Орбан: Санкције ЕУ према Русије Мађарску су коштале 10 милијарди евра, али нису успеле да зауставе сукоб

0
пољска, санкције, орбан

Виктор Орбан (Фото: Принтскрипт)

Санкције које је ЕУ увела Русији, због њене војне операције у Украјини, коштале су мађарску економију 10 милијарди евра, али нису успеле да зауставе сукоб, изјавио је 18. фебруара премијер те земље, Виктор Орбан.

Како је даље навео у свом годишњем говору о стању нације, “антируске мере, уведене пре скоро годину дана, имале су разарајући утицај на Будимпешту, јер су повећале цене енергије и трошкове у целој економији”.

– Санкције су извукле четири билиона форинти (више од 10 милијарди евра) из џепова Мађара – рекао је премијер, напомињући да су влада, корпоративни сектор и домаћинства у земљи забележили скок цена енергије у 2022.

Према речима Орбана, “требало је да казнене мере погоде Русију, али су погодиле Европу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лидери блока тражили су окончање сукоба у Украјини, али “прошла је година, а то се није догодило”, додао је Мађар.

– Нисмо лишили Русију ресурса, дали смо Русији још више новца, а руске залихе енергије [у монетарном смислу] порасле су за 70 одсто – рекао је и додао да се, са нагло повећаним трошковима енергије, земље ЕУ боре да обуздају дивљу инфлацију.

Орбан је, иначе, гласни критичар приступа блока сукобу у Украјини и више пута је рекао да “санкције више штете ЕУ него Русији”. Мађарска привреда у великој мери зависи од руских енергената, а Будимпешта се опирала плановима ЕУ да у потпуности забрани увоз нафте и гаса.

Након напетих преговора, Будимпешта је раније добила неколико изузећа од ограничења за куповину руских фосилних горива широм блока, преноси Телеграф.

Прочитајте још:  Како Запад каже: ПРИГОЖИН ЈЕ ЖИВ!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *