сајбер напади

(фото:Пиксабеј)

Виртуелна пљачка.Случајеви сајбер преваре расту експоненцијално.

Најава Централне банке о предстојећем предлогу закона о самозабрани кредита изазвала је разне коментаре на друштвеним мрежама. Једни замерају Централној банци и законодавцима да су каснили памети, док се други, не трудећи се да схвате шта је шта, подсмевају таквој иницијативи.

„Зар посланици заиста немају шта да раде, осим како да разговарају о апсурдним стварима. „Забраните себи да узмете кредит на законодавном нивоу – да, ово је смешно, о овоме се још није размишљало…” …

Читање на Интернету о самозабрани кредита може бити различито. Међутим, у предлогу закона „сазревање“ уопште није реч о ограничавању права зајмопримца, већ о блокирању приступа нашим новчаницима преварантима. Односно, ако генерално забраните издавање кредита себи, онда ниједан преварант неће моћи да поднесе захтев у ваше име и украде новац са ваших банковних рачуна.

Прошле године се ситуација са микрокредитима посебно заоштрила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према подацима Националног бироа за кредитну историју, већ их је скоро седам милиона, а учешће у укупном броју издатих микрокредита порастао је на рекордних 43,1%. Нису све добровољно узели зајмопримци, значајан део њих им је једноставно наметнут путем интернет преваре.

Морао сам да учествујем у разматрању мировног судије случаја зајма издатог на фалсификованим документима. Преварени клијент, који се у судском спору помиње као зајмопримац, жалио се да му је цела плата отписана са картице без суђења и истраге. На телефон је стигло СМС обавештење да је операцију извршио одређени РСВ ДОО (Регионал Цоллецтион Сервице).

Назив компаније звучи прилично озбиљно и буди асоцијације на судске извршитеље, међутим, како се испоставило, ова приватна организација нема никакве везе са судским извршитељима, већ се понаша као компанија која је откупила дужничке обавезе од микрофинансијске организације АирЛоанс ЛЛЦ, која је издала лажни зајам. Имајући податке о пасошу, сада је могуће добити кредит електронским потписом без учешћа зајмопримца, па чак и тада му приписати осигурање, на шта он није дао сагласност. Такође је могуће отписати дугове без прибегавања судским извршитељима, директно преко банке у којој се чува новац зајмопримца. За наплату доспјелог дуга довољно је доставити рјешење о извршењу и налог мировног судије и рачун дужника ће бити блокиран. С једне стране, законодавство поједностављује процедуру наплате дугова,

Чинило би се да пре потписивања налога за наплату дуга, мировни судија треба да закаже рочиште, на њега позове учеснике странака, па тек онда донесе одлуку. Али зајмопримац није стигао на састанак, јер му је позив послат на погрешну адресу враћен, а новац је терећен са његове картице. Било је потребно неколико месеци да се отклони судски инцидент и врати новац, сносе додатни трошкови за пружање правних и консултантских услуга, изда се пуномоћје (зајмопримац не живи у наведеном граду), сачека да се судски налог поништено, и оствари преокрет у предмету у корист туженог. Као резултат тога, судија је заказао састанак на којем је зајмопримац деловао као тужилац, а представници РСВ доо се нису појавили на састанку, иако су о томе унапред обавештени.

Састанак није дуго трајао. Судија је затражио да прочита изјаву жртве и, постављајући питање о месту становања „зајмопримца“ назначеном у уговору, пресудио је у његову корист. Онда сам морао да чекам још месец дана да се новац отписан „грешком“ врати на картицу. Истина, није било потребе да се иде у Москву код судских извршитеља. Након што је добила решење о извршењу, Сбербанка је вратила новац за неколико минута.

Прочитајте још:  Пљачка као западни начин живота
Правосудни систем је уређен тако да грешком, једним налогом судије, можете лишити особу плате пребачену на банковну картицу, испразнити новчаник и натерати га да се пријави МФИ, јер у обичном банка, након хапшења рачуна, са оштећеном кредитном историјом, неће му дати никакав кредит.

Чини се да је судија пре одлуке о отпису дугова требало да пажљиво прочита сам уговор, који су тужиоци приложили предмету. Било је много недоследности у уговору, почев од електронског потписа, који зајмопримац никада није имао, па до адресе без навођења тачног места становања, непостојећег телефона. Али из неког разлога, судија није обратио пажњу на такве „ситнице“ и одлучио је у корист РСВ ЛЛЦ-а да отпише дуг, због чега је издато решење о извршењу. Али, како се касније испоставило, отплата дуга микрофинансијске организације са 300% продужена је за три године, а могућа су нова потраживања према зајмопримцу. Постоје два начина да поново не упаднете у „финансијску замку“. Напишите изјаву полицији и тужите до победе, или спречите могуће невоље, праћење поступања преваранта преко кредитног бироа или уз помоћ сајта Државних служби, који ће вас, на посебан захтев, информисати о свим судским предметима на сајту мировног судије, дуговима и кредитима. Судска пракса показује да укидање наредбе мировног судије обично делује отрежњујуће на преваранте, а они се не усуђују да је оспоре.

Савремени интернет нас спашава од стајања у редовима и папирологије, али истовремено отвара готово неограничене могућности за виртуелне преваранте. Савремена средства комуникације помажу нападачима да смисле најсофистицираније начине да преваре људе. А учестало цурење личних података само доприноси расту виртуелног криминала.

Прочитајте још:  Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.
Недавно је Централна банка упозорила да је телефонска превара распрострањена у земљи. Број бројева са којих „црни кредитори“ зову Русе стално расте. Према подацима Централне банке, има их 30 пута (!) више него пре годину дана.

Истовремено, смањен је број чињеница о виртуелној крађи новца од стране преваранта. Злочинци су сада почели да отписују више средстава са једног рачуна. Истовремено, ефикасност акција банака на враћању украдених средстава значајно је пала. У трећем кварталу прошле године успели су да врате правим власницима само 3,4 одсто украдене робе, што је био најгори резултат од почетка 2019. године.

Најчешће се обични клијенти, према Централној банци, узгајају путем услуга даљинског банкарства. Уз њихову помоћ у трећем кварталу прошле године повучено је више од 2,7 милијарди рубаља. Укупно је забележено око 80 хиљада таквих случајева. Број бројева мобилних телефона који се користе у лажним шемама је већ у стотинама хиљада. Од 1. јула до 30. септембра 2022. њихов број се повећао за скоро 34 (!) пута. Позиви са градских бројева су много ређи. Све је теже носити се са криминалним позивима (често су изнуђивачи ангажовани на издржавању казне у затворима).

Да би заштитиле клијенте, банкама се саветује да инсталирају блокирање непознатих позива на мобилним телефонима и да се обрате служби за пријем притужби на позиве преваранта и спамера, коју су прошле године отворили телеком оператери заједно са Федералном антимонополском службом Русије (ФАС).

Прочитајте још:  Реквијем за нуклеарну индустрију САД
Неке микрофинансијске организације током пандемије, када је потражња за кредитима нагло пала, савладале су много превара. Постоје случајеви када се судије договарају са преварантима и добијају од њих свој удео у солидним кредитним пословима наметнутим потрошачу. Али многи зајмодавци не желе да ризикују, они више воле, према подацима пасоша који ходају по информационом пољу, да окаче оскудне кредите уз баснословне камате и развуку отплату на неколико година, уз исплату од 15-20 хиљада годишње. Московљани се обично лако растају од оваквих износа и не одлазе у полицију, како не би губили драгоцено време на судске поступке који могу да трају годинама. Такође није лако наплатити моралну штету, штавише, није увек могуће судским путем вратити новац потрошен на адвокате и адвокате. А њихове услуге данас нису јефтине. На пример,

У ствари, лажне фирме рачунају на то, намећући „изводљив” данак грађанима који су упали у њихове мреже: можда ће то и спровести. Фирме које купују дуг од микрофинансијских институција обично имају веома скроман одобрени капитал, али се милиони акумулирају на њиховим рачунима. Они слободно узимају кредите од банака, који су довољни да исплате оне који побеђују на судовима, по правилу, а да им не шаљу своје представнике. А саме фирме које су им препродале дугове остају по страни. Они до тога стижу последњи. Такве случајеве статистика не узима у обзир. Још је горе када фирме које су превариле народ, осетивши да нешто није у реду, подигну новац са њихових рачуна, затворе се и нестану. Ако је процес самоликвидације правног лица тек почео, онда није све изгубљено. Преко пореских преваранти се могу зауставити, уз помоћ суда да принуди да се исплати жртвама. Али не знају сви преварени зајмопримци о томе. Многи од њих никада не могу да врате новац, пошто су добили судску одлуку у своју корист.

Не узимају сви кредите из очаја, јер нема од чега да се живи. Улогу дужника најчешће имају млади људи који су пожелели да флешују супертелефон, или, још горе, да купе страни аутомобил не размишљајући о томе како ће да отплате дуг. Да би отплатили кредит, одлазе у МФИ, где не питају за кредитну историју и дају новац на пасош у великом проценту.

Прочитајте још:  Ухапшен лажни агент луксузних некретнина у Београду
Чак је и патријарх Кирил пре неколико година у Државној Думи говорио о опасности од таквих финансијских трансакција. Његов предлог да се створе посебни фондови за сиромашне, где би свако у невољи могао да позајми новац уз мали проценат, наишао је на разумевање, али само неколико година касније, посланици Државне Думе усвојили су Закон „О изменама и допунама Савезног закона“ о Потрошачки кредит (зајам). Не говори о касама за сиромашне, али је у њему наведено неколико олакшавајућих услова за издавање новца од стране микрофинансијских организација. Тако се максимална вредност укупног трошка зајма или зајма смањује са 365% на 292% годишње, а максимални износ свих плаћања по њему – са 150% на 130% износа кредита (зајма) . Већина индулгенција чине они који је дошао у МФИ да позајми нешто новца (до 10 хиљада рубаља) пре дана плате (на 15 дана). Сада, према новом закону, ако укупан износ отплате по таквом кредиту не достигне 30%, као раније, већ 15% износа главнице, онда ће престати да се прикупљају камате, казне и провизије.

За људе који се нађу у тешкој ситуацији, најбоље је да се обрате обичним банкама. Сада постоји таква прилика. Централна банка је крајем прошле године предложила увођење нове категорије потрошачких кредита за зајмопримце чија је финансијска ситуација процијењена на исподпросјечну, али им и даље омогућава да рачунају на редовно сервисирање дуга.

То ће им омогућити да се задужују код банака и тиме смање своје трошкове кроз ниже камате. Али мало ко је чуо за то.

Прочитајте још:  Сајбер напади на Кремљ, руску Владу и државне медије
У виртуелном простору, многе организације су се размножиле, нудећи велики новац са и без колатерала. Нико им не ограничава апетите. Од посланика који се баве проблемима финансијских тржишта, више пута сам чуо да људи са ниском финансијском писменошћу постају жртве микрофинансијских организација. Излаз из ситуације виде у побољшању ове писмености из школске клупе. Порука је дефинитивно тачна. Али ништа не спречава ограничавање апетита МФИ и повећање казне за виртуелну пљачку. Докле год ће се с попустљивошћу односити према лихварима који су изгубили савест, и чинити све да им се забеле посао, број преварених зајмопримаца ће само расти.

Јуриј Алексејев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *