НАТО злоупотребљава мисију Кфора – Бондстил главни центар за обуку косовских снага

1
нато, секретара

EPA-EFE/TOMS KALNINS

НАТО злоупотребљава мисију Кфора – Бондстил главни центар за обуку косовских снага.

Запад од самог старта злоупотребљава мисију Кфора за обуку косовских безбедносних снага припремајући их за улазак у НАТО. У томе предњачи Америка па није чудо што се база Бондстил употребљава као главни центра за њихову обуку с обзиром на инфраструктуру којом располаже, оцењује професор Митар Ковач.
САД и њихови НАТО савезници претворили су америчку војну базу Бондстил на Косову и Метохији у центар за обуку особља косовске „војске“, што је супротно одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, упозорио је у интервјуу за Спутњик директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон.

НАТО злоупотреба мисију Кфора за потребе Косова

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума сагласан је са мишљењем руског стручњака уз подсећање да су од самог почетка мандата Кфора присутне злоупотребе ових снага.
„Може се слободно рећи да све што Кфор одавно чини према такозваним косовским властима у погледу изградње њиховог система безбедности, поготову војне компоненте јесте у супротности са мандатом Кфора и самим тим са Резолуцијом 1244,“ каже Ковач.
Прочитајте још:  Топ 5 небулоза председника
На жалост, додаје наш саговорник, ово није долазило као проблем пред Савет безбедности Уједињених нација, али лично мислим да би у наредном периоду са подацима и детаљима шта се тамо збива и о понашању држава које су пристрасне у оквиру Кфора требало озбиљно да се поразговара у Савету безбедности.

„Те државе превазилазе и не поштују мандат Кфора на КиМ у погледу сарадње са безбедносним структурама лажне државе Косово и зато треба да им се прецизно и јасно укаже на тај проблем. Одавно водеће силе НАТО пакта, а у складу са њима и многе друге државе – чланице, учествују у изградњи оперативних способности такозваних Косовских безбедносних снага, односно тзв. Војске Косова, која ће бити само формализована уколико се издејствује такозвани споразум о признању са Србијом,“ истиче Ковач.

Мисија Кфора треба да се преиспита пред СБ УН

То наредно време се, каже наш саговорник, сада чека, а до тада Кфор злоупотребљава свој мандат да им помаже што обуком, што наоружањем и слично.
„Обука тих специјалних јединица Косова сигурно је дата у мандат НАТО пакту односно под надлежност Америке као водеће чланице ове војне алијансе. У Бондстилу се зна да постоје развијене инфраструктурне и друге претпоставке да се они обучавају. Једноставно, Американци су ти који први крше мандат Кфора и који су својом самовољом одлучивали када ће и шта радити у сарадњи са косовским безбедносним структурама,“ истиче саговорник Спутњика.
Та помоћ Америке се, додаје Ковач, односи и на донације војних средстава као и обуке што појединаца, што командних јединица и они у томе нису сами.
„Видимо да је и Британија у оквиру тог процеса чак припремила и мање косовске јединице за учешће у мисијама под окриљем НАТО-а. Све то иде у прилог томе да и овај споразум на жалост који се жели постићи под притиском Америке, Немачке и Фрацуске између лажне државе Косово и Београда иде у прилог томе да се омогући „ легално приступање“ Косова НАТО пакту,“ подсећа Ковач.

Србија треба да покрене ово питање у УН

Тако гледано, додаје он, НАТО делује као политичка а на основу ње и војна димензија Запада у погледу односа према институцијама лажне државе Косово.
Ковач каже да би ово питање могло и требало да се нађе пред СБ УН ако би то Србија сама покренула, уверен да би за то имала пуну подршку Русије и Кине.
Прочитајте још:  Срби су на северу Косова извели коло са националним заставама своје историјске отаџбине - тако сигнализирају специјалцима НАТО-а да се неће предати док не испуне њихове захтеве
Иначе, Пилипсон је, коментаришући ситуацију на КиМ, додао да је Бондстил својевремено отворен под параваном међународних мировних напора у контексту испуњења Резолуције 1244.
Према његовим речима, Русија на сталној основи сарађује са српским партнерима о косовској проблематици, при чему се координишу кораци на међународним платформама.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=5-z4MCVFf1c

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *