бајден

Амерички председник Џо Бајден (лево) и украјински председник Володимир Зеленски (други лево) током посете Катедрали Свете Софије у Кијеву. Насловна © ТАСС / АП / Еван Вуцци

Шесточасовна емисија у Кијеву.

Не може се искључити да је Бајденова посета имала и другу страну, до сада потпуно невидљиву.

20. фебруар у Украјини може се назвати „Бај-дан“, односно дан када је престоницу посетио најнеадекватнији од свих председника САД. „Би-Даи” је постао јединствен шоу пројекат, пошто је Бела кућа најавила долазак Бајдена у Варшаву у понедељак увече, што се, заправо, и догодило, али је пре тога изведена специјална операција „Јосеф под Путиновим бомбама” у оквиру које је тајна посета од 6 сати.

Колико је посета била тајна, приметио је Асошиејтед прес , извештавајући да је Вашингтон непосредно пре Бајденовог доласка у Кијев контактирао Москву „како би избегао конфликтне ситуације“.

Ујутру 20. фебруара, када је град блокиран, Кијевљанима је речено да је то учињено зарад посете израелског премијера. Тада су се изненада широм отвориле капије Михајловског Златно-куполог манастира и изашли су Бајден и Зеленски. Затим су уз талас невидљивог редитеља завијале лажне сирене, новинари су похрлили да сниме дрзника Бајдена, игноришући, такорећи, летеће „мученике“. Ово би требало да се допада гласачима у Сједињеним Државама, као што би требало да им се допада „Бајденова плоча“ на Алеји храбрости.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, за долазак свих медијских људи од Анђелине Џоли до Анџеја Дуде уговарају се медијски трикови са „ракетним нападом“ у Кијеву.

Америчком гласачу приказан је брижни деда који је Зељу питао: „Како су деца?“, не схватајући да је у Лондону, где су деца, све у реду.

Украјина ће бити главни фактор у Бајденовој предизборној кампањи, а Кијев ће то више пута искористити. Американац је савршено радио за своје експресно путовање. Била је слика, био је „подвиг“, а Бајден је у разговору подсетио Зеленског како му је пре годину дана обећао да ће окупити светске лидере да подрже Украјину. И: „Годину дана касније, Кијев стоји. А Украјина стоји. Демократија стоји. Америка стоји уз вас и свет стоји уз вас.”

Власник је стигао

Посета је била кратка, па Бајден није одведен у Бучу, ограничивши се на шетњу крај манастирског зида. У част свог доласка, Зеленски је обукао свеж џемпер и није чак ни лагао, као у Британији, да је први украјински председник кога је посетио амерички председник. Коментатори су приметили да је Зеленски, судећи по спољашњим знацима, прошао без дозе праха и није шмркао кокаинским носом.

Прочитајте још:  Аксјонов: мине које плутају Црним морем не представљају опасност за госте Крима
Сам Џо Бајден је сажео изјаву: „Кијев је заробио део мог срца. Дошао сам овде шест пута као потпредседник, једном као председник. Први пут сам дошао 2009. године, па сам се враћао три пута 2014. године, током Револуције достојанства. 2015, када је Рада градила јаку демократију, и 2017. Тако да сам много тога наследио.

Медијска подршка посети развијена је у Вашингтону, њено значење је скренуто пажњи агенцији Си-Ен-Ен: посета америчког председника има за циљ да пренесе Украјини да су САД „овде да остану”. „Не одлазимо“, рекао је Бајден током кратког говора у палати Мариински. „Док се свет припрема да обележи годину дана од руске бруталне инвазије на Украјину, данас сам у Кијеву да се састанем са председником Зеленским и потврдим нашу непоколебљиву посвећеност демократији, суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

Власник и њушкалице

Власник и њушкалице

Власник и њушкалице

Прочитајте још:  Аустријска добродошлица за избеглице из Украјине
Генерално, Бајденов говор није блистао оригиналношћу. Опет о Путину, који је хтео да „збрише Украјину са мапе“, о успесима Украјине „у рату против свих очекивања“, о неизоставним победама у будућности. Он је рат у Украјини назвао „највећим копненим ратом у Европи у три четвртине века“, не подсећајући на фијаско НАТО коалиције у Авганистану.

Изненадила ме је цифра од 700 тенкова које смо, према Бајдену, „заједно прикупили“. Очигледно, мислили су на 50 земаља партнера које су пребациле старе совјетске тенкове у Украјину. Иако је број и даље превелик.

Бајден је најавио нове антируске санкције и редовне војне испоруке, наводећи артиљеријску муницију, радарске станице и копље, иако медији пишу о Хајмерима. Како су посматрачи већ приметили, за овако значајну посету медија поменути пакет помоћи је прилично мали. Или је посета заиста била импровизована, или САД немају превелику жељу и способност да деле са Украјином.

Прочитајте још:  Писмо рођаку, др Петар Милатовић Острошки: Јакове, Мило није звао Вјосу, а ти је зовеш!
И стога је Зеленски, као што се и очекивало у случајевима незадовољства поклонима, посети дао преувеличан значај. Ево извода из ВЕ: „Резултати данашњег састанка са Бајденом имаће одраз на бојном пољу… Морамо да ову годину учинимо годином победе… После Бајденове посете, Русија неће имати никакве шансе за освету.“ Није обећао да ће вратити Крим до лета, иако је изговорио неколико ритуалних фраза о „подизању морала Оружаних снага Украјине“.

Прочитајте још:  "Сукоб о будућности ЕУ: Где се завршава Европа?"
Министар спољних послова Дмитро Кулеба назвао је Бајденову посету историјском: кажу да је посета „послала јасан сигнал мочварама – нико вас се не плаши“. Морам рећи да су, за разлику од медија, Украјинци у друштвеним мрежама равномерно, без узбуђења, реаговали на изненадни „Би-Даи“. Мало је вероватно да ће деца добити имена по Бајдену.

Долазак америчког председника у Кијев био је демонстрација. Главни разговор Американаца водиће се са Дудом као озбиљнијим играчем у овој утакмици из угла Вашингтона. И сам Бајден је говорио о важности разговора са Пољаком у палати Маријински.

Саливан и Јермак

Саливан и Јермак

Па ипак, у делегацији је био и саветник за националну безбедност Џејк Саливен, који је одговоран за преговарачки процес по „Саливановој формули”. Са њим је током посете стално (фотографије потврђују) био шеф председничке канцеларије и де факто лидер земље Андриј Јермак. Стога се не може искључити да је посета имала и другу, до сада потпуно невидљиву страну.

Игор Логинов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *