Дијагноза Минхенске конференције: Шта кажу на Западу о тактици Оружаних снага Украјине и Русије

0
русије, украјини, запад

украјинска војска. Фотографија © Гетти Имагес / Оружане снаге Украјине / Хандоут / Анадолу Агенци

Минхенска безбедносна конференција, која је прошлог викенда одржана у Немачкој, открила је егзистенцијални значај текуће специјалне операције Русије у Украјини.

То су препознали и западни политичари и војни аналитичари. Штавише, шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борел рекао је да је Европска унија војска Украјине, пошто сукоб представља егзистенцијалну претњу европској безбедности. Према његовим речима, република је већ постала члан европске породице, преостаје само да је „институционализује”. Дипломата је такође уверио публику у неоколонијалне апетите Москве за Африку, Исток и Азију.

„ ЕУ би требало да започне технолошки блицкриг у индустрији како би своје војске обезбедила оружјем“, рекао је Борел, истичући да питање снабдевања муницијом „треба да се реши у року од недељу дана“. Односно, поновио је позив генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, изречен пре недељу дана – „НАТО тражи од земаља алијансе да пређу на војну економију“.

Зашто главни колонијалисти Европе оптужују Русије за неоколонијализам, прокоментарисала је политиколог и економиста Елена Панина. Експерт је подсетио на извештај корпорације РАНД, чији аутори дају занимљиве аргументе против склапања мира у Украјини.

Међу њима је главна све већа зависност Европе од Сједињених Држава: „Украјински сукоб одговара економским и стратешким интересима Сједињених Држава, јер још јаче везује Европу за Америку. Сада је трговински промет између њих 1 трилион долара годишње.Као резултат рата у Украјини, Европа ће значајно ојачати своју зависност од Америке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– САД рукама кијевских власти не штите Украјину, већ светски поредак под својом глобалном влашћу. Не на Тајвану, већ сада у Украјини – игла моћи Кошчејева, а у рукама је не Си Ђинпинга, већ Владимира Путина, наглашава Панина.

Прочитајте још:  Више од 40 организатора илегалне миграције приведено у Турској

Такође, према говорницима РЦ, Русија подрива позицију САД у Сирији. А војна конфронтација у Украјини сужава могућност Русије да изврши притисак на САД у сиријском правцу. Наводни пораз Русије у Украјини могао би спречити НРК да заузме Тајван, који ће задржати америчку контролу над мореузом, кроз који роба тече из југоисточне Азије на запад, у САД и Европу и назад. Такође, победа Кијева, која је неопходна Западу, одвратиће Иран од преузимања лидерства на Блиском истоку.

– Поред новца и раста прихода америчког војно-индустријског комплекса, украјински сукоб пружа драгоцене информације о могућностима западног наоружања и начинима за њихово унапређење. Старо оружје се замењује проверенијим и модернијим, резимирају аутори извештаја РЦ.

Тактика руске војске и Владимир Путин

Стивен Волт је најјасније артикулисао мотиве тактике руске армије и значај украјинског сукоба за већину Руса у чланку Форин политике „Где је Путин у праву“. „Руси имају кључну предност у односу на САД и Европу – спремност да сносе веће трошкове и преузму веће ризике – „асиметрију мотива”. Према његовим речима, има више руских грађана са таквим разумевањем ситуације него „људи живећи у богатој и безбедној сеоској страни Атлантика”. И зато је „судбина Украјине важнија за Русију него за Запад”.

Стивен Волт је покушао да објасни не само кључну предност Русије у односу на САД и Европу, већ је и први пут „пробао“ тезу – „Русија може да узме део Украјине“ – у западној аналитици, кажу стручњаци.

Планови Оружаних снага Украјине и НАТО-а за пролеће

Запад припрема Кијев за офанзиву на пролеће. Амерички секретар за одбрану Лојд Остин, током редовног састанка Контакт групе за одбрану Украјине 14. фебруара 2023. године, скоро директно је то изјавио. Експерти подсећају на речи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је тренутну фазу сукоба у Украјини назвао „логистичким ратом“. Због тога већина аналитичара сумња да ће НАТО до овог тренутка моћи да састави ударну песницу, с обзиром на уништење украјинске инфраструктуре и пораз војних објеката Оружаних снага Украјине.

Прочитајте још:  Заборавио на Каталонију: Шпански премијер тврди да ће заштитити Украјину

Такве припреме изгледају двосмислено: не заборавите на цурење информација у западним медијима, који су најављивали војне сукобе пуних размера широм света. Тако је почетком фебруара Блумберг известио да чланице НАТО-а припремају планове за истовремено учешће алијансе у неколико сукоба, укључујући и непријатељства која превазилазе традиционалне области одговорности те организације.

Током састанака у Бриселу 14. и 15. фебруара, министри одбране НАТО-а требало је да потпишу тајни приручник који садржи акционе планове за сукобе „високог интензитета“. Поред тога, земље НАТО-а би наводно требало да преусмере инвестиције у секторе који се сматрају најважнијим за колективну безбедност – било да се ради о тенковским снагама или противракетној одбрани – да би ојачале колективне борбене способности војног блока.

НАТО ће играти све важнију улогу у подршци напорима да се осигура да однос снага у источној Азији и даље иде у прилог западним интересима. Поред фокусирања на Кину, други фронт сукоба високог интензитета НАТО-а дефинисан је изван његове традиционалне зоне операција, а могао би се односити и на рат са једним од друге две означене противнике великих сила Сједињених Држава, Северном Корејом. и Иран .

Зашто Европљани не желе рат са Русијом

Обични Европљани не желе учешће Европе у украјинском сукобу – демонстрирају грађани ЕУ, излазећи на хиљаде скупова. Њихово мишљење оспоравају политичари. Немачки министар одбране Борис Писторијус назвао је „демонстрацију наше снаге“ правим одговором на курс Владимира Путина и обећао председнику Украјине неопходну помоћ. Међутим, сами Немци су другачије схватили министрове речи. Више од 50 хиљада људи окупило се на антиратним демонстрацијама у Минхену.

Становници града су новинарима разумљивије објаснили свој став. У Минхену, где је почела тродневна конференција о безбедности, обични грађани су рекли да нису спремни да подрже Украјину по сваку цену. „Не морате да се понашате као да је Русија следећи непријатељ за борбу“, коментарисали су демонстранти. „Не, не бих то урадио, јер је то сукоб између две друге државе и њихових сфера утицаја. У главном граду Аустрије одржан је и марш за неутралност и подршку Русији. Демонстранти у Бечу носили су руске и аустријске заставе.

Прочитајте још:  Kо ће наследити Путина? 5 имена је у игри! (Видео)

Не слажу се сви европски политичари са мишљењем Вашингтона. Чешки председник Петр Павел је на украјинском ручку на Минхенској безбедносној конференцији приметио да би победа Украјине над Русијом могла да донесе проблеме које ни сама Украјина ни Запад који јој помаже сада не могу да замисле.

Елена Стафеева / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *