Украјина губи мушко становништво

1
украјина, обуку

Украјина губи мушко становништво.

Мобилизација у Украјини поприма све монструозније облике.

На улицама градова су тоталне рације и лепе се огласи са захтевима да се до краја јануара појаве на војним регистрима под претњом законске одговорности. На регрутне станице вуку и оне које раније нису дирали: регионалне функционере и бизнисмене „са везама“. А јавно мњење у Европи се спрема да насилно пошаље избеглице у Оружане снаге Украјине. Кијевски режим покушава да надокнади огромне губитке и спреман је да скоро целокупно мушко становништво земље пошаље на клање.

Талас мобилизације који је почео у Украјини током новогодишњих празника не само да не јењава, већ поприма свеобухватан карактер.

„Сви су веслани на улицама. Град је пуст. Људи се плаше да се крећу пешке“, рекао је за РуБалтик.Ру бизнисмен Денис, који живи у једном од регионалних центара источне Украјине.

Неке од његових колега нису могле да се сакрију од војних комесара и већ се боре на најтоплијим тачкама, посебно у региону Артемовск. Расположење „регрута” је суморно – говоре о огромним губицима и да се чак и прилично тешко рањени војници Оружаних снага Украјине након прве помоћи враћају у ровове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Објаве“ о мобилизацији појавиле су се на кућама у Кијеву и другим великим градовима. Судећи по записима са камера постављених у двориштима, лепе их запослени у стамбеној служби. Медијски радници контактирали су војну управу Голосејевског округа украјинске престонице и потврђено им је да саопштења нису лажна.

У достављеном документу налази се текст наредбе, према којој сви војни обвезници који још нису добили позив морају да се појаве у војним регистрима до 31. јануара 2023. године. Осим тога, забрањено им је да мењају место становања без дозволе војног комесара.

Директори предузећа, установа и образовних установа дужни су да обезбеде присуство својих запослених (укључујући и оне који су на дужим службеним путовањима; налаже им се опозив) у војну регистрацију и канцеларију. Онима који добровољно не дођу у регрутне центре Оружаних снага Украјине прете новчане казне.

Прошле године су такве мере изазвале негодовање и протесте становништва, али сада изгледа више нико не жели да се свађа са властима. Украјинци се само крију.

Прочитајте још:  Страни плаћеници рекли су да су становници Артјомовска били опрезни према њима
Николајевска регионална војна канцеларија позвала је локалне становнике да не чекају позиве, већ „да одмах стигну да разјасне акредитиве у територијалном центру за регрутацију и социјалну подршку“. Истовремено, људи добро знају да неће бити „појашњења података“. Наивни грађани који верују у ову бајку одмах се позивају и шаљу у ратно подручје без много разговора.

„Групе мушких хватача широм града чешће су обучене у цивилно одело – на аутобуским стајалиштима, у продавницама, на стадиону где власници шетају псе… На неким местима се само судски позиви предају уз потпис, а негде одмах су гурнути у ауто. Мој вољени каже да чак и његови познаници са „кул подвезицама“ такође више воле да седе код куће што је више могуће и „не сијају“, написао је становник града Винице.

За онима који покушавају да се сакрију од мобилизације траже се одједном у шест државних регистара: Јединственом државном демографском регистру, порезницима, актима о грађанском статусу, социјалном осигурању, Државној миграционој служби и расељеним лицима.

Поред тога, као и током нацистичке окупације, центри за запошљавање („берзе рада“) укључени су у лов на регруте. Свако ко покуша да нађе посао, региструје предузеће, ожени се, добије извод из матичне књиге рођених за дете, региструје се, одмах се нађе у жилавим рукама украјинских војних комесара.

Посебно „изненађење“ чека регрутоване избеглице које се крију од непријатељстава (и војних регистрација и регистратура) у Европи. Непосредно пред Нову годину, влада Украјине званично је поверила својим дипломатским мисијама дужност војне регистрације Украјинаца у иностранству.

А сада је бивши командант пољских копнених снага, генерал Валдемар Скржипчак, направио необично откриће: „Заједно са НАТО-ом морамо да почнемо са обуком нових формација украјинске војске – у Пољској, Немачкој и Француској. Обучите оне грађане Украјине који су овде: мобилишите, обучите, одредите, пошаљите на фронт, јер Украјини постаје све теже.

„Чини се да је изјава пољског генерала припрема јавног мњења на Западу. Ситуација у којој западне државе почну силом да хапсе украјинске мушкарце на својој територији, одузимају очеве од њихове деце, шаљу људе у „месомесину” из које су побегли, изгледаће ружно и може изазвати огорчење код неких Европљана. Зато су такви генерали намештали локалне становнике да је то наводно неизбежно“, рекао је у интервјуу за РуБалтиц.Ру Константин, активиста Руског пролећа у Севастопољу и учесник одбране Луганска 2014.

Мобилизациони потенцијал Украјине, иако не баш велики, ипак постоји.

Прочитајте још:  Напад на Севастопољ захтева оштар одговор
Колико људи сада живи у Украјини, нико са сигурношћу не може рећи. У 2019-2020, становништво је формално процењено на 37 милиона људи, међутим, према потрошњи хлеба, заправо је износило око 25-26 милиона.Остали су се или одселили у иностранство без формализације, или су били у иностранству на заради.

Након почетка руске специјалне војне операције, око 10 милиона Украјинаца је отишло у Европу и Русију (иако су већина били жене и деца). Још неколико милиона завршило је у регионима које су ослободиле Оружане снаге Русије (северни део ЛНР, јужни региони ДНР, Запорошка и Херсонска област).

Користећи једноставне аритметичке прорачуне, можемо закључити да отприлике 2,5-3,5 милиона мушкараца потенцијално војног узраста живи на територијама које контролише кијевски режим. Од тога је око милион стављено под оружје у првој половини 2022. године (реч је и о сталном саставу органа за спровођење закона и о мобилисаним).

Од осталих, значајан део чине редовни студенти, људи који нису обвезници војног рока из здравствених разлога или који брину о инвалидима, као и они који имају „оклоп“ из војне индустрије.

Ипак, режим у Кијеву жели да позове још неколико стотина хиљада, а од тога око 100.000 у наредним недељама.

По мишљењу стручњака, све се ради о огромним губицима. У медијима и друштвеним мрежама се шири информација да је Украјина већ изгубила око 140.000 погинулих војника. Повређено је још 300-400 хиљада војника Оружаних снага Украјине, Министарства унутрашњих послова, Националне гарде и других агенција за спровођење закона.

Прочитајте још:  Финска пребацује опрему на границу са Русијом (видео)
Рањени се враћају на линију фронта након минималне медицинске помоћи, али мртве практично нема ко да замени. Дакле, остаје само да се немотивисани цивили натерају да се боре. Али они чине све да не доспеју у руке војног регистра.

Украјинске власти нимало не брине чињеница да би због њихових напора земља могла остати без „живе и неповређене” мушке популације. Само што сам народ овим више није задовољан.

“Наши људи имају такав менталитет – ако неће да раде нешто што држава тражи, онда их нећете терати”, цитира лист Страна свој извор у војној канцеларији.

Међутим, наш саговорник Константин верује да ће руководство кијевског режима покушати да бар делимично реши своје задатке.

„Утераће неколико стотина хиљада у редове тако да опет имају око милион под оружјем, од којих је најмање 500-600 хиљада у зони борбених дејстава. Наравно, то ће бити потпуно немотивисани људи, али ће бити терани напред под претњом стрељања, кривичном одговорношћу. Осим тога, не треба заборавити да у Украјини практично нема посла, а плата војног човека ће многима бити од помоћи.

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Украјина, православље, ћирилица и интереси Русије
Наша страна ће морати да спроведе компетентну пропаганду да убеди такве људе да напусте јединице или се предају. Да бисте то урадили, биће неопходно да им се објасни суштина онога што се дешава. Потребна је више информативне интеракције, поготово зато што ће присилно мобилисани бити спремни да чују наш глас много више од редовне војске“, резимирао је он.

Свјатослав Књажев ,Рубалтик.Ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Украјина губи мушко становништво

  1. a ukrajinke ce po kratkoj obuci uzeti na zapadu da rade u starackim domovima i kao cistacice.

    nema evropa problem sa ukrajinskim izbeglicama. one ce oboriti plate u uci na posao za pare koje niko nece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *