ОВО ЈЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Мапа открива максималну јачину земљотреса за сваки део Србије

2
земљотреса

У већем делу земље, види се на мапи, најстрашније што у једном веку може да се деси је разарање од ВИ степени Меркалија, што је упоредиво са штетом од земљотреса у Краљеву 2010.

Има ли разлога за панику након серије земљотреса који се сада дешавају и у суседној Румунији и колико би јак потрес могао да се осети у Србији, питања су која се ових дана намећу у јавности.

Судећи по мапи која дефинише максималну јачину земљотреса у целој Србији, рекло би се да нашој земљи не прети на приближно јак потрес какви се нажалост могу очекивати у окружењу.

У већем делу земље, види се на мапи, најстрашније што у једном веку може да се деси је разарање од ВИ степени Меркалија, што је упоредиво са штетом од земљотреса у Краљеву 2010. који је са магнитудом од 5,5 Рихтера наш највећи потрес у овом веку.

Опасност од земљотреса у Србији изражена је највише у Шумадији, Рудничком и Колубарском крају, а томе сведоче и они који су се догодили у историји. Та иста историја сведочи и да на нашем простору не прете земљотресе јачи од 6 степени, а то је истакла и наш сеизмолог Славица Радовановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је објаснила и да потрес од 6 степени у Србији, не може да изазове померање као у Турској, коју је прошлог понедељка погодио разоран земљотрес.

– Одмах да кажем да је такво померање 100 пута мање него при турском. Тако да се разумемо, то би у односу на турски био слаб земљотрес, у односу на оно што ми желимо, био би јак и био би јачи од краљевачког земљотреса. Ако говоримо о Бугарској, где такође дуго није било јаких земљотреса и врло је вероватно да ће се и тамо догађати јаки земљотреси, то су неке магнитуде које чак досежу до 7 јединица Рихтерове скале, али су ти потреси везани за неке пограничне просторе Србије и Македоније и могли би имати утицаја на јужне делове наше Републике – рекла је Славица Радовановић за медије.

Прочитајте још:  Поплаве у Ивањици и Ариљу уништиле више од 1.000 хектара малињака, држава ће помоћи

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ОВО ЈЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Мапа открива максималну јачину земљотреса за сваки део Србије

  1. Jedna stara i bolesna baka je toliko navukla strah od “mogućeg” zemljotresa u Srbiji, a sve zbog mnoštva kojekakvih objava raznoraznih seizmologa, da je počela da pije lekove za smirenje. Priče o “biće tamo, biće vamo” zemljotresa plaši rekao bih priličan broj ljudi, iako u njima nema sigurnog naučnog dokaza da će se desiti. Naravno, aktuelna vlast koristi ovo stanje da skrene pažnju sa gorućih problema pa je takvih objava sve više, ali ne morate i vi.

  2. ФАСАДЕ И ЗЕМЉОТРЕС

    Највећи непријатељ фасади, осим човека, свакако је земљотрес. За разлику од земљотреса, који само руши зидове, зграде и фасаде, човек још све то и изгради. У захваћеном подручју земљотресима у Турској пада све падају и људи више од 40.000. Због пада зграда многи извођачи изградње зграда су ухапшени.Код нас са надвожљака код Лесковца пала три камена-бетона и за мало да настрада Нишлија ни крив ни дужан, срећом само му је аутомобил оштећен. За лошу градњу надвожњака нико није одговарао и најверојатније неће. Крив је возач, јели морао ту да прође и то баш када пада бетон. Могао је да сачека, када би знао.

    ЗЕМЉОТРЕС

    Данима нас сада оптерећују,
    Након зрмљпотреса у Турској
    Земљину куглу очито нападају
    Трусеви у величини свакој.

    Нису далеко ни наши Румуни,
    Сваког другог дана он их удари,
    А људи мисле да ће то премини
    И они остају, у осталом, мудри.

    Земљотрес уби пријатеље наше,
    Након, помогосмо шта се може
    И ето то поможе да им паше
    И свима онима којима се маше.

    Све ће проћи, а нека људи,
    Након свега остану по свему,
    У љубави и емоцији док их буди,
    А све их оптерећује и то у њему.

    Земљотрес, то је увек свима стрес
    И не поновио се такав зао удес,
    Код нас и свуда у свету то је трес,
    Лепе вести нека објави сваки прес.
    (Бор, 18. фебруар 2023. године)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *