Вучић предао Косово: остаје да се убеди српски парламент

0
вучић

вучић

Председник Србије Александар Вучић спреман је да прихвати план ЕУ за Косово, само треба да убеди политичку елиту и становништво земље у потребу своје подршке. Данас, 2. фебруара, предвиђено је да Вучић говори у парламенту.

Посебну седницу Скупштине Србије заказао је председник Владимир Орлић , по захтеву Владе. Пре тога је сам председник најавио потребу да се о ситуацији разговара са странкама и становништвом. Реч је о ултимативном захтеву Запада Београду да нормализује односе са Косовом на основу француско-немачког плана, који предвиђа чланство Приштине у међународним организацијама, укључујући УН.

Стварни ултиматум САД и ЕУ је јавно објављен током разговора пет емисара водећих западних земаља са председником Србије 20. јануара. Његову суштину изнео је и сам Александар Вучић прошле недеље у обраћању нацији. Према речима председника, јасно му је поручено: Београд мора да прихвати косовски план, иначе ће процес придруживања Србије Европској унији бити обустављен, западне инвестиције ће бити повучене из земље, а безвизни режим са земљама ЕУ биће укинут за грађане Србије.

„Никада нећу пристати да будем председник државе у изолацији“, најавио је Александар Вучић.

И изнео свој став: Београд је „спреман да прихвати концепт и да ради на примени европског плана за нормализацију односа са Косовом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај догађај у земљи већ је назван „историјским“. Усвајање плана, према извештајима медија, омогућиће земљи да избегне санкције Запада. Али и сам Александар Вучић ризикује да у овом случају изгуби подршку већине Срба, који Косово сматрају српском територијом, а и да поквари односе са Русијом која се противи признавању независности Косова.

Прочитајте још:  Вучић: Име мандатара саопштићу у петак или суботу

Васељенска/Еадејли

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *