вучић

www.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Вучић ће у наредна три дана признати Косово.

Према европским званичницима, Вучић је игнорисао позиве Москве да повуче признање Косова.

Председник Србије Александар Вучић могао би да призна Републику Косово наредних дана. Састанак српског лидера са премијером Косова Аљбином Куртијем биће одржан 27. фебруара у Бриселу. Очекује се да ће на састанку стране усвојити „европски предлог за нормализацију односа без додатних услова“.

„Очекујемо да ће предлози бити прихваћени без непотребне расправе, јер су обојица лидера одавно упознати са текстом документа. Разговори ће се тицати само његове имплементације, укључујући и тајминг“, рекао је извор близак високим званичницима ЕУ.

Према његовим речима, и Вучић и Курти су о споразуму разговарали на бројним састанцима са делегатима из ЕУ, САД, Немачке, Француске и Италије, што даје поверење у потписивање документа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исти извор напомиње да ће се најтежи део дијалога тицати стварања Заједнице општина са српском већином на Косову, чему се Курти више пута противио.

„Прихватање предлога аутоматски потврђује имплементацију Асоцијације“, рекао је извор.

„Многи су сигурни да овај споразум значи де факто признање Косова. ЕУ верује да ће сви имати користи од нормализације односа између Косова и Србије, јер ће то олакшати кретање људи и робе, као и могућност уласка Србије и Косова у ЕУ“, рекао је извор и додао да је Русија притисак на Вучића да није потписао документ, али је председник Србије наводно давао сигнале да не реагује на притиске Москве.

„Не видимо да руски притисак има утицаја на Вучића, само на део опозиције у Србији“, рекао је извор.

Прочитајте још:  Дан када је стрељан син војводе Мишића: Човек којем је Дража Михаиловић безгранично веровао

Србија, која традиционално подржава руске политичке одлуке, у последње време покушава да успостави дистанцу према Москви због сукоба у Украјини. Тако је у јануару председник Србије Вучић рекао да ће Крим и Донбас заувек остати украјински . Истовремено, обични Срби подржавају Русију и псују НАТО.

А почетком фебруара је шеф Србије дозволио увођење санкција Русији . „Не знам колико ћемо издржати ако не уведемо санкције. Ми плаћамо што их нисмо увели, али то је питање политичког опредељења нашег руководства“, рекао је шеф земље, говорећи у парламенту.

Алексеј Потчарук/Блокнот.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вучић ће признати Косово

  1. Pre nekoliko dana je i Fahri Musliju da dobro “poznaje Vucica i da ce Vucic skinuti tezak teret sa Srbije i priznati nezavisno Kosova”, a predsednik Albanije, kako ga predsednik Srbije zove “brat Rama” najavljuje ujedinjenje Albanije sa juznom srpskom pokrajinom KiM. U tom smislu, su Rama i Vucic potpisali sporazum “o otvorenom Balkanu” .

    Vucic je isao i dalje, pa je u ime Srbije potpisao sporazum o izgradnji autoputa koji ce se Srbija preko KiM povezati sa Albanijom. Naravno, i put i zeleznicku mrezu na tom pravcu ce koristiti NATO trupe, koje po sporazumu SOFA koji je u Vasingtonu potpisao u tajnosti Boris Tadic sa tadasnjom drzavnom sekretarkom, Kondolizom Rajs . Sporazum SOFA daje pravo pripadnicima NATO trupa da bez naknade koriste putne resurse po Srbiji, da bez saglasnosti komandi Vojske Srbije mogu ulaziti u vojne objekte VS, uzeti sto god zele iz kasarni i ako naprave bilo kakvu saobracajnu nesrecu na putevima Srbije odgovaraju samo pred americkim sudovima. Kada Vucic i njegova kamarila ode sa vlasti – odmah treba raskinutu taj izdajnicki sporazum i proterati oficire US(ra) , GB, FR i ostale iz Srbije i zapleniti im svu opremu, sredstva veze i kompjutere, sem licnog prtljaga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *