Житељи Шекулара јасни: Не дамо да се помера граница не са Косовом*, него са братском Србијом!

0

Житељи Шекулара јасни: Не дамо да се помера граница не са Косовом*, него са братском Србијом!

Након што је председник Косова* Вјоса Османи Садриу, боравећи недавно у Подгорици, поручила је да је за њу питање граница између Косова и Црне Горе затворено, реаговали су мјештани Шекулара инсистирајући од државних институција, односно Владе да коначно кажу шта то значи. Казали су да је крајње је непримјерено да мјештани Шекулара ни након шест година од државних власти нијесу добили званичан одговор на питање како је планирано да се успостави најновија граница између Косова и Црне Горе.

Прочитајте још:  Безвизни режим омогућио да кроз Србију дефилију чланови Ал Каиде
Они су поновили да још увек ништа не знају шта садржи споразум о демаркацији границе која дели територије њиховог села са територијом Косова*, те да ће се свим расположивим средствима супротставити било каквом прекрајању граница на штету Шекулара.

“Видели смо да Османи поручује да је питање граница са Црном Гором завршена ствар. Питамо се шта то значи, јер наши званичници неће јавно да саопште истину о овом питању. Ми оправдано сумњамо да се овдје ради о некој врсти тајне трговине са нашом дједовином, чим нико не одговара на наше захтеве. Непримерено је да дође неко са Косова у Црну Гору и прича о границама, а да челници Црне Горе ништа о томе не саопште. Поново поручујемо да ни по цену живота нећемо дозволити да било ко пипне међе које су давно успостављене не са Косовом, него са нама братском државом Србијом” – казао је мештанин Благоје Шарић.

Мештани појашњавају да круже гласине да споразум о разграничењу Црне Горе и Косова предвиђа да се граница помера дубоко на територију Шекулара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Спас за Србе са Косова и Метохије: Орлић да распише изборе за четири српске општине на Северу!
Из локалне управе наводе да ово питање није у њиховој надлежности и да ни они нису ближе упознати како је установљена граница између Црне Горе и Косова.

“Нас нико није контактирао по овом питању. Знамо једино да мјештани већ годинама инсистирају да им се саопшти истина о успостављању граница. Ми ћемо упутити званичан допис надлежним државним органима да одговоре на захтеве мештана Шекулара” – истакли су из локалне управе.

Косовски “премијер” Аљбин Курти најављивао је преиспитивање споразума о граници између Косова и Црне Горе из 2015. тврдећи да је Косово тим споразумом изгубило 8.200 хектара територије. На питање новинара да ли је и томе разговарала са црногорским званичницима током посете Подгорици, Османи је одговорила да није и да је ту да заједнички виде како могу да отворе ново поглавље сарадње.

Након изјаве Османи о границама са Црном Горим реаговали су и мештани Мурине, наводећи да оправдано сумњају да то питање одлаже отварање пута који преко Чакора води према Пећи.

“Пут преко Чакора се потпуно неоправдано више од двије деценије налази у блокади. Све се то дешава иако се зна да је народ овога краја вјековима био природно упућен према Метохији, и што је овим путем својевремено циркулисао велики број људи. Послије свега оправдано сумњамо да се пут не отвара због намјере одређених структура са Косова да гранични прелаз Кућиште помјере дубоку ка нашој територији. Ако није то у питању питамо се зашто се тако дуго чека са отварањем ове собраћајнице” – питају становници Мурине.

Српска24.ме/Дан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *