ММФ изнео прогнозу за Западни Балкан

0

ММФ изнео прогнозу за Западни Балкан.

Шеф регионалне канцеларије ММФ за Западни Балкан Стефани Ебле изјавила је данас да ће ове године бити мало успорен економски развој у свету, али да слика „будућности економије“ није толико суморна и поручила земљама Западног Балкана да уведу строже фискалне мере и наставе политику монетарног стезања.
Ебле је, на панелу „Макроекономски оквир Западног Балкана“ , на почетку Копаоник бизнис форума, рекла да живимо у веома несигурним и изазовним временима. Она тврди да ће утицај сукоба у Украјини бити мањи ове године на ЕУ када је реч о кумулативним губицима.
„Инфлација ће и даље расти и на Западном Балкану треба више да се спроводе мере стезања монетарне политике и уведе строжа фискална политика – строже фискалне и монетарне мере“, истакла је она.
Каже да је раст у свету и ЕУ виши него што је било очекивано, и напоменула да је зима била блага и потражња за енергентима мања, али и да су инвестиције порасле.
„Ипак, сведоци смо веће фискалне подршке и потрошње. На Западном Балкану предвиђамо да ће економски раст бити мањи за неких два одсто ове године, док ће у 2024. можда мало порасти“, истакла је Ебл.
Инфлација ће у 2023. бити још нижа у региону Западног Балкана, што ће довести до ниже цене енергената, али инфлација ипак неће до 2024. достићи пројектоване нивое, тврди Ебле.
Она је рекла да се очекује да ће инфлација у земљама Западног Балкана у 2023. години износити до 10 одсто, преноси Танјуг.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=waVSwyiMS5M

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *