Шеф „Вагнера” Пригожин оптужио руско војно руководство за издају

0
вагнер, пригожин

Јевгениј Пригожин

После вишемесечних тензија између плаћеника из „Вагнера” и руске војске, шеф паравојне групе Јевгениј Пригожин оптужио је војно руководство Русије за издају.

Ескалација рата речима могла би да сугерише слабљење утицаја који је Пригожин имао код председника Русије Владимира Путина, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија. Пригожин је у уторак оптужио руског министра одбране и начелника генералштаба да његовим борцима у Украјини не дају довољно муниције, наводи Асошиејтид прес.

 

Милионер с блиским везама с председником Путином рекао је у емотивној аудио да „директан отпор” из руске војске „није ништа друго до покушај да се уништи Вагнер”.

Емотивне изјаве Пригожина и његових бораца, указује АП, истакле су дуготрајне тензије између руске војске и Вагнера, који има нејасан правни статус пошто руски закони забрањују приватне војне компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пригожин је повишеним тоном рекао да руски министар одбране Сергеј Шојгу и начелник Генералштаба Валериј Герасимов наређују да се Вагнер не снабдева муницијом и да му се не обезбеди ваздушни транспорт.

 

Ово се „може упоредити с велеиздајом у тренутку када се„Вагнер” бори за Бахмут, губећи стотине бораца сваког дана”, рекао је Пригожин.

Пригожин и његови борци већ недељама тврде да им војска не обезбеђује довољно муниције, док су покушаји Вагнера да заузме Бахмут на истоку Украјине, како наводи АП, застали.

Шеф Вагнера је такође последњих месеци више пута оптуживао врх руске војске за некомпетентност, истовремено хвалећи наводне победе својих снага.

Чини се да је његова критика прошла без одјека, оцењује АП, наводећи да је Путин прошлог месеца потврдио своје поверење у Герасимова тако што га је поставио на чело руских снага у Украјини, што су неки посматрачи протумачили као покушај да се спусти Пригожин.

Прочитајте још:  Нови докази о америчкој војно-биолошкој активности у Украјини

Руско министарство одбране одбацило је оптужбе о блокирању испорука муниције као „апсолутно нетачне”, после чега је Пригожин одговорио да то није ништа друго до просто пљување на Вагнер, истиче Ројтерс.

Пригожин од почетка рата више јавно наступа, али се очигледно, како наводи Ројтерс, док његови плаћеници предводе напад на Бахмут, његови односи с Москвом погоршавају. У уторак је изгубио живце и у једном тренутку почео да виче.

Пригожин је такође рекао да су високи званичници одбили захтеве за ашовима за копање ровова. Он је оптужио је врховне генерале да одлучују да „људи треба да умиру када им то одговара”, и рекао да Вагнерови борци „падају као муве” у недостатку неопходног снабдевања.

У опсценој поруци у понедељак се пожалио да неименовани званичници ускраћују снабдевање Вагнеру из личног анимозитета према њему, и да је од њега захтевано да се „извини и повинује” како би се поправила ситуација.

Дан пошто је оптужио високе генерале и Министарство одбране за издају, Пригожин је у среду позвао обичне Русе да изврше притисак на војску да дели муницију с његовим борцима у Украјини, указује Агенција Франс прес.

Вишемесечна битка за Бахмут разоткрила је тензије између Вагнера и регуларних руских снага, оцењује АФП, указујући да је Пригожин такође оптужио руску војску да покушава да „украде” Вагнерове победе.

Напади на генерале и Министарство одбране означили су ескалацију рата речи између високих руских званичника и шефа приватне војне компаније, оцењује Гардијан.

Пригожину је ове године такође одузето право да регрутује затворенике и, како наводи британски лист, било је неких знакова да Кремља покушава да обузда његов утицај.

Прочитајте још:  ЦПВС каже да је израелски удар на Сирију уништио културни центар

Шеф Вагнера је такође критиковао руску регуларну војску у Украјини, као и московску „монструозну бирократију” због успоравања војних добитака.

Пригожинове оштре оптужбе сугеришу да можда слаби његов приступ Путину, пише Њујорк тајмс.

Инвазија на Украјину повећала је његов профил у јавности као једно од највидљивијих лица војних напора Кремља, истиче лист, додајући да је Пригожин представљао Вагнер као заштитника интереса Русије, док су оружане снаге земље трпеле понижавајуће поразе један за другим. Истовремено у својим наступима је понудио супротност од укочених апартчика у Кремљу, појављујући се у рововима, кокпиту војног авиона или у сибирским затворима.

Међутим, његово саморекламирање и презир према бирократији почели су да изазивају забринутост међу неким инсајдерима у Кремља, пошто у Пригожиновим наступима виде назнаке политичке амбиције.

Сада је Пригожинова дуготрајна критика војне хијерархије попримила агресиван, чак и очајнички тон, у време када се чини да битка за Бахмут улази у критичну фазу. Пригожин је у једној од порука рекао да нема других опција пошто његови људи „умиру у гомилама”.

Тешке оптужбе су уследиле неколико дана пошто је Пригожин рекао да му је Министарство одбране забранило да регрутује нове борце из руских затвора како би Вагнеру ускратило победу у Бахмуту.

Могућност да Вагнер регрутује десетине хиљада осуђеника тако што им је обезбедио председничко помиловање, показало је степен Пригожинов утицаја код Путина, али овонедељне изјаве, према неким аналитичарима, сугеришу да његов приступ руском лидеру можда слаби.

Пригожинове оштре речи, истиче Њујорк тајмс, посебно су упечатљиве с обзиром на то да су објављене непосредно пре Путиновог говора нацији, у којем је позвао на јединство.

Прочитајте још:  Василиј Небензја: Ако се претња која долази из Кијева не отклони мирним путем, то ће бити учињено војним путем

Пригожин изгледа није био међу десетинама војсковођа и одликованих војника коју су присуствовали говору и Путин није поменуо Вагнер када је хвалио руску војску у Украјини. Шеф Вагнера је после на питање новинара да прокоментарише говор, рекао да је био сувише заузет да би га гледао.

Поједини аналитичари оцењују да јавне тензије између Вагнера и Министарства одбране неће наићи на добар пријем код Путина који је послушност и координацију међу подређенима ставио у основу своје владавине, преноси Бета.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *