Одјеци земљотреса: Зашто би Турска могла да напусти америчке Ф-16 и купи руске Су-35

1
Ф-16

Према мишљењу стручњака, земљотреси у Турској могу довести до промена у политици земље, а прича о Ф-16 је само врх леденог брега.

Земљотрес у Турској

Неколико извора је 6. марта јавило да би Турска могла да напусти америчке ловце четврте генерације Ф-16. Члан Турског Савета безбедности Чагри Ерхан нагласио је да су на одлуку утицали недавни земљотреси, као и висока цена САД за Ф-16. Он је предложио да се обрати пажња на европске, руске и кинеске летелице.

Како је приметио политичар, Анкара је направила грешку тражећи од Вашингтона Ф-16, који су застарели и неконкурентни у поређењу са другим авионима.

Ф-35 Лигхтнинг II: спецификације, цена

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Учешће Турске у пројекту стварања перспективног ловца пете генерације почело је 2007. године. Представници земље потписали су меморандум о учешћу у производном програму Ф-35 – и ствари су кренуле. Уследио је договор о набавци 100 ловаца, а потом и уговор. Укупно је Турска наручила 50 авиона Ф-35А од 2018. Извозна верзија Ф-35 кошта скоро 220 милиона долара. САД су добиле аванс, али су тада почели неспоразуми.

– Турска је учествовала у тим програмима, тамо је заложила новац. Обећано им је да ће добити авион, а имали су чак и локализовану производњу неких делова за Ф-35. Након што је Турска од Русије купила ПВО систем С-400, све ово им је ускраћено. Прво је уговор суспендован, а потом избачен из програма. Као резултат тога, Турска је претрпела директне губитке“, напомиње војни експерт Алексеј Леонков.

Убрзо је Вашингтон понудио Анкари да купи ловце Ф-16. У јануару 2021, Тхе Валл Стреет Јоурнал је написао да ће Бајденова администрација тражити одобрење Конгреса за набавку 40 авиона и 79 комплета за надоградњу ловаца. Али ова прича се отегла.

Прочитајте још:  Бајден: Русија покренула инвазију на Украјину, САД шаљу додатне трупе на Балтик

Ловац Ф-16: карактеристике, брзина, цена

Реџеп Тајип Ердоган је крајем јануара 2023. подсетио новинаре да Турска никада није добила ни Ф-35 ни новац за њих (1,4 милијарде долара) од Сједињених Држава. Поред тога, 3. фебруара група америчких сенатора је захтевала да Бајден одложи продају Ф-16 Турској. Уопштено говорећи, прича се своди на то да САД и НАТО покушавају да изврше притисак на Анкару, гурајући се за одређене политичке одлуке.

Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, тражење америчке испоруке Ф-16 и постизање компромиса је незахвалан задатак и нико неће испунити захтеве Турске да испоручи нешто за шта је плаћен новац.

— Ф-16 морално застарео. Надоградње кроз које је прошао не чине га успешнијим јер је достигнута техничка граница. Све је исцрпљено чињеницом да Ф-16 има само један мотор и његове могућности су веома ограничене, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Максимална брзина Ф-16 је 2178 км / х на надморској висини од 12 200 м. Запремина резервоара за гориво је 3986 литара. Наоружан је вођеним пројектилима земља-ваздух и ваздух-земља, као и вођеним и слободно падајућим бомбама.

Ловац Ф-16 против Су-35

И члан Савета за безбедност и спољну политику при председнику Турске Чагри Ерхану рекао је да је Турска разочарана понашањем САД.

— Турска је имала очекивања од програма. Сада постоје и друге опције, попут кинеске летелице која је продата Пакистану, руских авиона, као и ловца „Еурофајтер“, рекао је Чагри Ерхан, члан Савета за безбедност и спољну политику председника Турске.

Не постоје тачне информације о томе које моделе руских и кинеских авиона разматра турска страна. Претпоставља се да Кина може да обезбеди ловце Ченгду Ј-10. Турска може купити ловце Су-35 генерације 4++ или Су-30 од Русије. Ердоган је још 2019. дозволио ову опцију.

Прочитајте још:  Украјинци гранатирали руски гранични прелаз

Према речима војног стручњака Алексеја Леонкова, Су-35 и друга руска возила имају низ предности. Они су супериорнији од Ф-16 у погледу маневарске способности и блиске борбе, као и степена заштите од удара прецизног наоружања. Леонков је приметио да се Ф-16 појавио отприлике у исто време када и МиГ-29 и Су-27, али ако су руски аутомобили стално еволуирали, амерички је дуго остао исти као што је био од самог почетка.

– Су-35 (и МиГ-35) имају много више могућности – како за модернизацију, тако и у погледу опреме коју могу додатно да окаче на себе. Исти системи електронског ратовања, системи наоружања, плус број тачака вешања је већи него код Ф-16, – рекао је војни експерт Алексеј Леонков. Су-35 има 12, четири више од Ф-16.

Наравно, поређење два ловца различитих класа је незахвалан задатак, али у стварним биткама које захтевају високу аутоматизацију, руски Су-35 и даље нема премца чак ни међу ловцима пете генерације.

Ловац пете генерације Цхенгду Ј-10

Што се тиче европског Еурофигхтер Типхоон-а и кинеског Цхенгду Ј-10, према мишљењу стручњака, они такође нису инфериорни у односу на Ф-16, а у неким моментима их чак и надмашују. Међутим, у овом пару само један авион вреди размотрити за куповину – кинески Цхенгду Ј-10. Турска вероватно такође неће моћи да добије европски „Еурофигхтер Типхоон” због притиска САД на Европску унију, а турску робу (у овом случају, нафту, гас и друге ресурсе) неће бити могуће размењивати на велико за ловце.

Према неким извештајима, цена једног Ф-16 је око 60 милиона долара. Један Еурофигхтер Типхоон коштаће 125 милиона долара. Извозна цена Цхенгду Ј-10 је 40 милиона долара по јединици. Цена руског ловца Су-35 је око 80 милиона долара. Анкара је планирала да потроши око 20 милијарди долара на куповину ловаца Ф-16, а разумније би било да тај новац иде руској одбрамбеној индустрији. Овим новцем се може купити око 250 ловаца Су-35, комплети аеродромске опреме и пакети за одржавање у наредним годинама.

Прочитајте још:  Губици су неизбежни: економиста је испричао како ће испасти нове санкције САД Русији

Борбени авиони Ф-16 у Турској

Можда је у фебруару 2023. турска влада саставила све тачке о тренутној ситуацији и није видела изгледе за програм Ф-16. Поред тога, сада учешће у програму може утицати на рејтинг моћи.

„Бесмислено је улагати у програм који не доноси дивиденде, посебно у време када је Турска претрпела такве губитке од земљотреса. Да је Турска наставила да ради нешто у вези са Ф-16, онда турска влада не би нашла подршку у народу. Осим тога, тамо имају изборе 14. маја, – рекао је војни експерт Алексеј Леонков.

Према Леонкову, раније су се НАТО и ЕУ турским властима чинили нормалним оруђем за постизање националних циљева. Али испоставило се да је сарадња углавном била једнострана. И иако је прича о Ф-16 једна од посебних манифестација опште ситуације, она много говори, посебно, да је Анкара у стању да извлачи закључке и преиспитује партнерства чак и са стратешким савезницима, до којих су не само политички, већ и такође војне обавезе.

Евгениј Жуков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Одјеци земљотреса: Зашто би Турска могла да напусти америчке Ф-16 и купи руске Су-35

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *