Оронули британски лав

0

Оронули британски лав.

„Британија је постала једна од најсиромашнијих земаља западне Европе“.

НАТО је изразио забринутост да Лондон неће бити у стању да предводи Заједничку оперативну групу високе спремности (ВЈТФ) као део НАТО снага за брзо реаговање због недовољног финансирања и његове војске и испоруке оружја Украјини. Сада групу води Немачка, Британци би требало да је воде 2024. године.

„Немамо чак ни довољно муниције“, пише Дејли мејл .  Лист наводи да је НАТО затражио од команде Бундесвера да настави да води ВЈТФ 2024. уместо Велике Британије: нема извесности да ће Британци моћи да обезбеде 5 хиљада војника за јединицу.

Заједничка оперативна група високе спремности створена је 2014. године након припајања Крима Русији и избијања оружаног сукоба у Донбасу. Групу редом предводе земље чланице НАТО-а, прошле године ју је предводила Француска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А за британску војску резови су постали рутина, пише Дејли мејл . Према плановима, војска би требало да се смањи на 73.000 војника (недавно је било 82.000). У редовима је већ остало 76.000 редовних војних лица. Војска Уједињеног Краљевства данас је мања него што је икада била од 18. века.

Међутим, Лондон се са овим не слаже. НАТО наставља да признаје да Велика Британија игра водећу улогу у алијанси и поштоваћемо нашу посвећеност да предводимо Заједничку оперативну групу високе спремности 2024. године“, рекао је портпарол британске владе за Дејли мејл .

У међувремену, такав оптимизам изазива озбиљне сумње. 2022. Велика Британија је потрошила око 2,8 милијарди долара на војну подршку Украјини, а да није надокнадила залихе повећањем свог војног буџета. Недавно је Лондон најавио спремност да пребаци тенкове у Украјину, а ово је нова девастација британског арсенала. Извор  Дејли Мејла у Министарству одбране признаје: „Постоје озбиљни проблеми са недостатком муниције и друге опреме“.

Тајмс даје неугодну оцену војне политике Лондона : „Британске оружане снаге су у жалосном стању због недостатка особља и наоружања. Али војни врх не жели то да призна и инсистира на повећању испоруке оружја Украјини… Британски државни буџет је под огромним теретом…. Наши најновији покушаји употребе војне силе у иностранству, посебно у Ираку и Авганистану, показали су се као понижавајући неуспех .

Прочитајте још:  Британија пролази кроз енергетску кризу горе од било које земље у Европи

Претпостављало се, наставља Тајмс , да ће смањење броја особља са 82 на 73 хиљаде људи надокнадити 30 хиљада резервиста, али је поузданост резервиста ниска – не само зато што је значајан део војне опреме намењен за њих је послат у Украјину. Ако британска влада не учини војну службу привлачнијом, борбене јединице војске ће бити „разорене”.

Британска краљевска морнарица, примећује Тајмс , данас је мала, сваки други носач авиона је стално на поправци, а подморнице Тридент стално имају проблема са одржавањем. У ери беспилотних летелица, покушај стварања новог ловца са посадом Темпест делује неразумно готово свима осим акционарима компаније која је добила наруџбу за овај ловац.

Тајмс сматра да је један од разлога ненаоружаности британских оружаних снага издашно снабдевање Украјином оружјем у недостатку нових наруџбина. Талес, који се суочава са недостатком упаљача и система за навођење, бори се да произведе најмање седам пројектила дневно, али то је довољно само за 15 минута у врућој борби .

Британска војска је престала да буде „борбена снага највишег нивоа“, пише амерички портал Скај њуз . А један од извора у британском министарству одбране је рекао: „Имамо војску која већ читаву деценију није у стању да заштити ни Велику Британију ни наше савезнике.

„Британија је постала једна од најсиромашнијих земаља западне Европе“, изриче своју пресуду америчко издање Тхе Атлантиц .

У машти Американаца, Велика Британија је богата, али, судећи по бројкама, данас је прилично сиромашна да би се могла назвати богатом државом, наводи  Атлантик . Некада поносни британски лав пао је и оронуо.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *