Алиша Кернс опет напада Србе

0

Алиша Кернс опет напада Србе.

Председавајућа Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс изјавила је да та земља неће подржати формирање Републике Српске на тзв. Косову, јер би то, како је навела, водило учвршћивању етно-национализма и не би водило ка заједништву.

Прочитајте још:  Власти БиХ отимају Србима земљу и својатају споменике културе.
Како наводи Ал-Џазира, у настојањима Запада да нормализује односе између Србије и тзв. Косова, које је прогласило независност у фебруару 2008, Београд истрајава на томе да се на тзв. Косову формира Заједница српских општина као кључна тачка за наставак дијалога, преноси Танјуг.

”Двосмисленост језика у француско-немачком плану је проблематична. Говори се о самоуправи. Шта то значи? Подразумијева ли то испоставу воде, електричне енергије и плина или самоуправа подразумева посебне владајуће структуре? Не смемо дозволити Републику Српску на (тзв.) Косову”, рекла је Кернс.

Она је навела да Велика Британија остаје апсолутно посвећена стабилности на Западном Балкану, као и томе ”да не посрнемо у учвршћивање етно-национализма”, преноси Ал-Џазира.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кернс је рекла да је разговарала са министарком спољних послова тзв. Косова Доником Гервалом.

”Постоје добри аспекти француско-немачко-америчког плана, али формирање српске енклаве је нешто што Велика Британија не подржава”, оценила је.

Говорећи о Босни и Херцеговини, Кернс је рекла да је сецесионистичка политика укорењенија него икад, и додала да сматра ”позитивним” обећања Високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијана Шмита који је ”обећао да неће дозволити расподелу државне имовине у Републици Српској, као и да ће наредне године укинути обележавање 9. јануара”.

Она је похвалила брзо формирање власти у БиХ након избора у октобру прошле године.

Подсетимо, Кернс је током мандата бившег премијера Бориса Џонсона лобирала за увођење санкција Милораду Додику и сличним политичарима који су „угрожавали мир и сигурност у БиХ”.

“Само кроз дијалог, сарадњу и поштовање Босна ће успети. Њен деликатно избалансирани споразум о подели власти гази члан Председништва БиХ Милорад Додик. Он је дуго позивао на распад земље, а сада је најавио како планира потпуно да повуче РС из државних институција. Додик ради на систематском поткопавању инструмената саме државе који су заштићени уставом – парламент, правосуђе и оружане снаге само су неки од њих”, тврдила је Кернс.

Прочитајте још:  Србски трагови по Румунији
Идеје Милорада Додика британска парламентарка упоредила је с идејама Слободана Милошевића који је, каже, сањао “Велику Србију”.

Алишу Кернс Дневни аваз је прогласио за „велику пријатељицу Босне и Херцеговине”

Кернс је активно радила на промоцији Босне и Херцеговине у Великој Британији, а управо њеном заслугом се неколико пута расправљало о БиХ у Заступничком дому британског парламента.

Она сада наставља своју мисију лобирања за Бошњаке и Албанце, Не скривaјући своје циљеве уперене против Срба.

Озрен Милановић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *