Продаја америчког оружја порасла 2022. године због рата у Украјини

0
украјина, оружје

Фото: РИА Новости / Прес служба Министарства одбране Руске Федерације

Продаја америчког оружја порасла 2022. године због рата у Украјини.

САД охрабрују земље источне Европе да се ослободе старе руске опреме и купе ново америчко оружје

Продаја америчког оружја страним владама је процветала 2022. године када су одбрамбене фирме уновчиле рат у Украјини.

Према подацима Стејт департмента, продаја је порасла на 205,6 милијарди долара у фискалној 2022. Продаја је подељена у две категорије: директна војна продаја између америчке компаније и стране владе и продаја коју надгледа америчка влада, позната као инострана војна продаја.

Прочитајте још:  Милош Земан: Чешка на списку руских непријатељских држава – глупост
Стејт департмент је саопштио да је америчка влада одобрила 51,9 милијарди долара потенцијалне продаје оружја у 2022. години, у односу на 34,8 милијарди долара у претходној години. Директна продаја између влада и извођача је порасла на 153,7 милијарди долара у 2022. са 103 милијарде долара у 2021.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један од главних покретача за повећање продаје оружја били су европски савезници САД који су повећали војну потрошњу као одговор на руску инвазију на Украјину и притом тражили нову опрему.

САД охрабрују земље источне Европе да се отарасе своје старије опреме руске производње шаљући је у Украјину и мењајући је новим оружјем америчке производње.

Један од великих договора од прошле године била је одлука Немачке да купи борбене авионе Ф-35 произведене од компаније Локхид Мартин у вредности од око 8,4 милијарде долара. Ф-35 треба да замене немачку флоту авиона Торнадо који су у стању да одбаце америчке нуклеарне бојеве главе ускладиштене у земљи.

Прочитајте још:  У састав Русије улази не само Мелитопољ него и Запорожје
САД такође охрабрују земље азијско-пацифичког региона да појачају своју војску као део нагомилавања усмереног на Кину. Једна велика продаја у региону била је да Индонезија купи 36 борбених авиона Ф-15 произведених у Боингу у договору вредном 13,9 милијарди долара.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *