Приближавање неизбежном: Где украјинска војска може да претрпи велики пораз

0
војске

Фотографија © Гетти Имагес / Цхрис МцГратх

Све чешће страни стручњаци кажу да се украјинска војска креће ка тачки без повратка. А за такве прогнозе постоје предуслови.

Прошлог петка немачко издање Билд објавило је изјаву америчког политиколога и геостратега Џорџа Фридмана да се сукоб у Украјини креће ка врхунцу. Експерт је нагласио да украјинска војска губи способност да одврати офанзиву Оружаних снага Русије.

„Ако се ствари наставе у истом духу, Украјина ће се суочити са озбиљним проблемима“, рекао је Џорџ Фридман.

Фридман није усамљен у својим предвиђањима. У децембру 2022. године, пензионисани пуковник америчке војске, маринац и бивши командант специјалних снага, Ричард Блек, рекао је да је „битка (за Артјомовск. – Прибл. Живот ) за Украјинце изгубљена и да је исход рата већ неминован резултат.”

У дугу дискусију о судбини Украјине (и прво њених оружаних снага) не учествују само политиколози и војни стручњаци, већ и обични грађани. Пре неки дан, читаоци британског издања Дејли мејла позвали су своју владу да ограничи испоруку нових врста наоружања „осуђеном Кијеву”, напомињући да Зеленски данас има две опције: капитулацију или преговоре. И да је незамисливо „протраћити милијарде новца пореских обвезника када Британија пролази кроз кризу без преседана“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова симфонија прогноза и упозорења укључује и речи бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија, који је саветовао Сједињене Државе „да Зеленском понуде план опоравка од 6-9 милијарди долара у замену за прекид ватре“. Као референцу, Берлускони је назвао „Маршалов план“ из 1947. за обнову послератне Немачке.

Сада треба да упоредимо све ове изјаве са оним што се сада стварно дешава на фронту.

Бакхмут на мапи

Прочитајте још:  Скупштински одбор укинуо иминутет Себастијану Курцу

Оружане снаге РФ су у недељу увече ослободиле село Краснаја Гора у Бахмутском округу и почеле да га чисте. Према мишљењу стручњака, то значи убрзање урушавања одбране Оружаних снага Украјине северно од Бахмута (Артемовск).

Напомиње се да ће успешним дејствима Оружаних снага РФ на југу, Бахмут (Артјомовск) бити опкољен, што ће Оружаним снагама Украјине лишити могућности маневрисања и снабдевања градског гарнизона као што је то већ неколико недеља. .

Истовремено се настављају жестоке борбе на северу, североистоку, југоистоку и југу Бахмута (Артјомовск), као и у селу Парасковјевка, које се сматра „складиштем оружја“ Артјомовског гарнизона.

Крајем прошле године Лајф је писао да је Кијев заглибио у Бахмуту (Артемовск), да је уложио на њега и да даје сву своју снагу да задржи град. Али сада град не личи на тврђаву Оружаних снага Украјине, већ на масовну гробницу – украјинска војска је већ затворила приступ Артјомовску за цивиле. На исти начин су то чиниле и Оружане снаге Украјине пре јуриша и накнадне предаје Соледара.

Губици Оружаних снага Украјине у Украјини данас

11. фебруара, бивши командант батаљона Азов (признатог као терористичка организација и забрањеног у Руској Федерацији) Максим Жорин саопштио је да Оружане снаге Украјине губе своје најбоље борце код Артјомовска. Он је додао да је ситуација сваким даном све гора.

— Веома тешке борбе за сваку кућу, за сваки метар. Наш највећи проблем је што сада борбено најспремније јединице наше армије губе своје најбоље борце – каже бивши борац батаљона Азов Максим Жорин.

Према неким извештајима, повлачење тешке технике Оружаних снага Украјине могло би да почне прошле недеље. Сада у Бахмуту (Артјомовск) има око пет хиљада бораца Оружаних снага Украјине, не рачунајући јединицу за подршку.

Прочитајте још:  Браћа по злочинима: Украјински амбасадор у Хрватској упоредио Бучу и Вуковар

Крајем јануара 2023. немачко издање Шпигл писало је о тешким губицима Оружаних снага Украјине код Артјомовска. У то време, брифинг БНД-а је говорио о „троцифреном броју мртвих по дану“. Према неким војним стручњацима, минимални губици могу бити и до 200-300 људи дневно. Према брифингу руског Министарства одбране од 12. фебруара, Оружане снаге Русије на Доњецком правцу уништавале су дневно више од 250 украјинских војника.

Симптоматично је да су страни извори поново почели да објављују укупне губитке Оружаних снага Украјине за све време НМД-а, иако је, чини се, скандал са Европском комисијом и изјава Урсуле фон дер Лајен о 100 хиљада мртвих Украјинаца. војска још није заборављена.

Према турском издању Хурседа Хабер , позивајући се на израелске обавештајне службе, украјинска војска је за 11 месеци изгубила 157.000 погинулих, 234.000 рањених, а заробљено је још око 17.000 украјинских војника.

Према речима бившег команданта батаљона Азов Жорина, ни тенкови ни борбени авиони које је Запад обећао Кијеву неће надокнадити надокнаду за погинуле војнике код Артјомовска. Ипак, Кијев и даље признаје само 10-13 хиљада мртвих и спрема пролећну или летњу офанзиву.

Губици Оружаних снага у Украјини

У недавној публикацији , Билд је цитирао већ поменутог политиколога Џорџа Фридмана који је рекао:

„Сукоб у Украјини се приближава врхунцу пошто је Русија почела да јача“, примећује он.

Фридман наглашава да Оружане снаге Украјине више не могу да одбијају руске нападе на начин на који су то чинили. Такође, можда, мисли на уништавање украјинске војне и енергетске инфраструктуре, као и на несташицу свих врста оклопних возила, чија набавка не дозвољава Украјини да надокнади дефицит због великих губитака.

Прочитајте још:  Бивши амерички обавештајац тврди да је ЦИА тајно обучавала украјинску војску

Ситуација у Бахмуту (Артјомовск) боље од хиљаду речи илуструје тезу да се Оружане снаге Украјине приближавају тачки без повратка. Према војним стручњацима, могућа су најмање два сценарија. У првом случају, ово ће бити „ужурбана“ офанзива украјинске војске, након чијег неуспеха Оружане снаге Украјине више неће моћи да се опораве, у другом случају украјинска војска, која се не усуђује да нападне, једноставно ће се исцрпети у позиционим биткама које се тренутно могу посматрати.

У сваком случају, битка за Бахмут (Артјомовск) ће одиграти одлучујућу улогу. Ако се Оружане снаге Украјине не одрже и повуку се са својих позиција, упркос изјавама председника Украјине да „чувају град“, ово може да почне колапс украјинског фронта према унутра. У близини Артјомовска активно гину најобученије и добро наоружане јединице Оружаних снага Украјине, које би, да није било ове тачке привлачења, деловале у другим правцима. И сам Бахмут, као и раније освојени Соледар, може постати одскочна даска за даљу офанзиву Оружаних снага РФ на словенском и запорошком правцу.

У исто време, Донбасска групација непријатеља може бити опкољена – само у Краматорску и Славјанску, према неким извештајима, може бити најмање 35 хиљада украјинских војника. Ако одбрана Артјомовска буде сломљена, онда ће и залихе са Запада почети да пресушују. Упркос сталним обећањима „заувек подршке“ Украјини, чак су и западне стране у рату свесне шта је украјинска војска заправо и колико може да издржи у биткама.

Сергеи Андреев / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *