Ивица Дачић: Србија има изражен интерес да односе са САД подигне на ниво стратешког партнерства

1
Дачић

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић: Србија има изражен интерес да односе са САД подигне на ниво стратешког партнерства.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Београду да Србија има изражен интерес да односе са САД подигне на ниво стратешког партнерства, чији би један од кључних стубова била привредна сарадња, као мотор даљег оснаживања економских, али и укупних веза две земље.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: САД спровеле биостудије о Украјинцима са ниским примањима
На састанку са члановима америчке привредне делегације, у организацији Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА), Дачић је рекао да се економска сарадња Србије и САД „интензивно развија“, пренело је Министарство спољних послова.

Додао је да је та сарадња руковођена све већим приливом инвестиција америчких компанија, растућом трговинском разменом и роба и услуга, и традиционално значајном финансијском подршком кроз разне програме развојне помоћи, чија је вредност премашила милијарду долара.

На састанку, на којем су били и представници Амбасаде САД у Београду, Дачић је казао да су САД данас међу водећим спољнотрговинским партнерима Србије јер је у 2022. години била рекордна вредност како трговине робом и услугама, тако и извоза робе и услуга из Србије у САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У 2022. трговина робом и услугама је премашила 2,4 милијарде долара, а српски извоз робе и услуга у САД је био нешто већи од 1,5 милијарди долара. САД су тренутно наш водећи партнер у извозу услуга са којим остварујемо и највећи суфицит, док се наш робни извоз у протеклих пет година дуплирао и у 2022. години премашио вредност од 500 милиона долара“, навео је Дачић.

Прочитајте још:  ДВОЈЕ ДЕЦЕ СТРАДАЛО У ПОЖАРУ: Трагедија у Старој Моравици
Он је рекао да САД спадају међу водеће стране инвеститоре у Србији, са укупним досадашњим улагањима америчких компанија од око четири милијарде долара у аутомобилској индустрији, телекомуникацијама, ИТ услугама, прехрамбеној индустрији, туризму и хотелијерству.

„Упркос бројним растућим глобалним изазовима у протеклом периоду, економски односи Србије и САД не да нису посустали, већ се, сасвим супротно, наша привредна сарадња развија веома динамично и у различитим сферама. Захваљујући, између осталог, доласку компанија као што су Мајкрософт и Ен-Си-Ар (НЦР) и отварању њихових кампуса, Србија је постала технолошки центар региона, а тренд укрупњавања у области информационо-комуникационих технологија донео је аквизиције и у брзо растућој и лукративној области производње гејминг софтвера“, навео је.

Дачић је истакао да америчке компаније у Србији тренутно запошљавају око 32.000 радника, од чега половину у ауто-индустрији, „сектору који има стратешки значај за даљи економски просперитет Србије, раст индустријске базе и извоза у свет и још већу интегрисаност српских компанија у европске и глобалне ланце снабдевања“.

Сарадња Србије и САД је, осим у кратком периоду новије историје, увек била обележена узајамним поверењем и разумевањем, рекао је министар спољних послова Србије.

„Чланство у Европској унији остаје централно спољнополитичко опредељење Србије, али ће и надградња политичке и економске сарадње са САД бити за нас ништа мање важан стратешки циљ. Србија јесте и биће земља у којој су и Американци и амерички капитал добродошли, и пружићемо све услове да инвеститори из САД овде имају најповољније могуће пословно окружење“, казао је Дачић.

НСПМ/Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ивица Дачић: Србија има изражен интерес да односе са САД подигне на ниво стратешког партнерства

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *