Београд се нада подршци САД у решавању косовског питања

1

сајт Амбасаде САД у Београду

Београд се нада подршци САД у решавању косовског питања.

Прочитајте још:  Конгрес покреће процес опозива Трампа: Наш председник угрожава демократију и националну безбедност
Учешће председника Србије Александра Вучића на 59. Минхенској безбедносној конференцији пружило је Београду добру прилику да разговара о питањима која су од значаја за земљу. Укључујући и питања нормализације односа са Приштином.

Шеф Србије је, пре свега, издвојио разговор са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који није штедео лепе и споља конструктивне фразе да би показао заинтересованост Вашингтона за решавање горућих проблема Београда.

Према Вучићевим речима, са Блинкеном је разговарао и о билатералним односима и разговарао о познатом француско-немачком плану за успостављање дијалога Београда и Приштине.

„Американци су били међу реткима који су у епизоди са барикадама на Косову тражили да саслушају мишљење Срба. Хтели су да разговарају са правим представницима севера и југа (Косова)“, рекао је Александар Вучић интервју за српски ТВ канал Пинк.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, „Блинкен је показао разумевање“. Према Вучићевим речима, „они (Американци) разумеју колико је значајна Заједница српских општина (ЗСО) и на северу Космета и на југу“.

Вучић је такође приметио:

„Шта да радимо са људима са југа ако немају ССМ? Како ће живети људи у Доњој Гуштерији, Клокоту (јужно од Космета)“.

Према речима председника Србије, „Американци неће мењати своје приступе”.

Заузврат, Ентони Блинкен је написао:

„Разговарали смо (са Вучићем) о значају нормализације односа са Косовом. Пренео сам и наше задовољство због континуиране подршке Србије Украјини. Делимо жељу Србије да своју будућност повеже са ЕУ.

Заправо, ове речи шефа америчке дипломатије откривају праве намере Вашингтона према Београду.

 

Прочитајте још:  ПОЛИТИКА И НАУКА ПО МЕРИ ИШЧАШЕНЕ ПАМЕТИ
Још директнији је био шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борел, који је, према речима Александра Вучића, искрено и отворено рекао шефу Србије о „хитној потреби“ да се земља придружи антируским санкцијама. Штавише, ова порука је звучала много истакнутије од уобичајених фраза за Брисел о важности успостављања дијалога Београда и Приштине.

Како је Александар Вучић изјавио током боравка у Минхену, „уопште не верује властима у Приштини“, јер се оне, упркос мишљењу ЕУ и САД, на све начине противе формирању СЦМ.

Председник Вучић је током боравка у Минхену са задовољством сазнао да је још једна држава повукла признање независности Косова, а да ће то учинити и друга држава. О томе је председник Србије обавестио своје грађане. У протеклом периоду, према Вучићевим речима, 27 земаља је већ повукло признање побуњеног региона и тако мање од половине чланица УН подржава Косово, што значајно смањује могућност Приштине да учествује у УН и другим међународним институцијама.

Иако је Минхенски форум и даље прилично масовна платформа за размену мишљења, у условима украјинске кризе, хтели-нехтели се претворио у антируски скуп, далеко од првобитне намене. Штавише, на њега нису позвани представници Москве. О томе пишу, укључујући и Србију, радије се фокусирајући на покушаје руководства земље да искористи било какве међународне догађаје за одбрану интереса Београда у регионалном и ширем смислу. Председник Вучић је, чини се, у потпуности успео у овом задатку.

Михаил Плишук/Правда.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Београд се нада подршци САД у решавању косовског питања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *