Станови у Турској и Грчкој јефтинији него у Београду

0
стан

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Станови у Турској и Грчкој јефтинији него у Београду.

Уколико сте у потрази за некретнином у Београду, оно са чиме сте могли да се сусретнете последњих месеци, а и година, јесу енормно високе цене квадрата у готово свим деловима града.

Прочитајте још:  Малиша је зверски убио малу Кају (3) а сад му Србија плаћа одштету !!!
Цене станова, кућа, те паркинг места не прате животни стандард грађана, али тражње ипак не мањка. Само у последњем кварталу 2022. године забележен је пораст продаје некретнина за 53 одсто у односу на исти период 2021. Укупан износ од 826.4 милиона евра потрошен је на некретнине у престоници.

Најскупљи квадрат забележен је у Београду на води, а коштао је више од 10.000 евра, док се на периферним деловима града и даље могу наћи некретнине по повољнијим ценама.

Турска нуди много више

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У познатим летовалиштима Турске могу се пронаћи повољне некретнине уз саму плажу. Такви стамбени комплекси углавном поседују све што вам је неопходно за комфоран живот, попут базена, теретана и дечијих играоница.

Најпопуларнија место за продају кућа и станова странцима су летовалишта Алања и Анталија, али и мање познат град на истоку Турске обале, Мерсин.

У Алањи се у овом тренутку може пазарити стан у згради која је у изградњи за 100.000 евра. Стан има 63 метара квадратних, а у склопу комплекса се налазе и сви додатни елементи, попут базена и дечијег игралишта.

Прочитајте још:  Не би ме чудило да у Србији уведу социјални рејтинг идентичан Кинеском!
Мерсин је нешто повољнији па се тамо некретнине крећу и за мање од 1.000 евра по метру квадратном и то опремљене. Цене кућа у овом турском граду се крећу од 1.100 евра па навише.

Поређења ради, просечна цена станова у београдској општини Земун износи 2.100 евра за квадрат, док на Чукарици просек за квадрат износи 500 евра више.

Трст све популарнији

Данас Трст не представља у толикој мери популарну дестинацију за шопинг као што је то било некада, али чини се да постаје рај за све оне који желе повољну некретнину у овом Италијанском граду. Према подацима агенција за некретнине, у 2021. дошло је до повећања продаје станова за 25 одсто.

Судећи по огласима који се могу пронаћи на сајтовима агенција за некретнине у Трсту можете купити једнособан или двособан стан по цени гарсоњере у Београду.

Што се цена квадрата некретнина у Трсту тиче, оне се крећу између 1.250 евра до 3.950 евра. На цене квадрата у Трсту највише утичу опремљеност некретнине, то да ли је она у новоградњи или се ради о реновираној староградњи, као и удаљеност од обале.

Прочитајте још:  Реч-две о томе како је "господин Ђилас" "откачио" "екстремну десницу"
Тако, на пример, можете пазарити стан у луксузном историјском здању близу мора чија цена износи 550.000 евра, а квадратура 210 метара. Реновиран стан од 63 квадрата кошта 135.000 евра, а опремљен је свим неопходним елементима попут кухиње, купатила и основног намештаја.

На једном од најпознатијих сајтова за некретнине у Италији постављени су огласи мноштва повољних станова, па за мање од 100.000 евра можете да купите адаптиран двособан стан. У београдским општинама се цене староградње којој су углавном потребна озбиљна улагања, у зависности од локације, крећу углавном од 1.000 до 5.000 евра.

Грчка никад повољнијаУ 2021. години су грађани Србије у Грчкој купили 15.000 некретнина, што говори у прилог томе да је ова земља мора и сунца веома популарна код Срба када је одлука о куповини станова и кућа у питању.

Наши грађани су углавном куповали апартмане на мору, али има и оних који су се одлучили за некретнине у Атини или Солуну. Овај податак не изненађује јер се на сајтовима агенција могу пронаћи станови од 1.200 евра по квадрату и то на мање од киломтар од плаже или на самој плажи.

Прочитајте још:  Ана Брнабић „преспојила“ уживо на ТВ, није знала да заврши реченицу
Просек цене је од 1.000 до 2.000 евра по квадрату и то је нижи ранг цена. То значи да су оне у просеку ниже него у престоници Србије.

Ако желите да купите стан у Грчкој сем новца потребно је да нађете и добру агенцију која ће посредовати у куповини. Иако је могућност дупле продаје минимална, агенције имају преводиоце, правнике, контакте са нотарима.

У познатим летовалиштима, поред апартмана, можете купити и кућу са лепо уређеним двориштем, а цене се углавном крећу од око 1.500 евра по квадрату па навише.

Француска ривијера

Једна од дестинација за коју се наши грађани опредељују за куповину некретнина, додуше у нешто мањој мери, јесте Ница. Јужна француска обала најчешће је циљ оних са мало дубљим џепом, али постоји могућност да за готово исти новац, као у некој од централних београдских општина, пазарите стан у Ници.

Ненамештен стан, око 50 метара квадратних, у ширем центру Нице кошта од 200.000 до 250.000 евра. Новије некретнине, којима није потребно никакво улагање су мало јаче са ценама, али не прелазе 400.000 евра.

Србин инфо

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *