Новоизабрани чешки председник засад против слања авиона Украјини

0
чешки

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Новоизабрани чешки председник, генерал у пензији Петр Павел, успротивио се идејама да се Украјини као помоћ пошаљу и западни борбени авиони и упозорио да би закомпликовало сукоб ако буду послати сада.

„У овој фази мислим да би то вероватно искомпликовало ситуацију. Технички за испоруке нових авиона и обуку пилота потребно је најмање шест месеци”, казао је Павел у интервјуу који данас објављује француски лист Ле Монд.

 

Новоизабрани председник Чешке који полаже заклетву и ступа на функцију 9. марта апеловао је да се Украјини шаље и даље помоћ у оружју, али је нагласио да су јој сада потребни тенкови, оклопна возила и артиљерија, док авиони могу да јој буду послати, али знатно касније.

Павел је казао да је Чешка која је Украјини послала 89 старих тенкова совјетске и руске производње Т72 достигла своје границе помоћи, а да би евентуално још могла да пошаље 14 тенкова „леопард 2” које је добила на поклон од Немачке, иако би то представљало известан ризик за одбрамбену способност саме Чешке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тај предлог, који је поменула прва Немачка, како би се убрзале испоруке „леопарда” Украјини категорично је, међутим, одбио чешки премијер Петр Фијала, указавши да Чешка мора да води рачуна прво о својој одбрани.

 

Новоизабрани чешки председник оценио је у интервјуу да је готово немогуће сада разговарати са Русијом о миру јер тамошње руководство мора да покаже вољу да уопште преговара и предложи оквир предлога мировног споразума.

„Како можете да разговарате с неким ко води агресивни рат, скоро сваког дана ракете падају на цивилне циљеве а свету прети нуклеарном апокалипсом”, рекао је Павел.

Прочитајте још:  Градоначелник предао град Русима: "Одлука је моја. Време је"

По оцени новог чешког председника погрешни су били покушаји његових претходника, Вацлава Клауса, али посебно Милош Земана, да од Чешке направе мост између Истока и Запада.

„То је веома чудна амбиција. Никаква позиција у средини не постоји. Чешка мора да увиди којем свету припада, свету демократија, а не ауторитарних режима различитих степена”, рекао је Павел, преносе чешки медији, преноси Бета.

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *