаја. Према гласинама, цене ВИП одмора за доносиоце одлука биле су око хиљаду и по евра за четворочасовну сесију. Вероватно најцењенији од оних који су уморни од интензивног рада на форуму платили су још привилегованију пратњу. Није изненађујуће што се после свега овога скептично мишљење о Давосу као о некој врсти глобалног форума управљања држи не само у Русији.

Прочитајте још:  ЕУ је забранила продају и увоз евра у Русију

Очигледно, Давос у садашњем облику нема прави. Питање је само да ли има будућност? Стручњаци су скептични. „Док се глобална политичка ситуација на овај или онај начин смири и односи са Русијом дођу на неки нови ниво, уопште нисам сигуран да ће форум у Давосу постојати, или ће барем постојати у оваквом облику као сада. “ , каже Федор Лукјанов. У ствари, форум има само две опције. Или се прилагодити мултиполарном свету (напуштањем западноцентричне агенде), или се, као сада Г7, претворити у унутарзападну кабалу, уступајући место улози глобалне структуре управљања другој организацији. Онај који ће се формирати на основу идеологије „Велике двадесеторице”.

Геворг Мирзајан

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *