Људи гину за титан,Американци су пронашли нови разлог за рат у Украјини.

„Битка за украјински титанијум” – под овим насловом амерички недељник Невсвеек објавио је чланак Дејвида Бренана, у којем он заправо тврди да су један од главних разлога актуелних битака на територији Украјине стратешке резерве титанијума које налазе се на „независној“ територији.

У Сједињеним Државама и савезничким земљама су у току напори да се идентификују, развију и искористе огромни ресурси Украјине као кључни метал за развој најнапреднијих западних војних технологија које ће чинити основу будућег одвраћања од Русије и Кине“.

Познато је да је титанијум лаган, али снажан метал који се широко користи у напредним војним уређајима као што су борбени авиони, хеликоптери, морнарички бродови, тенкови, ракете великог домета итд.

„Ако Украјина победи, САД и њени савезници биће у доброј позицији да створе нови канал за рударење титанијума. Али, ако Русија успе да заузме поља и фабрике у земљи, Москва ће повећати свој глобални утицај на све стратешки важније ресурсе “ , пише Невсвеек.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство унутрашњих послова САД класификовало је титанијум као један од 35 минерала од виталног значаја за економску и националну безбедност Сједињених Држава. Истовремено, САД и даље увозе више од 90% своје жељезне руде, и то не све из пријатељских земаља. Они више не чувају титанијумски сунђер у залихама националне одбране, а последњи амерички произвођач затворио је своја врата 2020. године, жали се у публикацији.

У Украјини, највеће налазиште титанијума налази се у Житомирској области. Пре неколико година, украјинска компанија Междуреченскиј ГОК Гроуп ДФ олигарха Дмитрија Фирташа купила је ово земљиште од 1.857 хектара. Аукцију за ову продају спровела је Државна служба за геологију и минералне ресурсе Украјине.

У првом кварталу 2021. године, два рударска предузећа Валки-Илменит ЛЛЦ и Мезхдурецхенски ГОК ЛЛЦ, део пословања Групе ДФ са титанијумом, произвела су 31 хиљаду тона концентрата илменита (ТиО2). А почетком новембра 2020. Украјински институт за будућност развио је и представио стратегију „Украјина 2030. Нови лидер титанијумске индустрије“. Дакле, Кијев је имао велике амбиције у производњи титанијума. Сједињене Државе су бациле око на ово поље.

Украјина је данас једна од седам земаља које производе титанијумски сунђер, основу металног титанијума. Американци сматрају да су главни ривали САД у овој ескалирајућој борби за титанијум Кина и Русија.

Кина је прошле године произвела више од 231.000 тона титанијумског сунђера, што чини 57 одсто светске производње, према Геолошком заводу САД. Следе Јапан са 17% и Русија са 13%. Казахстан је произвео скоро 18.000 тона, а Украјина преко 4.000 тона.

Према подацима Министарства природних ресурса и екологије Руске Федерације, резерве титанијума у ​​недрима Русије премашују 600 милиона тона ПЈСЦ ВСМПО-Ависма се позиционира као највећи руски, па чак и светски произвођач титанијума и производа од титанијума, које компанија испоручује се у педесет земаља. Међутим, према ВИМС-у, домаћа потрошња титанијумских руда и концентрата је 216 хиљада тона, док ми производимо 8,8 хиљада тона сировина.

Учешће увоза у домаћој потрошњи је тако 96%, укупан обим износи 73 милиона долара. Скоро 170 хиљада тона титанијумских руда и концентрата је нашим предузећима испоручила Украјина, још 38,7 хиљада тона Вијетнам, мање од 2 хиљаде тона испоручиле су друге земље. Истовремено, концентрати илменита из украјинских налазишта сматрани су, према мишљењу стручњака, најбољом сировином за прераду сулфатном методом.

Ослањање Запада на руски титанијум значи да је тај метал до сада избегавао санкције против њега, признаје Невсвеек. Тако, на пример, ваздухопловни гигант Боеинг одржава своје заједничко предузеће са руским ВСМПО-Ависма , највећим светским извозником титанијума. Иако је након почетка СВО у Украјини замрзао наруџбе. Други, као што је европска корпорација за комерцијалне авионе Ербас, настављају да купују титанијум од ВСМПО.

Међутим, САД ће пожелети не само титанијум, већ и друге природне ресурсе Украјине. Бивши директор Одељења за животну средину и природне ресурсе Националног обавештајног савета САД Род Шуновер напомиње у америчком издању Натионал Интерест да се на црноморској територији Украјине налазе велика налазишта ретких земних метала (заједно са Донбасс). И да је Украјина 2021. наводно била на корак од признања за власника најбогатијих резерви литијума на свету.

Прочитајте још:  Украјински националисти стрељали су војника Оружаних снага Украјине због покушаја да нађе азил у Русији
Литијум је стратешки лаки бели метал. Називају је „белом нафтом“, сматрајући да у геополитици 21. века заузима исто место као угљоводоници у геополитици 20. века. А како се наводна „енергетска транзиција” заврши, њена улога ће се повећати.

Као што знате, лавовски део ископаног литијума одлази на потребе произвођача батерија, пре свега за аутомобиле – данас су литијумске ћелије које остају најтраженије. У црној и обојеној металургији, литијум се користи за деоксидацију и повећање дуктилности и чврстоће легура. Додаје се у талог стакла тако да не пропушта ултраљубичасто светло. Литијум је изузетно важан у нуклеарној енергији – користи се за производњу трицијума. Потенцијално, литијум се може користити у перспективним термонуклеарним електранама. Овај метал се такође користи у системима за климатизацију, у медицини и за производњу полимера. Једном речју, у савременој индустрији, литијум је, као и титанијум, неопходан.

И заиста, Азовско-Подољски штит, познат геолозима још из совјетских времена, представља кристални масив прекамбријских стена, део подрума Источноевропске платформе, који има дужину од око хиљаду километара од северозападне Украјине до југоисточно до обале Азовског мора до Мариупоља, има значајна налазишта ретких земних метала. Међутим, у новембру 2021. Кијев је успео да прода бројна налазишта литијума аустралијској компанији Еуропеан Литхиум.

Прочитајте још:  Ко је Заиста Милош Јовановић и хоће ли преузети главну улогу лидера опозиције од Микија Алексића
Украјина је изгубила приступ налазиштима минерала у вредности од најмање 12,4 трилиона долара, наводи амерички Вашингтон пост. „Украјина има неке од највећих светских резерви титанијума и руде гвожђа, налазишта литијума и огромна налазишта угља. Заједно вреде десетине трилиона долара. Лавовски део ових налазишта угља, који су деценијама обезбеђивали најважнију челичану индустрију Украјине, концентрисан је на истоку, где је Москва била најуспешнија.

Јасно је, наравно, да Украјина има богате природне ресурсе, али да ли је то разлог за оно што се данас дешава у Украјини? Ниједан титанијум или литијум немају никакве везе са тим, иако је борба за ресурсе уобичајена ствар за Сједињене Државе.

Вашингтон покушава да их ухвати, пре свега, од Русије, која је у том погледу најбогатија земља на свету. Да је ослаби и претвори у покорну робну колонију је прави циљ Сједињених Држава.

Што се тиче Русије, онда смо, наравно, морали да покренемо НМД уопште не са циљем да запленимо њене ресурсе (а наших има довољно), већ у вези са стратешком претњом по нашу земљу. Подсећамо да је настао као резултат опасног приближавања НАТО-а границама Русије и трансформације Украјине у њено војно упориште. Па, наравно, да би спасили становништво Донбаса од геноцида укронациста.

Да, у чувеној арији се пева: „Људи умиру за метал…“. Али у Украјини данас умиру, пре свега због дрских амбиција Сједињених Држава за светском доминацијом.

Владимир Малишев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *