Вучићева оставка је могућа али није пожељна

0
вучић

www.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Вучићева оставка је могућа али није пожељна.

Председник Србије Александар Вучић могао би да поднесе оставку да би одуговлачио са преговарањем са ЕУ, што Београд тера да се помири са признањем самопроглашеног Косова под претњом санкција.

Ово је у етру радија “Говори Москва” рекла Екатерина Ентина, шеф Одељења за црноморско-медитеранске студије Института Европе Руске академије наука, професор Високе школе економије Националног истраживачког универзитета, експерт РИАЦ-а преносе руски медији.

„Мислим да је таква ситуација могућа. Непожељно, али могуће. Даје барем техничку паузу, која се може продужити у року од 5-6 месеци, да се разговара о питању статуса Срба на Косову и Метохији.

Чим председник поднесе оставку, почиње изборни циклус. Може се затегнути формирањем моћи. Ово ће дати технички предах, који, с обзиром на театар операција у северном црноморском региону, може бити критичан. Мислим да се такав сценарио у руководству Србије види као стваран, иако непожељан“, рекла је Ентина.

Истовремено, она сматра да је мало вероватно да ће војска доћи на власт и решити косовски проблем војним путем.

„Несумњиво да у Србији постоји одређена војна елита која је довољно јака. Поред тога, српска војска је технички препозната као најмоћнија, опремљена и модернизована војска у региону. Ако узмемо сукоб са Косовом, онда ако замислимо да ће се Срби унутар овог сукоба борити само са Косоварима, онда од Косовара једва да је остало неколико дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али разумемо да ће у контексту стварне ескалације тензија на другој страни бити не само Косовари, већ и потпуно различите групе, од ИСИС-а до условних добровољаца из земаља НАТО-а, као што је сада у Украјини. Дакле, Срби не сматрају пожељним сценариом правих непријатељстава.

Прочитајте још:  УKРАЈИНСKИ ДЕЗЕРТЕРИ ПЉУЈУ СРПСKЕ ЖРТВЕ Ми смо их примили када су избегли из својих земаља, а они тако враћају!

Долазак војне хунте на власт у Београду је могућ под одређеним околностима, али до сада, нажалост, нећемо видети лидере упоредиве са Вучићем“, закључио је експерт.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *