Србија одустаје од руских ловаца МиГ, хоће француски Рафале – Вучић

0

МиГ 29 (Фото: РИА)

Србија одустаје од руских ловаца МиГ, хоће француски Рафале – Вучић.

Србија планира да одбије руске ловце МиГ и гледа на француске борбене авионе Рафале. Ово је рекао председник Србије Александар Вучић , преноси Блумберг .

Како се наводи, Вучић је обећао да ће повећати потрошњу за одбрану ради модернизације оружаних снага земље, укључујући и могућу куповину француских борбених авиона.

Прочитајте још:  Србија између Русија и Украјине, подршке и дипломатије!
Србија је једна од ретких земаља у Европи чије су власти остале лојалне Русији. Ипак, Београд намерава да одустане од употребе руских ловаца МиГ.

Србија би ове године могла да потроши додатних 700 милиона евра изнад буџета за одбрану, рекао је Вучић. Према његовим речима, средства ће бити искоришћена за модернизацију тенкова, додавање 200 оклопних возила, борбене дронове и привлачење регрута у елитне јединице, преноси Лига.нет

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Договор о обезбеђивању авиона Рафале од француске компаније Дассаулт Авиатион СА могао би да вреди још три милијарде евра ако преговори са произвођачем буду успешни, рекао је он.

Вучић је у априлу 2022. изјавио да би Србија, која је традиционално зависна од руских војних авиона и технологије, могла да купи најмање 12 француских Рафала.

Прочитајте још:  Зашто Србија не сме гласати против Русије
Србија се за противваздушну одбрану ослањала на авионе МиГ руске производње, рекао је Вучић, али је након инвазије Русије на Украјину у пуном обиму куповина резервних делова за њих постала готово немогућа.

„У овом тренутку не можете да увозите скоро ништа из Русије или скоро ништа што има војну сврху“, рекао је Вучић и додао „Не због Руса“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *