Трагедија у Грчкој

0
несрећа

Судар возова у Грчкој (Фото: АП)

Трагедија у Грчкој.Највећа железничка несрећа у историји земље постаје политички фактор.

Већ неколико дана заредом Грчку потресају насилни протести у вези са железничком несрећом која се догодила 1. марта увече у месту Темпи, у близини града Ларисе. Пуном брзином путнички воз налетео је на теретни, који је истим колосеком јурио ка њему. Услед страшног ударца, 57 људи је умрло, 48 је хоспитализовано, многи од њих су у тешком стању. Али број смртних случајева могао би бити још већи јер је још 56 путника „нестало“. Верује се да су изгорели од последица пожара који је избио.

Трагедију је погоршала чињеница да су међу погинулима већина студената који су се враћали кућама након тродневног распуста. „Био је то студентски воз пун деце од 20 година“, рекао је Костас Баргиотас, виши лекар у локалној болници, за Скаи ТВ. “Био је то прави шок, вагони су се згужвали као папир.”

Прочитајте још:  ЕУ и НАТО планирају да потпишу нову декларацију о сарадњи
У вези са трагедијом ухапшен је један број радника на железници и шеф станице у Лариси, министар саобраћаја Костас Караманлис поднео је оставку, а грчки железничари су ступили у штрајк, железнички саобраћај је обустављен у целој земљи. У Атини су избили насилни протести испред канцеларије компаније Хеллениц Траин, која опслужује цео железнички систем земље. Њено руководство је оптужено за „злочиначки немар“, који је проузроковао многе жртве. Публика је скандирала: „Овај злочин неће бити заборављен, постаћемо глас свих мртвих“. Акција је завршена сукобима демонстраната и полиције, која је употребила сузавац, неколико полицајаца је повређено.

Оно што се догодило је највећа железничка несрећа у историји Грчке и најтрагичнија у Европи у последњих десет година. Док сви разлози судара возова нису званично утврђени, поступак је и даље у току.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грчки премијер Киријакос Мицотакис је инцидент већ назвао “трагичном људском грешком”. Међутим, многи у земљи, укључујући техничке стручњаке, не слажу се са њим, рекавши да је главни разлог трагедије жалосно стање грчке железничке мреже и флагрантно непоштовање безбедносних правила.

Прочитајте још:  Поклон из САД: Тројански коњ за Грчку
Након хаварије, представници синдиката железничара већ су најавили проблеме у обезбеђењу безбедности саобраћаја на прузи Атина-Солун. Како наводе, на појединим деоницама ове трасе, где се возови крећу брзином до 160 км на сат, не раде светлосна сигнализација и системи аутоматске контроле саобраћаја, а кретање возова се не рефлектује на екранима монитора.

Многи у земљи сада директно оптужују власти да нису модернизовали железничку мрежу, да нису поставили аутоматски систем за контролу саобраћаја и годинама занемаривали безбедносне захтеве. Због тога, током насилних протеста који се сада одржавају широм земље, демонстранти власти директно називају “убицама” и сукобљавају се са полицијом.

Прочитајте још:  Амерички званичник два пута се осрамотио покушавајући да подржи Украјину
Једна од централних тема монструозне катастрофе у Грчкој постала је за светске медије. Блумберг је објавио прегледни чланак о стању грчких железница, у којем се тврди да је „ то најопаснија железничка мрежа у целој Европи, не само у поређењу са најбогатијим земљама на континенту, већ и са земљама бившег Источног блока. ”

„Грчка влада“, пише Њујорк тајмс, „требало је да инсталира безбедносни систем пре скоро три године како би спречила фронтални судар воза који је ове недеље довео до најгоре железничке катастрофе у историји земље… Железнички систем Грчке се константно сврстава међу најопасније на континенту, упркос томе што је у протеклој деценији од Европске уније добио 700 милиона долара у надоградњи.

Исти разлог је указао и Јозеф Допелбауер, шеф Агенције за железнице Европске уније, која годинама упозорава на значајне безбедносне недостатке на грчким железницама.

Прочитајте још:  Грчки диверзанти и америчке “Фоке” спремају напад на турски брод?
За разлику од других земаља ЕУ, Грчка никада није имала национални аутоматизовани систем безбедности. А систем одзива на железничком чвору Лариса годинама је био неадекватан, јер су недостајали делови главне сигналне опреме, рекао је Николаос Цикалакис, председник Грчког националног синдиката железничара.

Према Цикалакисовим речима, представници различитих синдиката железничара годинама пишу љута писма грчкој влади. И још прошлог месеца су упозоравали на безбедносна питања, па чак и на могућност трагедије, али ништа није урађено.

Прочитајте још:  Избори у Турској и Грчкој могли би значајно да промене ситуацију на Балкану
Хеллениц Траин, грчка национална железничка компанија, приватизована је 2017. Међутим, како напомиње Блумберг, грчке железнице су остале без система заштите и упозорења за возове, што је уобичајено у другим европским земљама. Овај систем контроле воза израчунава безбедну максималну брзину и аутоматски надјачава машиновођу ако се она прекорачи. Међутим, у Грчкој је њено спровођење стално одлагано, услед чега је 2022. године шеф комитета одговорног за спровођење ове реформе поднео оставку. У недостатку таквих алата, системом се углавном управља ручно.

На конференцији за новинаре, грчки државни министар Гиоргос Херапетрит извинио се породицама жртава авионске несреће и обећао детаљну истрагу. Такође је обећао да ће надоградити железничку инфраструктуру како би се „вратила безбедност на железници и побољшао осећај безбедности грађана“.

Грчке власти, међутим, како напомињу медији, још нису обелоданиле важне детаље о стању железница у земљи. Али већ је познато да су две недеље пре несреће европски званичници тужили Грчку због њеног одбијања да објави кључни уговор у којем је наведено како ће се управљати гвозденом мрежом у земљи док се буде модернизовала.

Катастрофа је већ довела до преокрета у политичком животу земље. Покренуто је питање одржавања парламентарних избора који је требало да се одрже у априлу, а странке су већ почеле активне припреме за њих.

„Међутим“, према Атхенс Невс-у, „трагична несрећа, десетине мртвих и повређених, национална трагедија коју земља доживљава, окреће све наглавачке“. Према њеном мишљењу, сада се датум гласања може одложити за каснији датум.

Прочитајте још:  Наставници у Француској штрајкују због конфузних правила против вируса
Према писању медија, саветници премијера већ дају предлоге за могуће одлагање избора, јер се 9. април, крајњи рок за гласање, поклапа са 40. даном од катастрофе у Темпију. За Грчку, са својим дубоким хришћанским традицијама, ово је важан дан комеморације душа мртвих, а избори могу постати „црвена крпа“ за друштво.

Али властима је најважније да опозиционе странке журе да искористе негодовање које се разбуктало у друштву, које се одмах придружило оптужбама на рачун власти, постављајући је за главног кривца трагедије на железница.

Владимир Малишев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *