Албански лобиста Сервер: На Србију појачан притисак, питање да ли ће бити довољан!?

0
косово, митровици, срба, зсо

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Албански лобиста Сервер: На Србију појачан притисак, питање да ли ће бити довољан!?

Један од америчких „специјалаца“ задужених за Балкан, албански лобиста, Данијел Сервер тврди да Заједнице српских општина (ЗСО) није било у основној верзији немачко-француског предлога, преноси „Косово онлајн“.

Наводе да је Србија тражила од ЕУ да ЗСО мора бити формирана што пре, као и да је Квинта изашла у сусрет захтеву Београда у другој верзији предлога, Сервер оцењује као „сумњив додатак“ с једне и „важним недостајућим елементима“ с друге стране.

Додаје и да предлог предвиђа да Заједницу директно финансира Србија.

„Сигурно је да би Београд могао да користи Заједницу да врши контролу, али Београд већ контролише и финансира већинске српске општине преко Српске листе“, рекао је Сервер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Да ли је Вучић најавио велику албанију: Србија, албанија и Македонија без граница!
Он наводи да је једино позитивно то што би контрола и финансирање ЗСО од стране Београда постало транспарентно, док критикује то што у предлогу, како каже, није указано на устав тзв. Косова као полазну основу.

Серверу је, наравно, проблематично и то што у предлогу нема „очигледног позивања на признање `Косова` од стране пет чланица ЕУ које га не признају“.

Сервер је оценио да, чак и ако би тих пет земаља признало независност Косова, немачко-француски споразум не би био ни сличан споразуму о две Немачке из 1973. године, по коме је наводно направљен, јер „Косово“ нема шансу да преко овог споразума постане чланица Уједињених нација.

Нико више на Балкану не верује у проширење ЕУ, док протеклих година нису направљени готово никакви кораци у том правцу, како наводи, „поготово у Србији“, сматра Сервер

Он додаје да се међу дипломатама које се баве овим предлогом говори о „међурешењу“, док САД, које значајно стоје иза предлога, како каже, желе да смире ситуацију на Балкану и ограниче утицај Русије.

Сервер сматра и да је релативно лако да се на тзв. Косово изврши притисак, јер Приштина нема други избор него да прати НАТО и ЕУ.

„Релативно је лако извршити притисак на државу која нема другу опцију осим да уђе у НАТО и ЕУ. Притисак на Србију је знатно мањи. Председник Вучић је одиграо успешну дефанзивну игру, балансирајући између Русије и Кине против ЕУ и САД. Али, игра је можда сада готова. Европљани су Србији поставили оштар ултиматум, чији је конкретан садржај неизвестан, али лако замислив“, истакао је Сервер.

Прочитајте још:  Ухапшени матичари из Врања и Јагодине, сумња се да су уз мито мењани подаци у државним књигама
Додаје да је у последње време јасно да је притисак на Србију појачан и да остаје да се види да ли ће бити довољан и да ли ће, како каже, довести до жељеног резултата.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *