Београдски Зоолошки врт, који се на Калемегдану налази од оснивања 1936. године, сели се на Аду циганлију

1

(фото:НСПМ)

Београдски Зоолошки врт, који се на Калемегдану налази од оснивања 1936. године, сели се на Аду циганлију.

Београдски Зоолошки врт који се на Калемегдану налази од оснивања 1936. године, биће премештен на нову локацију. Новости преносе да ће нова адреса бити на Ади Циганлији.

О томе ће јавност у петак и званично обавестити градоначелник Београда Александар Шапић, преноси Нова.рс. Како додају, на конференцији за новинаре тим поводом ће се огласити и главни урбаниста Марко Стојчић.

Још увек није познато шта ће бити на месту данашњег врта испод Београдске тврђаве.

Зоолошки врт отворен је 1936. године испод тврђаве, на Калемегдану, неколико пута је прошириван, али је после девастације у Другом светском рату сведен на око седам хектара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је Нова.рс раније писала, дугогодишња идеја да се Зоолошки врт пресели из центра града нашла се у урбанистичком плану из 2022. године.

Како тврде из Урбанистичког завода Београда, површина од седам хектара, где се сада налази Зоо врт, јесте неусловна за животиње, па је идеја да се ово здање пребаци на периферију града.

Бео зоо врт основан је 12.јула 1936. године, а свечано је отворено под покровитељством југословенског индустријалца и тадашњег градоначелника престонице Владе Илића. Први становници били су лавови, леопарди, бели и мрки медведи, вукови, неколико врста мајмуна, егзотичних биљоједа и птица, пишу Новости.

Тада је Зоо врт је обухватао три и по хектара површине, да би после био проширен на седам, а затим и на четрнаест хектара. Имао је и скроман тераријум и акваријум. Средишњи део, “у природном стању”, грађен је 1940. Врт је био популаран, 1939. било је близу 400.000 посетилаца.

У Другом светском рату врт је погођен током нацистичког бомбардовања Београда априла 1941. године, када су, по речима тадашњег директора Александра Крстић, погинули и људи из околних зграда, који су се тамо крили, мислећи да зоо врт неће бити мета напада.

Прочитајте још:  ШТЕДЊА ЗБОГ ИНФЛАЦИЈЕ Срби престали да купују станове и аута,многи се одрекли меса
Три године касније, зоо врт је бомбардован и од стране савезника. Због разарања током рата већи део животињског фонда је изгубљен, као и седам хектара земљишта.

За данашњи имиџ врта заслужан је српски вајар Вук Бојовић, који је био на функцији директора од првог маја 1986. па све до своје смрти у септембру 2014. године.

Најпознатији, али и најстарији становник Зоо врта је алигатор Муја, који је у калемегданске зидине стигао 1937. године, а процењује се да је већ тада имао две или три године. Био је део великог контигента животиња, које су у Београд стигле из неког немачког Зоо врта.

Прочитајте још:  Преминуо амерички конгресмен, један од твораца Дејтонског споразума
О премештању Зоо врта на обод града говорило се још 2009. године, како би имао више капацитета и за животиње и за посетиоце. Међутим, од идеје се одустало јер је тада утврђено да би евентуално премештање на обод града захтевало огромна средства и да би смањило број посетилаца током године.

НСПМ/Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Београдски Зоолошки врт, који се на Калемегдану налази од оснивања 1936. године, сели се на Аду циганлију

  1. Kako” šta će biti?” Pa malo će se razrušiti tvrđava i podići elitno naselje sa elitnim tržnim centrom. Zvaće sa Novo Kosovo, jer staro poklanjamo šiptarima, da bi dobili kredite da izgradimo novo. Dobro, možda se neće zvati tako, već Beograd na Kalemegdanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *