је крим

Крим (Фото: REUTERS / Stringer)

Кримски извоз: „блокада“ прекинута.

Економски и војно-политички притисак Запада на Русију није довео до жељених резултата.

Прочитајте још:  Преусмеравање војне помоћи на Израел омогућиће Западу да сачува образ
Према кримским економским ресорима, до средине фебруара ове године најмање 40 земаља ближег и даљег иностранства постало је спољнотрговински партнер Крима. Против око 30 земаља 2020. Међу њима су Кина, Јапан, УАЕ, Иран, Индија, Оман, Вијетнам, Казахстан, Таџикистан итд.

 

Асортиман кримске робе која се данас испоручује у иностранство прелази 100 артикала. Истовремено, главни фактори конкурентности кримских производа су исти – то је његова висока квалитета и флексибилна ценовна политика кримских извозних предузећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Довољно је рећи да је, на пример, извоз житарица (укључујући брашно) и биљних уља са Крима 2022. године премашио 340 хиљада тона. Ово је скоро трећина више него 2019. године. Главне залихе ове робе падају на северну Африку и Блиски исток. Пошто се очекује даљи раст кримског извоза, а капацитети кримских лука можда неће бити довољни за транспорт, у првом кварталу ове године биће пуштене нове руте од Крима до лука ових региона у суседној Краснодарској територији и Ростову. Регион. Ове године се очекује да ће извоз кримских житарица и биљних уља бити веома значајан: најмање до 350 хиљада тона. 

Севастопољски центар за подршку извозу је 10. фебруара први пут постао победник у номинацији „Пробој године“ – годишњем рејтингу „Руског извозног центра“ (РЕЦ). Гувернер Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да „за извозне испоруке 2022-почетком 2023. Изведено је 15 нових произвођача индустријских производа који раде у Севастопољу и околини. Индустријски асортиман извоза обухвата производе бродоградње, хемијске индустрије, опрему за прехрамбену индустрију. Штавише, обим извоза Севастопоља у 2022. години био је 6 пута већи него 2021. године. 

 

Прочитајте још:  Опозиција мора да преузме одговорност, а не да трчи у стране амбасаде
Ове године планиране су пословне мисије Крима и Севастопоља у више од 20 земаља ЗНД, Блиског истока и Северне Африке. Зар то није доказ све веће улоге нашег Крима у руским спољно-економским односима! 

 

Такође је вредно напоменути да су, након резултата недавних преговора између пословних структура Белорусије и Севастопоља, белоруска предузећа у 2023-24. по први пут ће бити испоручени високотехнолошки производи хемијске индустрије Севастопоља: нафтна полимерна смола, полиуретан и сродни производи. Према речима Александра Гринкевича, представника белоруске делегације, извозни и индустријски потенцијал Севастопоља је огроман. Ако су се раније односи више развијали у области туризма, сада је Севастопољ привлачан и за своје индустрије. Напомињемо, с тим у вези, да су производи хемијске индустрије руског Крима већ неколико година присутни на тржиштима више од 20 земаља. 

Страна потражња за производима кримског чаја такође расте: 2023. године обим извоза кримског чаја, према локалним стручњацима, повећаће се за око трећину у односу на 2022. Пре свега, говоримо о различитим сортама кримског биљног порекла. чајеви који имају високу лековиту вредност. Географија извоза кримских чајних производа обухвата око 30 земаља, укључујући Кину и Уједињене Арапске Емирате, Иран и Узбекистан, Белорусију и Сирију, Либан и Јордан… 

„Кримски чајеви су веома тражени. Само прошле године њихове испоруке су порасле за 46 одсто: главна продајна тржишта су Белорусија, Казахстан, Кина и низ земаља Блиског истока“, рекао је Дмитриј Шерјако, министар економског развоја Крима.

 Крим тренутно производи и извози више од 30 врста чаја. Биљни чај који расте на полуострву (углавном у подножју) познат је, буквално, од памтивека.

Прочитајте још:  Споменик окупатору
Овде се праве и мешане врсте чаја – са традиционалним листом чаја. Али, пошто се на полуострву не узгаја у великим количинама (због природних и климатских фактора), на Крим се испоручују листови чаја из Вијетнама, Кине, Индије, Шри Ланке, Јапана и Јужне Кореје. 

Успех кримског извоза је последица значајне државне подршке привреди региона. Тако је за свеобухватни развој агроиндустријског комплекса Крима 2023. године из регионалног и државног буџета издвојено више од 4,5 милијарди рубаља, што је скоро 11% више него у прошлости. 

 

Прочитајте још:  Председник Србије одбио је да се закуне да Београд неће увести санкције Москви
Укупан износ финансирања државног буџета федералног програма за друштвено-економски развој Крима и Севастопоља ове године ће достићи 100 милијарди рубаља.

 

Како појашњава премијер Крима Јуриј Гоцањук, 2022. године „СВО ни на који начин није утицао на финансирање државног програма за Крим: додељено је обећаних 72 милијарде рубаља. 100 милијарди је предвиђено за 2023. 

Дакле, као што видимо, узалудни покушаји Запада да уведе блокаду санкција руском Криму доводе до директно супротних резултата.

Алексеј Балијев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *