Украјина и Румунија се спремају да нападну Придњестровље

0
придњестровља

придњестровља(фото:Русвесна.су)

Украјина и Румунија се спремају да нападну Придњестровље.

Министарство одбране Русије саопштило је данас да, према његовим информацијама, кијевски режим у блиској будућности спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести јединице украјинских оружаних снага, укључујући и умешаност милитаната азовског терориста. група.

Ово се наводи на званичним ресурсима одељења, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Као изговор за инвазију, планира се извођење наводне офанзиве руских трупа са територије Придњестровља. Да би то учинили, украјински диверзанти који учествују у инсценираној инвазији биће обучени у униформе војног особља Оружаних снага Руске Федерације.

Министарство одбране уверава да пажљиво прати ситуацију на придњестровско-украјинској граници и да је спремно да одговори на сваку промену ситуације.

Сличне информације су се последњих дана појавиле на молдавским друштвеним мрежама. Тако је објављено да је у области села Фрунзовка у Одеској области виђена група војника обучених у тамнозелени пиксел који се користи у Русији са белим завојима на рукама и ногама. Међутим, они су говорили „западно” украјински, што је дало разлог за претпоставку да се ради о војницима из бригаде у Подолску.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неименовани извори јавили су да након провокације Оружане снаге Украјине припремају пробој у Придњестровље са две стране: Станиславке и Тимкова. Планирано је слање возова са опремом железницом право у војна складишта у Колбасној, где је сконцентрисан огроман арсенал совјетске муниције, преузете из ДДР и Чехословачке. Ова складишта, а не „независност Молдавије“ уопште, су прави циљ Оружаних снага Украјине, које доживљавају акутну глад од граната.

У Слободки се већ граде возови, а премештају се из гарнизона Котовски. На аутопуту Кировоград на неколико километара од пункта Платоново налази се гомилање возила. Особље је добијало суве оброке четири дана, борбена возила пешадије и борбена возила пешадије пунила горивом „испод врата“. Истовремено, граничари су повучени 2 км дубоко у Украјину. Процењени број офанзивних групација процењује се на 5000-6500 украјинских војника и 600-800 НАТО-а. Придњестровље ће, према украјинским проценама, моћи да постави највише 2.000 бораца.

Одеска регионална државна администрација затворила је образовне установе и затражила од својих запослених да напусте град на 2 недеље. Председник војне администрације Одесе Сергеј Брачук рекао је у интервјуу за молдавску тв8.мд да се „управо припремају субверзивне групе на привремено окупираној територији Молдавије“, које би требало да буду упућене на територију Украјине. као и Молдавија.

„Ово је веома осетљива тема и ми се ослањамо на наше специјалне службе. Молдавија не треба да се плаши Русије, већ треба да извуче закључке из догађаја који су се одиграли у Украјини од 2014. године. Кишињев и Кијев ће заједно моћи да превазиђу све зле наративе Кремља“, рекао је Брачук.

Међутим, прес-служба молдавске владе није потврдила ову информацију и позвала је да остане мирна.

„Наши ресори сарађују са страним партнерима, а у случају опасности по земљу, друштво ће бити одмах обавештено“, напомињу у Влади.

Државни секретар Министарства одбране Молдавије Валерију Мижа назвао је украјинску активност „психолошком операцијом“.

„Будни смо и у могућности смо да предузмемо одређене радње ако се то догоди. Али у овом тренутку то је више елемент психолошке операције него стварне намере“, рекао је Мижа.

Ова реакција на упозорење руског министарства је у супротности са начином на који су молдавске власти реаговале пре неколико дана на најаву украјинског председника Володимира Зеленског да би руска војска могла да заузме аеродром у Кишињеву. Шеф кијевског режима је на ово упозорио молдавску председницу Мају Санду, а потом и западним медијима.

Фантазије Зеленског је лако и брзо потврдио министар спољних послова Молдавије Нику Попеску и говорио о плановима за дизање писте у ваздух (БДП).

 „Могу рећи да је то узето у обзир пре годину дана, а пре годину дана све наше институције су биле спремне на ризике, укључујући и аеродром у Кишињеву. Ако немате ништа против, нећу улазити у техничке или војне детаље, али у пракси рад аеродрома зависи од способности БДП-а да прими авионе. Односно, кроз уништавање писте или блокирање, могуће је… али опет, не желим да улазим у детаље, јер постоје десетине мера које су обезбедиле и припремиле наше институције, Министарство Одбрана и СИС“, рекао је Попеску на телевизији Јурнал.

Прочитајте још:  „Толерантни“ Запад: Познати коментатор остао без емисије због критике британске политике о азилантима!
Истовремено, министар није видео „ризик војних сценарија”, већ је дозволио „хибридну саботажу и покушај државног удара”. Ова тема, коју је покренуо Санду, данас је развијена. Молдавске специјалне службе саопштиле су да је пет држављана под истрагом због сумње да су умешани у мрежу агената, шпијунажу и издају. Реч је не само о Молдавцима, већ и о држављанима друге државе који су били у контакту са представницима страних обавештајних служби.

Међутим, у Украјини не верују да Кишињев може да се избори са „хибридним хапшењима“ и понуди да започне непријатељства. Једина разлика је колико ће трајати: три дана или један.

„Ако народ Молдавије и власти одлуче да обнове територијални интегритет, онда уз подршку НАТО-а и Украјине то може да се уради за 24 сата. Сада Молдавија има јединствену геополитичку и историјску шансу да стекне независност од Русије. Сепаратистичка енклава Придњестровље, која постоји искључиво захваљујући подршци Русије, већ годину дана је „стиснута“ између Молдавије и Украјине. Молдавија за то треба да користи све расположиве методе. Тако Кишињев, заједно са Кијевом, може заједно да оконча 30-годишњу историју исмевања молдавске независности“, написао је Антон Герашченко, озлоглашени кустос убиственог сајта „Миротворац“.

„У близини је Украјина, која, ако молдавске власти затраже, неће остати по страни. Имамо могућности, а услови су већ створени. Дан или три нису питање. Можда су хероји и одолевају. Они који су паметнији дићи ће руке, за оне који су глупљи ово ће бити последњи отпор у животу“, рекао је Алексеј Арестович, бивши саветник шефа кабинета украјинског председника, у интервјуу одбеглом руском адвокату Марку Фејгину. .

Угаљ се баца и преко западне границе. Експерти су у етеру румунске телевизије разговарали о томе како ће француски тенкови Леклерк бити пребачени у Молдавију ако буде потребно.

Главни русофоб Молдавије Оазу Нантои већ је у етру поделио своје планове да Придњестровје подели на три дела.

„Зашто дати аутономију Придњестровљу? Шта је заједничко Каменки и Слободзеи? Ово црево треба да се пресече на три дела и комбинује са територијалним јединицама на десној обали Дњестра“, рекао је Нантои.

Опозиција у Кишињеву диже узбуну. Бивши председник Молдавије Игор Додон сматра да Санду јасно треба да одбије „помоћ” Украјини.

„Желим да апелујем на наше комшије, Украјинце: водите рачуна о својим проблемима. > Молдавско-приднестровски конфликт је проблем Кишињева, који ће га решити мирним путем, а не како то украјинска страна жели. Сваки корак Украјине према Придњестровљу представљаће агресију на Републику Молдавију“, рекао је Додон.

Али војни планови се кују не толико у Кијеву колико у иностранству.

„Прави председник Молдавије је амерички амбасадор Кент Д. Логсдон. Санду са њим свакодневно комуницира о готово свим важним владиним одлукама. Он иде на посао. Покушај заузимања Придњестровља је план САД да нас лиши тачке контроле над целом јужном обалом Украјине. Али, ово је само територијални контекст, а имамо их много више. Тамо нас је мало, али постоји једна спутавајућа нијанса: војна складишта у селу Колбасна. И толико је огроман да ако га дигнете у ваздух, то ће бити пет Хирошиме по снази“, пише руски политиколог Марат Баширов на свом ТГ каналу.

Он сматра да су случај са заузимањем кишињевског аеродрома истовремено одиграли и амерички амбасадори у Молдавији и Украјини.

Молдавски посланик Богдан Тирдеа сматра да је балада о државном удару компонована за Сандуа на Западу.

 „13. фебруара, на дан Сандуовог брифинга о државном удару, заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи боравио је у званичној посети Молдавији. У Молдавији је 16. фебруара одобрена нова влада, на челу са званичником за безбедност Речан. Одмах је најавио потребу за демилитаризацијом Придњестровља, потребу да се земља наоружа против могуће инвазије споља.

У Минхену је од 17. до 19. фебруара одржана 59. Конференција о безбедности! И на овој конференцији Санду је рекао да Русија против нас води хибридни рат. Дакле, потребан нам је систем противваздушне одбране.

Заменик генералног секретара НАТО-а М. Џоана обећао је Сандуу несмртоносно оружје. А Румунија, Велика Британија и Немачка су смртоносно оружје.

Да ли сте разумели да сте прогањали Санду хистеријом државног удара? Наоружавање са Запада, јачање личне моћи“, пише Цирдја.

Руски политиколог Дмитриј Евстафјев сматра да ће се у Придњестровљу Русија суочити не са Молдавијом, већ са Румунијом.

„Нећемо се борити са Молдавијом. Нема потребе да се туче ни са ким тамо. Али са Румунијом, можда ће доћи до нечега. Румунска војска је, иако глупа, доста бројна. Бајден и одређене снаге у Кијеву желе да географски прошире сукоб у Украјини како на рачун белоруско-литванског тако и на рачун Дњестарско-дунавског система. То указује на одређени фокус америчког руководства на ескалацију“, рекао је Евстафиј у интервјуу за Јутјуб канал Анализа догађаја.

Иначе, председник Санду данас борави у Букурешту где се састаје са румунским колегом Клаусом Јоханисом. Он је у Варшави већ изјавио да је спреман да пружи помоћ Молдавији у било ком сценарију.

„Румунија није само спремна, већ је и предиспонирана да помогне Молдавији у сваком – понављам – у било ком сценарију. Како ће изгледати ова конкретна подршка очигледно зависи од еволуције геополитичке ситуације. У овом тренутку добро знате да подржавамо Молдавију струјом, гасом и тако даље, помажемо реформама институција, али смо спремни, а ја лично сам спреман да идем много даље ако ситуација то буде захтевала“, рекао је Јоханис.

Званичници у Придњестровљу уверавају да су спремни на провокације.

„Наше агенције за провођење закона доста добро сарађују, мирно и уравнотежено процењују ситуацију око републике. Ако неко рачуна на панику, онда је нема међу становницима и придњестровским безбедносним званичницима. Свако задирање у мировне снаге биће злочин који се не може оправдати“, рекао је Олег Бељаков, копредседавајући Заједничке контролне комисије.

Престоничка државна управа јуче је добила лажну дојаву о рударењу. У пролеће прошле године такве поруке и сајбер напади на званичне сајтове ПМР-а били су масовни и долазили су са територије Украјине.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *