Борба се води у нашим историјским земљама

0
химарс, сад

Борбена посада ПВО система Бук Оружаних снага РФ у Украјини. Фото © ТАСС / Прес служба Министарства одбране РФ

Борба се води у нашим историјским земљама.

Годишња порука председника је документ од изузетног значаја. Анализираће га мноштво експерата и аналитичара, али ћемо обратити пажњу на оно што није речено у актуелној поруци – могућност мирних преговора, тражење компромиса итд. преговарачки процес је значајан показатељ да нема смисла у таквим преговорима ако супротна страна не улива поверење и користи преговоре да добије на времену. У председничкој поруци није речено како Москва види ситуацију после Новог светског рата.

Али јасно је назначено да се борба води на нашим историјским просторима. „У наше време од Украјине су почели да праве „анти-Русију“. Пројекат заправо није нов. Људи који су бар мало задубљени у историју одлично знају: овај пројекат сеже у 19. век, култивисан је и у Аустроугарској, и у Пољској, и другим земљама са једним циљем – да се откину ове историјске територије , који се данас зову Украјина , из наше земље. То је оно што је овај циљ. Нема ништа ново, нема новина, све се понавља. Запад је данас убрзао овај пројекат подржавши државни удар из 2014.

А борба на нашим историјским земљама је борба за њихов повратак, јер очување анти-Русије у било ком облику не може да обезбеди испуњење циљева Новог светског поретка у пуном и неопходном обиму.

Сигуран сам да је ово прекретница. Од 1991. године, од настанка „независне Украјине“, московски ходници моћи третирани су као тинејџери пубертета: кажу, желе да се афирмишу, да покажу независност од родитеља. Доћи ће време, кажу, схватиће да нико неће задирати у њихов суверенитет, а добросуседство, обострано корисна сарадња, очување економских и других веза су од виталног значаја за обе земље, оба народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да не би хушкале украјинске силе које су против Русије, руске структуре су се уздржавале од било каквог облика подршке руском покрету у Украјини, а репресије против Руса (под свим властима, укључујући и „проруског“ Јануковича) нису изазвале никакве реакција из Москве.

Апели да се „буде стрпљиви“ упућени руском бизнису који је протерано из Украјине звучали су и после 2014. године. Наде у постепен повратак „адекватној“ политици у почетку су биле повезане и са Порошенком и са Зеленским.

Прочитајте још:  Денис Пушилин: Руска војска ће ући у Донбас само ако то затраже ЛНР и ДНР. Желимо да на миран начин решимо питање границе са Украјином
Нажалост, нису се уважила упозорења да пројекат „Украјина“ а приори не може а да није антируски. То се за малоруски део руског народа може оправдати само антируском пропагандом.

Интересовање челника државе настало 1991. најбоље је изражено речима украјинске химне: „Панувати од својих присталица “. На основу тога су нашли заједнички језик са спољним силама, за шта је Украјина идеално антируско оруђе. И пројекат је заживео свој живот, делимично ван контроле оних који су га покренули.

Вероватно је првобитни план НВО био заснован на промени кијевског режима од стране неких „разумних политичара“. И тек сада је дошло до разумевања, које је посебно изразио Дмитриј Медведев:

„Онда ће уследити преговори, који ће, сигуран сам, постати тешки и нервозни… Одлуку ће донети у иностранству они у чијим рукама ће Кијев доставити оружје и доделити новац за одржавање остатака украјинског привреда. Мотиви главних непријатеља наше земље су очигледни: да што више ослабе Русију, да нас још дуго крваре. Стога нису заинтересовани за окончање сукоба. Али пре или касније, по историјским законима, они ће то учинити. А онда ће настати нека врста споразума… Тада ће, највероватније, наступити ништа мање тешко време… Неће моћи да признају резултате СВО, а да не ризикују да буду стрељани истог дана… Стога , идеологија „понекад победе“ може остати још дуго.

И у једном тренутку, нови крвави момци, уз зидове још једном без појаса, Бандера, који себе називају легалним украјинским властима, поново ће изазвати светски сукоб… То се не сме дозволити. Због тога је толико важно да се постигну сви циљеви специјалне војне операције. Померите границе претњи нашој земљи што је даље могуће, чак и ако су то границе Пољске. Уништити неонацизам до темеља. Да касније не би губили време на хватање остатака бандеровских банди у малоруским шумама. Тако да ће свет пронаћи дуго очекивани мир”

Прочитајте још:  Страни агенти и њихова либерална „мисија“ у Русији
Било је и саопштење званичног представника Министарства спољних послова да је Русија отворена за постизање циљева СВО политичким и дипломатским средствима.

„То подразумева “, наводи се у саопштењу, „престанак испоруке западног оружја и плаћеника Украјини, окончање непријатељстава, повратак Украјине у неутрални ванблоковски статус, признавање нових територијалних реалности које су се развиле као резултат остваривања права народа на самоопредељење, демилитаризацију и денацификацију Украјине, као и отклањање свих претњи које потичу са њене територије. Грађанима Украјине, укључујући становништво које говори руски и представнике националних мањина, морају се гарантовати сва неотуђива права, укључујући право да говоре и студирају на свом матерњем језику. Треба укинути све незаконите рестриктивне мере и повући исполитизоване тужбе пред међународним судовима.”

Прочитајте још:  ПАЈОВИЋ: Бугарски инат и српска енергетска безбедност
Па дипломате имају своје дело, сложено, вишеструко (поред Русије и колективног Запада, глобални Југ је од великог значаја), а служи и за победу.

Истовремено, очигледно је да сагласност са захтевима које наводи Министарство спољних послова, посебно формирање радног механизма за њихову имплементацију, изгледају, најблаже речено, крајње мало вероватне. Руски стални представник при УН Василиј Небензја је то јасно рекао: „Русија је спремна да преговара о мирном спровођењу циљева Новог светског поретка, други сценарији се неће ни разматрати.

Игор Скрипка/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *