Повучена четири производа са тржишта Србије

0

Повучена четири производа са тржишта Србије.

Четири производа која се продају у целој Србији повучена су са тржишта наше земље у последњих двадесетак дана.
Министарство трговине објавило је преко система НЕПРО (за информације о небезбедним производима) да су повучени кувало за воду (кетлер), калуп за мафине, плишана играчка и женске јапанке.
Реч је о кувалу за воду марке „Rox“ тип/модел 57831, са ознаком бар кода 3858890578317, капацитета 1,8 литара који је упакован у картонској кутији црно-сиве боје. Како се упозорава, Производ нема уземљење па корисник може да дође у додир са деловима под напоном што повећава ризик од електричног удара.
Други производ су силиконске модле – калупи за мафине робне марке „Pepco“ модел СКУ 310531 број серије 2200131053168, који је упакован на картонској подлози са предњом – провидном пластичном страном. Како се упозорава, постоји хемијски ризик од преноса формалдехида и меламина са поменутих материјала за паковање хране на прехрамбени производ који се у њима налази.
Прочитајте још:  САНУ МУЉАЊЕ ДЕСЕТИ ДЕО: КОСТИЋ НАСТАВЉА КУПОВИНУ ГЛАСОВА ЗА ЗОРАНА КНЕЖЕВИЋА
Трећи производ је плишана играчка-једнорог робне марке „Pepco“, модел SKU 33113901, бар код 2200133113969, без паковања, са етикетом причвршћеном на играчки. Код њега постоји ризик од гушења.
„Влакнасти материјал за пуњење играчке је лако доступан због слабости одређених шавова тако да је доступан детету које га може ставити у уста и угушити се“, наводи се у објашњењу.
Четврти производ су женске јапанке робне марке „Pepco“ величине 36-41, модел SKU 320218. И код њега постоји хемијски ризик.
„Пластични материјал производа садржи прекомерне концентрације дибутил фталата (ДБП) (измерена вредност до 11% по тежини) и кратколанчаних хлорисаних парафина (СЦЦП) (измерена вредност до 8,3%). ДБП може штетити здрављу изазивањем могућег оштећења репродуктивног система. СЦЦП опстају у животној средини, токсични су за водене организме у ниским концентрацијама и биоакумулирају се у дивљим животињама и људима, представљајући ризик по људско здравље и животну средину“, образложило је Министарство.
За све производе наложено је повлачење са тржишта, као и опозив производа од потрошача.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=E4ugJRRcwV0&t=1s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *