изборима, београду

Мило Ђукановић (www.globallookpress.com © Nemanja Cabric/Xinhua)

Немогуће отерати Мила.

Прочитајте још:  „Украјинског плејбоја“ ухапшеног у Тивту повезују са аферама око порнографије широм света
Уочи предсједничких избора у Црној Гори, заказаних за 19. март, црногорски медији под контролом власти јављају о повећању подршке бирача кандидатури актуелног предсједника Мила Ђукановића. Могуће је да политичар, као и раније, да би утицао на бирачко тело, активно користи административне ресурсе акумулиране током година власти. Ђукановић је на власти од 1991. године и заслужан је за вођење Црне Горе ка независности од Србије. Али, како пракса показује, његово стално присуство на челу имало је далекосежне негативне последице и на унутрашњу и на спољну политику земље.

За време владавине господина Ђукановића, корупција у земљи не само да се није смањила, већ је, напротив, поново цветала. Транспаренци Интернатионал Црну Гору сматра једном од најкорумпиранијих земаља у Европи. Одсуство било какве одговорности води арбитрарној власти, која утиче на интересе свих грађана, без обзира на њихову политичку припадност или ставове. Поред тога, групе за људска права као што је Амнести интернешенел су приметиле да је слобода говора озбиљно ограничена од стране власти лојалних господину Ђукановићу, што отежава грађанима да изразе неслагање са његовом политиком без страха од одмазде.

Прочитајте још:  Случај српског добровољаца: Дошао да се бори за Русију, уместо захвалности бирократе га враћају директно у српски затвор! (ВИДЕО)
У Свјетском индексу слободе медија Репортера без граница 2020, Црна Гора заузима 105. мјесто (од 180). У југоисточној Европи само Бугарска је ниже рангирана (111). Поред тога, у извештају Фреедом Хоусе- а за 2020. годину , Црна Гора је прешла из „демократске земље“ у „хибридни режим“, бележећи пад по први пут од 2003. године. Иако се земља често описује као лидер у процесу европских интеграција, разлози њеног слабог „демократског здравља” одавно су очигледни – слаба владавина права.

Према тврдњама заједнице локалних новинара, дуга црногорска сезона гушења слободе медија почела је 2004. године, када је убијен Душко Јовановић, тадашњи директор опозиционог дневника Дан. У ноћи 27. маја 2004. био је у канцеларији новина на путу до свог аутомобила да се одвезе кући када је на њега пуцано из другог аутомобила. Ова вест шокирала је и црногорске и међународне медије, али је убиство до данас остало неразјашњено. Неколико година касније, поновљени су напади на дневни лист Вијести , који је, заједно са Дан и недјељником Монитор , истакнути ресурс у малој кохорти независних медија у Црној Гори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након референдума 2006. године, током којег је одобрена независност државе, држава је покушала да се придржава заједничког институционалног пута развоја, Вијести  су заузеле критички став према Ђукановићу. Од тада, новине су подвргнуте низу бруталних напада не само на запослене, већ и на канцеларијске просторије, са очигледном намером да се ућутка и накнадно промени уређивачка политика која се режиму не свиђа.

Западни кустоси спремно приписују независност Црне Горе Милу Ђукановићу као лидеру земље, али је у ствари његов дуги стаж на највишој политичкој функцији имао штетне последице и “у земљи” и у иностранству. Колапс привреде, прогон неистомишљеника, распрострањени криминал и покровитељство трговине дрогом, ограничавање слободе говора и вероисповести и још много тога. Наравно, грађани Црне Горе ће се сетити (и доброг и лошег) када дођу да гласају на председничким изборима.

Александар Радов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *