И даље дилема да ли је Сарајево увело санкције Русији

0

Сарајево (Фото: Pixabay)

И даље дилема да ли је Сарајево увело санкције Русији.

У исто време кад је опозиционар Бранислав Бореновић поставио питање званичницима у Бриселу затраживши од њих да напокон разреше ту вишемесечну мистерију – да ли је БиХ увела санкције Русији или није – коментар на ту тему, а уједно и сам одговор на дилему, дао је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Бореновић је, наиме, посредством Делегације ЕУ у БиХ високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепу Борељу и извршном директору Европске службе за спољне послове за Европу Ангелини Ајхорст упутио писмо у којем је затражио прецизне информације да ли се БиХ придружила санкцијама ЕУ против Русије и којим тачно. Иначе, опозиција у Српској најчешће тврди да су санкције уведене.

Бореновић се пожалио како као посланик у Представничком дому парламента БиХ већ девет месеци не може да добије одговор на ово питање од Савета министара.

Прочитајте још:  ЕУ жели да прекине историјско пријатељство Русије и Србије
На питање како гледа на одупирање Србије и Републике Српске притисцима који долазе са Запада, амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је за Радио-телевизију РС да су Србија и БиХ за Русију пријатељске земље и појаснио да се БиХ није придружила пакету санкција против Русије: „Приче о придруживању санкцијама су само галама, јер нема никаквих званичних одлука. Та прича се користи само у пропагандне сврхе”. И председник Републике Српске Милорад Додик каже да у БиХ, односно у председништву, Савету министара и парламенту, формално и суштински нема одлуке за било коју врсту санкција према Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Поднео сам кривичне пријаве против неких амбасадора који су се неодговорно сагласили у неким резолуцијама и у неким телима, иако за то нису имали овлашћења”, подсетио је Додик. Истакао је да БиХ није проглашена непријатељем Русије само зато што је политика Српске била конструктивна.

„Позивам да рат престане, нисам за ту врсту приче, али ни за наметање ставова. Нећемо прекинути односе с Русијом, а желимо најбоље свима. Поносни смо на сарадњу с Русијом, желимо добру сарадњу са САД, али, уз ове услове које диктирају – то није могуће”, оценио је Додик.

Рекао је да након формирања нове власти на нивоу БиХ није промењена политика Републике Српске. Подсетио је да је министар спољних послова Елмедин Конаковић имао састанак с амбасадорима ЕУ који су га питали зашто једино БиХ не уводи и не спроводи санкције против Русије, истичући да је и то неки одговор.

Подржана резолуција о Украјини у УН

Прочитајте још:  И позиција и лажна опозиција у раљама наркомафије! Ђилас у загрљају наркодилера! (Фото)
Делегација БиХ у Генералној скупштини УН подржала је резолуцију о Украјини, иако су представници Републике Српске тражили да БиХ остане неутрална. Из Кабинета српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић упућен је допис Елмедину Конаковићу, министру спољних послова БиХ, у којем је затражено да представник БиХ буде уздржан јер није постигнута сагласност троје чланова Председништва БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је инструкцијом министра спољних послова БиХ о начину гласања у УН прекршен Устав, јер такву инструкцију министар није могао да донесе без одлуке Председништва БиХ. „У БиХ није усаглашен став у вези са сукобом у Украјини, те је из тог разлога БиХ у УН била обавезна да буде уздржана”, навео је Додик.

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *