Источна ватра: Шта Русији доноси ексалација сукоба у Ирану?

0
ирану

Суботње експлозије у иранским војним објектима у Исфахану у Ирану изазвале су узбуну и многа питања. Министарство одбране земље је инцидент назвало неуспелим нападима, а тачни подаци о броју жртава, списак локација нападнутих и друге детаље државни извори нису саопштили.

Ипак, медији који нису повезани са Техераном дају другачије информације, проглашавајући масовне ударе беспилотних летелица и скоро почетак специјалне израелске војне операције против Ирана. Било како било, у сваком случају, последице могу бити заиста колосалне, пише Ливе.ру

Иран на мапи

Блиски и Блиски исток заузимају, заправо, централну позицију на геополитичкој мапи света. Ови региони се налазе између Африке, Европе и Азије. С обзиром на сложену етноконфесионалну конфигурацију и релативну младост већине блискоисточних држава, чије се политичке границе ретко поклапају са историјским, сваки сукоб овде има широк одјек. Енергетски фактор такође игра посебну улогу, пошто су светска тржишта нафте и гаса веома зависна од снабдевања са Блиског истока, а посебно из Персијског залива.

Иран, који има довољну економску, политичку и војну моћ да се може назвати „регионалним тешкашом“, један је од кључних играча на Блиском истоку. Његова дестабилизација ће сигурно утицати на све суседне земље. Истовремено, Саудијска Арабија се сматра кључним противником Исламске Републике у региону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са становишта идеолошког и вредносног пејзажа Блиског истока, шиитска република и вехабијска краљевина заиста представљају два конкурентна модела. Међутим, током година иранско-саудијске конфронтације успостављена је одређена равнотежа између Ријада и Техерана. Државе, наравно, воде индиректну борбу, на пример у Јемену, али не дозвољавају ескалацију сличну оној која се догодила у суботу у Ирану, јер би то паралисало извоз нафте из Персијског залива, што је апсолутно неисплативо. за обе земље.

Прочитајте још:  Фаучи признаје да вакцине не штите „превише добро“ од ковид инфекције

Најактивнији противници Ирана у садашњој фази су САД и Израел. Под председавањем Доналда Трампа, Вашингтон је отворено признао да су иза убиства генерала Сулејманија 2020. године стајале америчке обавештајне агенције. Израел редовно врши саботаже на територији Ирана, али ни ИД ни Мосад никада не коментаришу њихове специјалне операције. Ипак, постоји јасан америчко-израелски траг иза покушаја атентата на „оца иранског нуклеарног програма“ Мохсена Фахризадеха.

Стога не чуди што је, након што Иран (до сада) ниједну државу или групу окривио за оно што се догодило, сумње већине посматрача пале на Израел. За Сједињене Државе и њиховог „главног стратешког партнера на Блиском истоку“, неуспех преговора о наставку нуклеарног споразума значио је стварни губитак контроле над ситуацијом, што би их могло гурнути на радикалне одлуке.

У сваком случају, даљом ескалацијом и наставком напада на иранску територију, Техеран је у стању да одлучно одговори, што прети да дестабилизује не само Блиски исток, већ и све суседне регионе. У склопу предвиђања најгорих сценарија, све ово личи на рат великих размера у којем су учествовале многе државе.

Како ће сукоб утицати на односе са Русијом?

За Русију ће такав развој догађаја створити многе проблеме не само у сфери националне безбедности, већ и у области спољне политике.

Пре свега, страдаће крхка равнотежа у односима са Ираном и Турском, која је успостављена на трагу политичког решења у Сирији у оквиру „астанског формата“. То угрожава како житни договор, чији је један од гаранта Анкара, тако и војно-техничку сарадњу са Техераном.

У овој ситуацији, важно је не доносити исхитрене одлуке и држати хладну главу. Пријатељство, партнерство и савезнички односи на Истоку имају много нијанси и изграђени су на поштовању интереса сваке стране. Стога би главни задатак требало да буде очување онога што је.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *