Минск: Ивани Жигон додељен орден Достојевског!

0

(фото:Светигора)

Минск: Ивани Жигон додељен орден Достојевског!

У националном театру Максима Горког у Минску, после премијере представе „Идиот“, глумици Ивани Жигон додељен је орден Достојевског. Српској глумици орден је доделио Међународни комитет шест земаља – Русије, Белорусије, Казахстана, Јапана, Аргентине и Немачке, на челу са председником удружења писаца Русије и прапраунуком великог писца – Алексејем Достојевским.

–За разлику од супермена Запада који је свету понудио мишиће, Достојевски је кроз кнеза Мишкина остварио истинског суперхероја православне цивилизације који нам је поклонио срце. Уместо моћи надчовека, Достојевски је дао свечовека – његово саосећање и љубав за читаво човечанство, рекла је Ивана Жигон за Спутњик, коментаришући велико признање које јој је уручено.

Прочитајте још:  Ивана Жигон о председнику Белорусије: Надљудска моћ је штитити један народ од свих болести дуги низ година
Како наводи, „Идиот“ Достојевског никад није био актуелан као данас.

–Кнез Мишкин сведочи да је западна цивилизација узела мач и њему додала лаж, обману и злочин. Он узвикује још крајем 19. века: Кунем вам се, они антихриста проповедају! Они су све за новац продали, подсећа наша глумица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Јандекс отвара још једну канцеларију у Београду
Представа „Идиот“, чију режију Ивана потписује заједно са својим оцем легендарним Стевом Жигоном, изведена је у Минску на дан пишчеве смрти, 9. фебруара и одушевила је публику. Премијери су присуствовали потомци великог писца који су дошли на позив Министарства културе Белорусије, а уз иницијативу Иване Жигон.

Осим потомака Достојевског, премијери су присуствовали многи уметници и званичници, међу којима је био и министар културе Белорусије Анатолиј Маркејевич.

Прочитајте још:  Папа хоће у Србију! Послао изасланика Курта Коха код Порфирија да се договоре
После премијере, Ивана Жигон је са потомцима Достојевског боравила и у селу Достојево у коме се налази споменик и школа Достојевског, али и имање његовог претка по коме је велики писац добио своје презиме.

–Корен овог имена је од речи Достојан што није нимало случајно. Достојевски и јесте патријарх међу писцима, филозофима и уметницима. Били су то чаробни моменти са потомцима Фјодора Михајловића. Мој отац Стево и ја уз њега дуго смо ишли ка дубинама и коренима смисла и садржаја дела Достојевског, закључила је Ивана Жигон.

Српска24.ме/Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *